Asukkaan turvallisuusohjeet
Olemme koonneet tälle sivulle yleisiä asumisturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Toivomme sinun lukevan ohjeet huolellisesti läpi muuttaessasi Soihdun asuntoon. Tutustu myös oman asuintalosi pelastussuunnitelmaan sekä järjestysmääräyksiin.
Asukkaana voit myös itse omilla valinnoillasi vaikuttaa yleiseen paloturvallisuuteen. On hyvä huomioida vähintään seuraavat asiat:
- Varmistathan myös omalta osaltasi pelastushenkilöstön pääsyn asuintaloihin – älä pysäköi autoa pelastustielle tai asuintalon oven eteen.
- Älä tee ruokaa uunissa tai liedellä valvomatta.
- Liedellä ja sen välittömässä läheisyydessä ei tule säilyttää mitään syttyvää.
- Lataa sähkölaitteiden akkuja vain hereillä ollessa.
- Testaa asuntosi palohälytin säännöllisesti ja vaihda paristot tarvittaessa. 1.12. on kansallinen palovaroitinpäivä, jolloin on hyvä muistaa myös palovaroittimien tarkistus.
- Hanki asuntoosi alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite ja / tai käsisammutin.
- Irrallisten sähkölämmittimien ja -pattereiden käyttö Soihdun asunnoissa on kielletty.
- Huolehdi, ettei asunnossasi ole liikaa tavaraa. Liiallinen irtaimisto asunnossa on huomattava paloturvallisuusriski.
- Älä säilytä mitään tavaraa asuintalojen käytävillä tai porrashuoneissa.
- Jos talosi rappukäytävissä on palo-ovet, ne tulee pitää aina suljettuina.
- Tutustu oman asuintalosi pelastussuunnitelmaan huolellisesti etukäteen, jotta olet tietoinen pelastusreiteistä sekä kokoontumispaikasta.
Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112.
- Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
- Kerro, mitä on tapahtunut.
- Kerro tarkka osoite ja kunta.
- Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.
- Toimi sinulle annettujen ohjeiden mukaisesti.
- Lopeta puhelu vasta, kun saat siihen luvan.
Jos oma asuntosi palaa
- Poistu ulos ja sulje ovet perässäsi poistuessasi asunnosta. Palavasta huoneesta on itse pystyttävä poistumaan nopeasti – viimeistään 2-3 minuutin kuluttua palon havaitsemisesta.
- Auta tarvittaessa muita henkilöitä poistumaan asunnosta.
- Voit yrittää sammuttaa tulenalun sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, mikäli mahdollista – älä kuitenkaan vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta.
- Tarvittaessa konttaa tai ryömi, lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten.
- Poistuessasi asunnosta käytä portaita, hissit eivät välttämättä toimi.
- Soita 112 turvallisesta paikasta ja opasta palokunta paikalle.
Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa
- Pysy omassa asunnossasi ja pidä ovi kiinni – savu on hengenvaarallista. Älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään!
- Soita 112 ja noudata saamiasi ohjeita.
- Tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä ja odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä. Herätä pelastajien huomio huutamalla tai heiluttamalla käsiäsi.
- Kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa, joka estää palon ja haitallisten savukaasujen leviämisen palo-osastosta toiseen.
- Vesivahingon sattuessa on tärkeää toimia ripeästi. Mikäli lattialla on vettä, vahinko täytyy pyrkiä rajaamaan ja estää lisävahinkojen sattuminen.
- Jos pesukone vuotaa, täytyy kone sammuttaa ja vedentulo katkaista. Usein vuoto johtuu astianpesukoneen epäonnistuneesta kytkennästä tai vesiletkun rikkoutumisesta.
- Soita kiinteistöhuollon 24/7 päivystävään palvelukeskukseen välittömästi vuodon havaittuasi: 010 524 8315
- Hanojen ja suihkuliittimien suodattimia sekä lavuaarin poistoputkia ja lattiakaivoja kannattaa aika-ajoin puhdistaa, ettei niihin synny tukoksia. Puhdistus onnistuu esimerkiksi kaatamalla viemäreihin viemärinaukaisunestettä.
- Kiinteistöhuolto sekä putkimies tarkistavat vahingon laadun sekä hoitavat tarvittavat huoltotoimenpiteet.
- Mikäli irtaimistosi on vahingoittunut, ole itse yhteydessä vakuutusyhtiöön.
Mikäli koet asuintalossasi tai asuintalosi välittömässä läheisyydessä uhkaavan tilanteen, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti. Lievemmissä häiriötapauksissa noudatathan yleisiä asumisen häiriöitä koskevia ohjeita.
- Häiriön ollessa vakavaa (esim. väkivallan uhka, päihteet) turvaudu heti suoraan poliisin apuun, jotta tilanne saadaan rauhoitettua pikaisesti. Poliisin tavoittaa hätänumerosta: 112.
- Mikäli et koe välitöntä uhkaa, voit myös ilmoittaa asiasta vartijalle, joka käy tarvittaessa rauhoittamassa tilanteen. Vartijan tavoittaa kiinteistöhuollon 24/7 päivystävästä palvelukeskuksesta: 010 524 8315.
- Kutsuttuasi poliisin ilmoitathan asiasta aina myös huoltoon, jotta myös vuokranantajalle jää tieto poliisin käyntiä vaatineesta vakavasta häiriöstä. Huomioithan, että poliisi ei ilmoita mahdollisista käynneistään vuokranantajalle.
- Teethän tarvittaessa myös häiriöilmoituksen.
Asuinkohteiden järjestysmääräykset
Ajankohtaista

Nyt on paras aika vaihtaa opiskelija-asuntoa
Tavanomaisesti touko-kesäkuu on aikaa, jolloin vapautuu runsaasti opiskelija-asuntoja, kun valmistuneet opiskelijat muuttavat toisaalle. Nyt onkin hyvä aika vaihtaa asuntoa, mikäli olet haaveillut toisenlaisesta asuntotyypistä. Tällä...

Soihtu Asumisen palvelupiste suljettu muuton vuoksi 12.-30.5.2025
Soihdun toimipiste muuttaa toukokuun aikana Ylioppilastalo Ilokivelle, jonka vuoksi Soihtu Asumisen palvelupiste (Vehkakuja 2 B) on suljettu 12.-30.5.2025. Muuton aikana tavoitat palveluneuvojamme puhelimitse ja sähköpostitse. Myös kaikki...

Etsimme viestintäharjoittelijaa Ilokivi Venuen tapahtuma- ja kulttuurivenuen markkinointiin
Oletko opiskelijakulttuurin innokas kuluttaja etsimässä harjoittelupaikkaa viestintä-, kulttuuri- tai markkinointialalta? Saatat olla etsimämme henkilö! Ilokivi Venuen tiimissä on tarjolla tilaisuus suorittaa n. 3 kk...