Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

Suomessa sähköjä ovat viime aikoina katkoneet lähinnä poikkeustilanteet, kuten myrskyt ja lumikuorma. Kaupungeissa esimerkiksi kaapelirikko tai voimalan vikatilanne voivat pimentää sähköverkon. Tänä talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen on yksi kansalaistaidoista.

Lukituksen toimivuus sähkökatkon aikana

Soihdun asuintalojen alaovien sähkölukituksen virransyöttö on varmistettu myös sähkökatkon aikana. Asuntojen ulko-ovien paristovarmistus huolehtii siitä, että kotiovi aukeaa verkkovirran puuttuessakin.

Vedenkäyttö katkoksen aikana ja jälkeen

Vedenkäyttö tulee rajoittaa minimiin, jotta viemäriverkoston kantokyky ei ylity, kun pumppaamot ovat poissa käytöstä. Veden lämpötila voi myös poiketa normaalista.

Kaukolämmöllä lämpiävän käyttöveden lämpötila voi kerrostalossa kohota vaarallisen kuumaksi, jos veden lämpöä säätelevä venttiili jää auki juuri ennen sähkökatkoa. Tällöin hanasta voi tulla kiehuvan kuumaa vettä. Noudata suurta varovaisuutta vedenkäytössä myös juuri sähkökatkon jälkeen.

Lisätietoja vedenkäytöstä Jyväskylässä sähkökatkon aikana antaa esimerkiksi energiayhtiö Alva verkkosivustollaan.

Kaukolämpö ja talotekniikka

Lämmönkierron pysähtyminen ei suunnitelluissa katkoksissa ehdi vielä viilentää asuntoja, sillä kerrostalon kiviseinät varaavat lämpöä. Pidemmän katkoksen aikana asunto alkaa viiletä, mutta kerrostaloissa lämpötilan lasku tuntuu hitaasti.

Tietyissä Soihdun kohteissa kiinteistöihin nousevan huleveden poistoon on tehty virransyöttövarmistuksia, jotta poistopumput toimivat myös sähköjen ollessa poikki, eikä talon turvallisuus vaarannu.

Älä mene hissiin

Hissit eivät sähkökatkon aikana kulje. Jokaisesta hissistä löytyy ohjeet, joiden mukaan tulee toimia, mikäli hissi pysähtyy kerrosten väliin tai ovet eivät aukene.

Pidä jääkaappi kiinni

Kylmälaitteet pysähtyvät sähkökatkon aikana, mutta tiiviit kaapit pysyvät kylminä pitkään. Kun jääkaapin ja pakastimen ovet pidetään visusti suljettuina, ei kylmä pääse karkaamaan kaapista ja ruoat säilyvät hyvinä.

Nettiin ei välttämättä pääse

Jos sähkö on poikki koko asuinalueelta, myös Soihdun laajakaistaverkko katkeaa. Soihdun asukkaan käyttöönsä hankkima henkilökohtainen mobiiliverkkoyhteys saattaa toimia riippuen katkon laajuudesta ja operaattorin tekemistä varmistuksista. Soihdun laajakaistayhteydessä runkolinja ja tietyt solmukohdat on varmistettu varavirralla, jotta verkko saadaan palautettua käyttöön sähkökatkon jälkeen mahdollisimman luotettavasti.

Muista huolehtia kotivarasta!

Koska ison sähkökatkon aikana myös kaupat ja ravintolat todennäköisesti joutuvat sulkemaan ovensa, kannattaa huolehtia siitä, että pärjää jonkin aikaa myös ilman ulkopuolista palveluverkostoa. Viranomaiset suosittelevat, että kotona olisi aina tarvikkeet 3 vuorokauden (72 tunnin) varalle.

Mistä lisätietoa?

Omat varautumistaidot voi tarvittaessa päivittää pelastusviranomaisten ohjeilla. Esimerkiksi Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEKin yhteistyökumppaneineen rakentama 72tuntia.fi sisältää laajasti ohjeita erilaisissa poikkeustilanteissa selviämiseen.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin Sähköverkon tila -verkkosivulla on kattava, lähes reaaliaikainen seuranta Suomen sähkönkulutuksesta.

Päivitetty 14.12.2022. Tätä tiedotetta päivitetään, kun saamme uutta tietoa sähköpulaan varautumisesta.

Ajankohtaista

Kaverukset parvekkeella

Elokuun asunnot tarjottu

, , , , / 11.7.2024

Kaikki elokuun alkuun vapautuvat asunnot ovat nyt tarjottuna ja suurimpaan osaan on jo solmittu vuokrasopimus. Yksittäisiä asuntoja tai soluhuoneita saattaa vielä vapautua elokuun alkuun, jos joku asuntotarjouksen saajista ei hyväksy saamansa tarjousta.

Kuvan etualalla henkilö asettelee valoja seinällä olevan peilin ympärille ja taustalla toinen henkilö asettelee verhoja seisoen sängyllä.

Solussa asuva, valmistaudu kämppiksen muuttoon

, / 9.7.2024

Ylioppilaskylään, kuten muidenkin kohteiden vapaisiin asuntoihin, muuttaa kesän ja alkusyksyn aikana uusia opiskelijoita. Jotta uuden asukkaan olisi mukava muuttaa Kortepohjaan ja uuteen soluasuntoon, huolehdithan, että asunnon yhteiset tilat...

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Kuinka varautua muuttoon?

, / 5.7.2024

Soihdun opiskelija-asunnoissa muuttoja tapahtuu vuosittain yli 1200, joten me jos ketkä tiedämme, että uuteen asuntoon muuttaminen on usein stressaavaa ja vaatii hieman suunnittelua. Näillä vinkeillä muuttaminen sujuu helpommin ja vältyt...