Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

Suomessa sähköjä ovat viime aikoina katkoneet lähinnä poikkeustilanteet, kuten myrskyt ja lumikuorma. Kaupungeissa esimerkiksi kaapelirikko tai voimalan vikatilanne voivat pimentää sähköverkon. Tulevana talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen onkin yksi kansalaistaidoista.

Lukituksen toimivuus sähkökatkon aikana

Soihdun asuintalojen alaovien sähkölukituksen virransyöttö on varmistettu myös sähkökatkon aikana. Asuntojen ulko-ovien paristovarmistus huolehtii siitä, että kotiovi aukeaa verkkovirran puuttuessakin.

Vesi ja lämmitys

Lämmönkierron pysähtyminen ei suunnitelluissa katkoksissa ehdi vielä viilentää asuntoja, sillä kerrostalon kiviseinät varaavat lämpöä. Pidemmän katkoksen aikana asunto alkaa viiletä, mutta kerrostaloissa lämpötilan lasku tuntuu hitaasti.

Sähkökatkon aikana kerrostaloissa voi katketa myös vesi. Tällöin wc:tä ei voi huuhdella eikä suihkua käyttää. Soihdun asuintaloissa sähkökatkot eivät kuitenkaan useimmiten vaikuta vedentuloon, joka toimii meillä pääasiassa ilman pumppuja.

Tietyissä Soihdun kohteissa kiinteistöihin nousevan huleveden poistoon on tehty virransyöttövarmistuksia, jotta poistopumput toimivat myös sähköjen ollessa poikki, eikä talon turvallisuus vaarannu.

Älä mene hissiin

Hissit eivät sähkökatkon aikana kulje. Jokaisesta hissistä löytyy ohjeet, joiden mukaan tulee toimia, mikäli hissi pysähtyy kerrosten väliin tai ovet eivät aukene.

Pidä jääkaappi kiinni

Kylmälaitteet pysähtyvät sähkökatkon aikana, mutta tiiviit kaapit pysyvät kylminä pitkään. Kun jääkaapin ja pakastimen ovet pidetään visusti suljettuina, ei kylmä pääse karkaamaan kaapista ja ruoat säilyvät hyvinä.

Nettiin ei välttämättä pääse

Jos sähkö on poikki koko asuinalueelta, myös Soihdun laajakaistaverkko katkeaa. Soihdun asukkaan käyttöönsä hankkima henkilökohtainen mobiiliverkkoyhteys saattaa toimia riippuen katkon laajuudesta ja operaattorin tekemistä varmistuksista. Soihdun laajakaistayhteydessä runkolinja ja tietyt solmukohdat on varmistettu varavirralla, jotta verkko saadaan palautettua käyttöön sähkökatkon jälkeen mahdollisimman luotettavasti.

Muista huolehtia kotivarasta!

Koska ison sähkökatkon aikana myös kaupat ja ravintolat todennäköisesti joutuvat sulkemaan ovensa, kannattaa huolehtia siitä, että pärjää jonkin aikaa myös ilman ulkopuolista palveluverkostoa. Viranomaiset suosittelevat, että kotona olisi aina tarvikkeet 3 vuorokauden (72 tunnin) varalle.

Mistä lisätietoa?

Omat varautumistaidot voi tarvittaessa päivittää pelastusviranomaisten ohjeilla. Esimerkiksi Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEKin yhteistyökumppaneineen rakentama 72tuntia.fi sisältää laajasti ohjeita erilaisissa poikkeustilanteissa selviämiseen.

Artikkelikuva: Kuvituskuva. Alkuperäinen valokuva Jari Kuskelin

Ajankohtaista

Soihtu Korttelikylän asukaskokous 22.11. Ilokivi Venuella

/ 18.11.2022

Soihtu kutsuu koolle Korttelikylän asukkaat vuosittaiseen asukkaiden kokoukseen tiistaina 22.11. klo 17 alkaen Ilokiven Venuelle (Keskussairaalantie 2). Soihdun henkilökunta on paikalla kertomassa ajankohtaisista asumisen asioista, lisäksi...

Näkymä B-talon Bertta-saunan terassilta Kortepohjan kaupunginosaan. Etualalla terassikalusteet. Alkuperäinen kuva Jari Kuskelin

Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

, / 18.11.2022

Tulevana talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen onkin yksi kansalaistaidoista.

Marraskuun Asukasinfo

, / 14.11.2022

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden (Kortepohjan ylioppilaskylä, Soihtu Vehkakuja, Soihtu Korttelikylä) ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään...