Asunnon käyttöohje

Asukkaan velvollisuuksiin kuuluu omasta asunnostaan ja sen kunnosta huolehtiminen. Jos et tiedä miten toimia, katso auttaisivatko tälle sivulle kootut ohjeet. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä Soihdun kiinteistöhuoltoon. Oman asuintalon tarkemmat käyttöohjeet löydät Asukassivulta.

Ikkunat

Mikäli ikkunan lähellä on vedon tuntua, tarkista aina ensimmäiseksi, että kaikki ikkunan lukitussalvat ovat todella kiinni. Ikkuna-avaimia voi lainata Rentukan infopisteeltä sen aukioloaikoina. Tarkista, että ikkunan yläpuolella olevat tuloilmaventtiilit ovat avoimina, jotta ilma pääsee kulkemaan asuntoon suunnitellun mukaista reittiä, eikä yritä sisään ikkunan tiivisteiden välistä.

Mikäli ikkunasta vielä tämän jälkeenkin tuntuu vetoa, ota yhteyttä Soihtu Kiinteistöhuoltoon.

Kesähelteillä varsinkin ylimpien kerrosten ja etelänpuolisten seinustojen asunnot voivat lämmetä. Voit tehostaa ilman vaihtumista avaamalla yön ajaksi ikkunan, kun ilma on viileämpää.

Kalustesulku

Jos wc-istuimen säiliö tai muut osat alkavat vuotaa, sulje ensiapuna wc-istuimen takana oleva kalustesulku. Veden tulo lakkaa ja isommat vahingot estyvät. Mikäli wc-pönttösi vuotaa, ota aina välittömästi puhelimitse yhteyttä Soihtu Kiinteistöhuoltoon!

Lamppujen vaihto

Kierrekantalamppujen hankinta ja vaihtaminen on asukkaan vastuulla. Loisteputkilamput vaihtaa huolto eikä niitä tarvitse hankkia itse. Ota yhteyttä Soihtu Kiinteistöhuoltoon, mikäli tarvitset apua lampun vaihdossa.

Palovaroitin ja palonilmaisin

Vuokralaisen vastuulla on tarkistaa palovaroittimen toimintavalmius. Tarkista palovaroittimen kunto kerran kuukaudessa ja aina, kun olet ollut pidempään poissa asunnosta. Kunto on helppo tarkistaa painamalla laitteen testinapista. Voit painaa testinappia vaikka harjan varrella, ettei tarvitse kiivetä. Kun varoitin päästää kovan hälytysäänen, on se kunnossa. Jos asunnostasi puuttuu palovaroitin, tai sen paristo on loppumassa, tee huoltopyyntö.

Kortepohjan ylioppilaskylän talojen A-E asuntojen huoneistoissa ja käytävillä olevat palonilmaisimet reagoivat lämpöön ja järjestelmä on sähköisesti kytketty aluehälytyskeskukseen. Järjestelmän huolto kuuluu valtuutetulle huoltoliikkeelle. Ilmaisimen voi tarvittaessa varovasti imuroida, mutta ylenmääräinen kosteuskin aiheuttaa hälytyksen, joten ilmaisinta ei saa pestä. Samoin ilmaisimen irrottaminen aiheuttaa palohälytyksen. Taloissa D ja E ilmaisimen voi kytkeä pois päältä itse, mikäli tiedät hälytyksen olevan turha. Katso tarkemmat ohjeet omalta Asukassivultasi (linkki yllä).

Liesi

Useimpien asuintalojen lieden käyttöohjeet löytyvät Asukassivun dokumentit-osiosta. Huomioitava on, että pienoisliesissä molemmat hellan levyt eivät kuumene silloin, kun uuni on päällä. Yleensä kuumenematon levy on takimmainen.

Peruskorjauksen läpikäyneissä tornitaloissa (ylioppilaskylän talot A-E) on mahdollista käyttää liesituuletinta yöjäähdytykseen. Liesituulettimessa on kytkin, jolla ilmanvaihdon voi tehostaa 8 tunnin ajaksi viileämpänä yöaikana. Liesituulettimen käyttöohje löytyy Asukassivun dokumentit-osiosta (linkki yllä).

Poistoilmaventtiili

Puhdista ilmanvaihtoventtiili säännöllisesti, jotta ilmanvaihto asunnossa toimii moitteettomasti. Venttiiliä ei voi säätää itse, vaan tuuletusta säätelee automatiikka.

Ylioppilaskylän Q-talossa liesituuletin toimii myös poistoilman säätimenä. Liesituulettimessa on neljä säätötasoa, joista ykköstason pitäisi riittää normaalissa päiväkäytössä varsin hyvin. Suihkun jälkeen tai halutessasi tuulettaa asuntoa enemmän säädä poistoilman säädin isommalle. Muistathan puhdistaa liesituulettimen suodattimet säännöllisesti. Suodattimen voi puhdistaa pesemällä sen lämpimällä astianpesuainevedellä.

Sulakkeen vaihtaminen ja automaattisulakkeen palauttaminen

Useimmissa Soihdun asunnoissa on nykyaikaiset automaattisulakkeet (johdonsuojakatkaisijat) sekä vikavirtasuojakytkimet. Ne sijaitsevat asunnon sähkökeskuksessa. Jos asunnon joihinkin sähköpisteisiin ei tule sähköä, on sulake tai vikavirtasuojakytkin lauennut. Asukkaan tulee tällöin nostaa kytkimet takaisin toiminta-asentoon.

Ylioppilaskylän taloissa KLMNOP asukas on itse vastuussa sulakkeiden vaihtamisesta. Sulakkeen palamisen merkkinä jollekin alueelle ei tule enää virtaa – esimerkiksi monta lamppua lakkaa palamasta yhtä aikaa. Sulakkeita voi ostaa tavallisista kaupoista. Tarkista sulakkeen ampeerimäärä (ota vaikka vanha sulake mukaan). Muista aina kytkeä virta pois sähköpäätaulusta ennen sulakkeen vaihtoa!

Ongelmatilanteissa ota yhteys Soihtu Kiinteistöhuoltoon.

Tukkoinen lavuaari

Tukkoisen lavuaarin ensisijainen syy on yleensä tukkeutunut hajulukko. Puhdistat hajulukon helposti avaamalla sen ja poistamalla sinne kertyneen lian. Mikäli lavuaari ei tästäkään huolimatta vedä, ota yhteys Soihtu Kiinteistöhuoltoon.

Tuloilmaventtiili

Tuloilmaa voit säätää itse venttiilien päissä olevista nupeista. Venttiili on täysin auki, kun molemmat säätönupit osoittavat venttiilin reunoja kohden ja suljettu, kun nupit osoittavat keskustaa kohti. Puoliavoimeksi venttiili saadaan, kun jompikumpi nupeista osoittaa venttiilin reunaa kohden ja toinen keskustaa. Suodattimen puhdistamista suositellaan vähintään kahdesti vuodessa. Venttiili ja suodatinyksikkö irrotetaan avaamalla ruuvit, joilla ne on kiinnitetty karmiin. Suodatinkotelon sisällä on solumuovisuodatin, joka voidaan puhdistaa pesemällä saippualiuoksessa. Ilmakanava imuroidaan ja osat asennetaan takaisin paikoilleen.

Ajankohtaista

Asukasinfon artikkelikuva

Huhtikuun asukasinfo

, / 8.4.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...