Tuholaiset
Hyönteisen nimeä klikkaamalla löydät lisätietoja kustakin hyönteisestä ja ohjeita ennaltaehkäisyyn. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Turkiskuoriainen ja vaatekoi
Tekstiilien tuhoajat, turkiskuoriainen ja vaatekoi, ovat tavanomaisia vierailijoita erityisesti kirpputorikävijän vaatekaapissa. Vyöturkiskuoriaisen toukat asuvat pimeissä koloissa, kuten komeron nurkissa ja kalusteiden takana, ja syö tekstiilipölyä ja hyönteisiä. Toukan jäljiltä villavaatteisiin ja tekstiileihin ilmestyy reikiä ja turkikset menevät pilalle. Aikuinen kuoriainen ei syö mitään, vaan parveilee asuintiloissa.
Pidä turkiskuoriaiset ja muut vaatetuholaiset aisoissa näin:
- Pese vaatteet ja tekstiilit, erityisesti kirppikseltä ja vinttikomeroista tekemäsi löydöt, aina ennen säilytystä 60-asteisella ohjelmalla (jos vaate ei kestä pesua, laita se pakastimeen muutamaksi päiväksi)
- Säilytä varastoitavat vaatteet ja tekstiilit tiiviissä muovilaatikoissa tai -pusseissa
- Imuroi säännöllisesti, jotta tekstiilipölyä ei kerry nurkkiin toukkien ruoaksi.
Keittiökoisa ja riisihärö
Ruokakaappiin pesiytyvät keittiökoisat ja riisihäröt tulevat koteihin tavanomaisten elintarvikkeiden mukana yleensä ruokakaupasta. Ne pilaavat parissa viikossa koko komeron sisällön ulosteillaan ja jatkavat leviämistä, kunnes ruoka loppuu. Siivekäs keittiökoisa voi levitä myös asunnon muihin tiloihin, ja lituskainen riisihärö mahtuu pienimpiinkin rakosiin, eli sen hävittäminen kokonaan on usein hankalaa pelkin kotikonstein.
Näin torjut riisihärön ja muut varastotuholaiset:
- Säilytä jauhot, ryynit ja muut kuiva-aineet viileässä, tiiviisti suljettavissa purkeissa.
- Tarkista heti ostettuasi tuotteen, että se on kunnossa. Jos havaitset jotain kummallista, kuten hyönteisten jätöksiä tai pahaa makua, palauta tuote kauppaan.
- Jos hyönteiset ovat saastuttaneet elintarvikkeita, hävitä kaikki saastuneet tuotteet pakkauksineen.
- Pyydä apua huoltoyhtiöstä, jotta komeroon ei jää ötököitä.
Torakka ja lude
Ikävimpiä mutta edelleen harvinaisimpia kotien tuholaisista ovat torakka eli russakka ja lude eli lutikka. Näiden ikivanhojen ihmisen seuralaisten arveltiin jo tyystin hävinneen suomalaiskodeista, kunnes matkailu ja hyönteismyrkyille vastustuskykyiset kannat toivat nämäkin eläjät uudestaan kotioloihimme. Torakka ja lude ovat pitkäikäisiä ja sitkeähenkisiä, minkä vuoksi torakka- ja lude-epäilyissä vuokralaisen on syytä olla heti epäilyn herätessä yhteydessä huoltoyhtiöön torjunnan aloittamiseksi.
Torakka pilaa ulosteillaan elintarvikkeita ja levittää erilaisia tauteja, esim. salmonellaa. Lude puolestaan lymyilee usein käytettyinä hankituissa huonekaluissa, esimerkiksi sängyssä tai sohvassa, josta se kömpii esiin öiseen aikaan imemään verta pahaa-aavistamattomasta nukkujasta. Puremakohtaan voi tulla ihottumaa, mutta kaikki eivät iho-oireita kuitenkaan saa.
Torakka- tai lude-epäilyn herätessä:
- Soita Soihtu Kiinteistöhuollon päivystysnumeroon. Huolto tilaa asuntoosi ammattimaisen tuholaistorjujan, sillä lude ja torakka eivät häviä kotikonstein.
- Älä viivyttele huolen ilmaisemista, vaikka et olisikaan varma havainnostasi, sillä tuholaistorjuja tekee aluksi tarkistuskäynnin, jonka yhteydessä havainto vahvistetaan ja valitaan tarvittavat toimenpiteet.
- Odota, kunnes saat ammattilaiselta neuvot tavaroidesi oikeaoppiseen käsittelyyn, ennen niiden hävittämistä tai puhdistustöitä. Harkitsemattomat toimet voivat vahingossa levittää tuholaisia asunnon ulkopuolelle.
- Noudata ehdottomasti tuholaistorjujan ohjeita siivouksesta ja turmeltuneiden tavaroiden hävittämisestä. Ohjeiden noudattamatta jättäminen voi johtaa asukkaan korvausvastuuseen.
Toimintaohjeet asukkaalle
- Mikäli epäilet asunnossasi olevan tuholaishyönteisiä, tee välittömästi sähköinen huoltopyyntö Soihtu Kiinteistöhuollolle.
- Kiinteistöhuolto tilaa asuntoosi tuholaistorjujan, jonka lähtökohtaisesti Soihtu maksaa.
- Kun tuholaistorjuja on käynyt asunnossasi, noudata heiltä saatuja ohjeita huolellisesti. Toisinaan tuholaistorjuja sopii asukkaan kanssa seurantakäynnistä.
- Huomioithan, että asukkaana on velvollinen hävittämään asunnostasi saastuneet huonekalut, tekstiilit ja patjat, mikäli tuholaistorjuja näin ohjeistaa. Soihtu ei korvaa saastuneita huonekaluja. Mikäli ohjeita jätetään noudattamatta, voi asukas joutua korvausvastuuseen.
- Tarkista mahdollinen korvaus omalta vakuutusyhtiöltäsi, mutta huomioi, että kaikki vakuutukset eivät korvaa hyönteisvahinkoja.
Katso myös:
Ajankohtaista
Naapureista tuli ystäviä
Teksti: Anna-Leena Kauppila | Kuvat: Tiitu Design Kun Matti Heikkilä vuonna 2018 sai paikan Jyväskylän yliopistosta, valintakirjeessä muistutettiin myös asunnon hakemisesta. Matti on kotoisin Turusta eikä tuntenut Jyväskylästä ketään...
Vuokrat nousevat maaliskuussa 1,5-2,5 %
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on vahvistaessaan Kortepohjan ylioppilaskylän ja liiketoimintajohtokunta vahvistaessaan Soihtu Vehkakujan sekä Soihtu Korttelikylän talousarvion vuodelle 2025 hyväksyneet keskimääräisen...
U-talo tuo koteja ja palveluja ylioppilaskylään
Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Tiitu Design Ylioppilaskylän ytimeen, Kartanonkujan varteen rakennetaan parasta aikaa uutta kerrostaloa opiskelijoille ja opiskelijaperheille. Valmistuttuaan U-talo tulee palvelemaan uusien asukkaiden lisäksi koko...