Vaikeudet vuokranmaksussa

Tällä sivulla olemme avanneet hieman tarkemmin, kuinka etenemme maksamattomien vuokrien suhteen. Kyseessä on prosessi, jonka aikana pyrimme tavoittamaan asukasta toistuvasti sekä tarjoamaan mahdollisuuksia ja neuvoja tilanteen ratkaisemiseksi. Tässä asukkaan tukena toimivat Soihdun vuokravalvonta sekä Soihdun Asukasneuvonta.

Ongelmia vuokranmaksussa?

Mikäli sinulla on ongelmia maksujen kanssa tai haluat kysyä lisätietoja, ota ensisijaisesti yhteyttä Soihdun vuokravalvontaan. Tilapäisissä maksuongelmissa voit neuvotella vuokravalvontamme kanssa maksusopimuksen tekemisestä jo ennen vuokran erääntymistä. Maksusopimuksen tekemistä varten tarvitsemme tarkan päivämäärän, jona pystyt maksun suorittamaan. Mikäli haluat maksusopimukselle useamman maksuerän, tulee jokaiselle erälle määritellä oma maksupäivänsä sekä erän suuruus. Ehdottamasi maksuaikataulu käsitellään vuokravalvonnassamme. Huomaathan että maksusopimus ei voi olla jatkuva käytäntö. Maksusopimus tehdään aina kirjallisesti.

Jos tarvitset apua tukiasioiden selvittelyssä, voit ottaa yhteyttä Soihdun asukasneuvontaan. Asukasneuvonnan avustuksella voidaan selvittää haastavammatkin tilanteet ja hän voi tarvittaessa ohjata sinut sopivien palveluiden pariin.  

Maksamattomat vuokrat

Vuokrien maksaminen kuuluu osaksi vuokralaisen velvollisuuksia, myös silloin, kun vuokranmaksusta huolehtii joku toinen, esimerkiksi Kela tai vanhemmat. Maksamattomasta vuokrasta lähetetään asukkaalle maksuhuomautus ja mikäli vuokra jää edelleen maksamatta, lähetetään maksuvaatimus.

Maksumuistutus- ja perintäkirjeet lähettää perintäyhtiö (Intrum). Maksathan laskusi perintäkuluineen aina viimeisimmässä laskussa olevien tietojen mukaisesti – jos siis olet saanut maksumuistutuksen, maksa lasku siinä mainitulle tilille, siinä mainitulla viitenumerolla.

Saat maksuhuomautus- ja perintäkirjeet ensimmäisestä saatavasta perintälain mukaisesti. Mikäli rästejä on kertynyt useita eri kuukausilta, muista pyytää perintäyhtiöltä kaikkien saataviesi kokonaissaldo, jotta saat kaikki rästisi hoidettua kerralla tai maksusopimuksenne mukaisesti, eivätkä rästit hoitamattomina jää kasvattamaan kuluja. Et siis saa uutta muistutusta jokaisesta perintäyhtiölle siirtyneestä laskusta, mikäli ensimmäinen lasku on vielä hoitamatta.

Soihtu ei voi tehdä maksusopimuksia perintäyhtiön lähettämistä laskuista. Tarvittaessa voit sopia maksuaikataulusta perintäyhtiön kanssa ja lisätietoja saat suoraan heiltä (yhteystiedot laskulla ja tämän sivun alalaidassa).

Huomautus maksamattomista vuokrista

Kun vuokria on maksamatta vähintään 2 kokonaista vuokraa tai omavastuuosuutta, Soihtu toimittaa asukkaalle kirjallisen huomautuksen. Huomautuksessa varoitetaan vuokrasopimuksen purkamisesta ja neuvotaan ottamaan yhteyttä vuokravalvontaan vuokranmaksutilanteen läpikäymiseen. Lisäksi asukasta kehotetaan tässä kohtaa ottamaan yhteyttä myös Soihdun Asukasneuvontaan, mikäli asukas kokee tarvitsevansa neuvoa esimerkiksi tukien selvittelyyn. Vuokrat on maksettava kuluineen perintäyhtiölle, eikä perintään edenneistä saatavista voida tehdä maksusopimusta, vaan tällöin maksuajasta on neuvoteltava perintäyhtiön kanssa. 

Vuokrasopimuksen purkaminen 

Mikäli emme tavoita asukasta toisen vuokran erääntymisen jälkeen ja kolmas vuokra ehtii erääntyä, toimitetaan asukkaalle vuokrasopimuksen purkamisilmoitus. Vuokrasopimuksen purkamisilmoitus toimitetaan asukkaalle aina todistettavasti. Vielä purkamisen jälkeenkin asukkaalla on kuitenkin mahdollisuus maksaa vuokravelka, ja mikäli asukas saa maksettua vuokravelan kokonaisuudessaan pois, voidaan tehdä uusi vuokrasopimus, joka on usein tässä tapauksessa aluksi määräaikainen.

Muuttoaika vuokrasopimuksen purkamisen jälkeen

Purkamisen yhteydessä asukkaalle ilmoitetaan vuokrasopimuksen purkautumisen päivämäärä ja kuinka paljon asukkaalla on aikaa muuttaa asunnosta tai maksaa saatavansa kokonaisuudessaan. Mikäli saatava tulee suoritettua kokonaisuudessaan, voimme harkita vuokrasopimuksen jatkamista määräaikaisena. Jos asukas ei saa maksettua saataviaan muuttoajan loppuun mennessä, odotamme asukkaan palauttavan avaimet Soihtu Asumisen palvelupisteeseen tai Soihdun postilaatikkoon muuttopäivää seuraavana päivänä klo 12 mennessä. Mikäli on syytä olettaa, että asukas ei ole muuttanut asunnosta, joudumme tässä kohtaa hakemaan häätöä. 

Linkki avautuvat uuteen välilehteen.

Vuokran maksaminen käteisellä

Soihtu Asumisen palvelupisteessä et voi maksaa vuokraasi käteisellä.

Voit maksaa vuokrasi käteisellä minkä tahansa pankin palvelupisteessä pankin omien käytäntöjen ja aukiolojen mukaisesti.

Voit myös kysyä voisiko ystäväsi tai tutorisi maksaa vuokrasi pankkikortillaan tai verkkopankistaan, jos sinä maksaisit hänelle käteisellä. Huolehtikaa kuitenkin että vuokra maksetaan sinun viitenumeroasi käyttäen.

Ajankohtaista

Opinkivi-rakennus Seminaarinmäellä puiden ympäröimänä, Ruusupuiston puolelta katsottuna

JYYn ja Soihdun hiili- ja luontojalanjälki selvitetty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kanssa

, / 23.3.2023

JYY on aloittanut työn ilmastovaikutustensa vähentämiseksi jo aiemmin hiilijalanjäljen laskennalla, ja nyt valmistunut raportti kuvaa vaikutukset ilmaston lisäksi luonnon monimuotoisuudelle. Näkökulma toiminnan vaikutusten tarkasteluun on siis selvästi aiempaa laajempi. Pyrkimys on tarkastella toimintaa jatkossa kokonaisuutena.

Viljelylaatikot varattavissa 28.3. alkaen

, , , , / 21.3.2023

Keväisin Kortepohjan ylioppilaskylässä ja Soihtu Vehkakujalla asukkaat saavat varata viljelylaatikoita sekä -palstoja maksutta omaan käyttöön. Ylioppilaskylässä on yhteensä 20 viljelylaatikkoa (RS-talojen sisäpihalla) ja Vehkakujalla 6...

Soihtu - Asukasinfo - Tenant information

Maaliskuun asukasinfo

, / 13.3.2023

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen kerran...