Häädön eteneminen

Häätö on oikeudellinen prosessi, johon vuokranantaja turvautuu, kun asukkaan vuokrasopimus on päättynyt, mutta asukas ei ole muuttanut pois asunnosta sovittuun päivämäärään mennessä. Vuokrasopimus on voinut päättyä joko asukkaan oman irtisanomisen johdosta tai vuokranantaja on voinut purkaa vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen purkamisen perusteista voit lukea lisää Huoneenvuokralaista (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Ennen häädön vireillepanoa asukkaalla on kuitenkin useita mahdollisuuksia ratkaista tilanne niin, että asuminen voi jatkua keskeytyksettä, eikä häätöä tarvitse suorittaa. Tässä asukkaan tukena toimii muun muassa Soihdun Asukasneuvonta.

Häädön vireillepano

Mikäli asukas ei ole muuttanut asunnosta pois vuokrasopimuksen päätyttyä, vuokranantaja voi hakea häätötuomiota käräjäoikeudelta. Ilmoitamme myös asukkaalle, milloin häätöprosessi on laitettu vireille. Käräjäoikeus ottaa asian käsittelyynsä ja pyytää vastaajaa eli vuokralaista vastaamaan haasteeseen määräaikaan mennessä.

Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Haasteen peruminen 

Mikäli asukas todistettavasti, esimerkiksi palauttamalla avaimensa Soihdulle, muuttaa oikeuskäsittelyn aikana asunnosta tai maksaa vuokravelkansa kokonaan tai osittain, perumme haasteen niiltä osin, kuin sille ei ole enää tarvetta. Asunto saatetaan vuokrattavaan kuntoon ja mahdolliset kulut veloitetaan asukkaalta. Myös maksamattomat remontti- ja siivouskulut voidaan siirtää oikeudelliseen perintään.

Häädön toteutuminen

Kun käräjäoikeus on käsitellyt asian ja antanut tuomionsa, asia siirretään ulosoton käsiteltäväksi. Ulosotto ilmoittaa asukkaalle ja vuokranantajalle muuttopäivän ja häädön täytäntöönpanopäivän. Soihtu tarkistaa asunnon muuttopäivänä ja peruu häädön, mikäli asukas on muuttanut pois. Mikäli asunto on asutettu, toteutetaan häädön täytäntöönpano ilmoituksen mukaisesti, yleensä muuttopäivää seuraavana arkipäivänä. Vuokranantajalla ei ole oikeutta toteuttaa häätöä itsenäisesti, vaan häädön suorittaa aina ulosottoviranomainen.

Häätötilanteessa mukana on ulosottoviranomaisten lisäksi myös vuokranantajan edustaja (useimmiten kiinteistöhuolto ja asukasneuvonta). Mikäli asukas on paikalla asunnossa, hänen on mahdollisuus ottaa mukaansa henkilökohtaiset esineensä ennen poistumista. Jos asukas ei ole paikalla asunnossa, ulosottoviranomainen ottaa talteen tarvittavan osan irtaimistosta ja tämän jälkeen antaa asunnon tyhjennyksestä päätöksen, jonka perusteella asunto voidaan tyhjentää muusta irtaimistosta. Useimmiten tyhjennys tapahtuu vuokranantajan toimesta ja arvoton irtaimisto hävitetään. 

Häädön jälkeen asunnossa lukot vaihdetaan, jotta asukas ei pääse enää palaamaan asuntoon. Asunnon tyhjentämisestä ja mahdollisesta remontista, mikäli asunto ei ole vuokrattavassa kunnossa, koituu asukkaalle huomattavia lisäkuluja, jotka tarvittaessa siirtyvät niin ikään oikeudelliseen perintään.

Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Ajankohtaista

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Taloushallinnon työntekijä, määräaikainen

/ 7.3.2024

Haemme Soihdun talousosastolle harjoitteluun / opintovapaan sijaisuuteen taloushallinnon työntekijää monipuolisiin tehtäviin. Työmahdollisuuksia on tarjolla kahdessa jaksossa. Ensimmäiseen toivomme aloitusta mahdollisimman pian ja ensimmäinen jakso jatkuu 30.9.2024 saakka. Toinen jakso alkaisi 1.10.2024 ja jatkuisi huhtikuuhun 2025 asti. Toisen jakson tarve varmistuu kesän jälkeen.