Soihdun vapautuvat asunnot täyttyvät syksyllä uusien opiskelijoiden aloittaessa opintonsa. Asuntohakemuksia saapuu vuosittain Soihdulle kesän aikana runsaasti – niin tänäkin kesänä. Elokuun alusta vapautuvat asunnot ja huoneet varataan aina uusille, opintonsa Jyväskylässä aloittaville opiskelijoille. Parhaillaan lähetämme asuntotarjouksia elokuussa vapautuviin asuntoihin. Joitakin asuntoja on vielä heinäkuun alkuun myös tarjottavana.

Soihtu Asumisen palvelupisteeltä tiedustellaan asuntotilannetta päivittäin. Pahoittelemme asiakaspalvelumme ajoittaista ruuhkautumista. Pyydämme huomioimaan, että täysi-ikäisen hakijan asioita ei voi hoitaa tai tiedustella toinen henkilö ilman valtakirjaa.

Asukasvalinta perustuu asuntotarpeen kiireellisyyteen

Soihdun asuntoja vuokrataan ensisijaisesti opiskelijoille, joista ensimmäisinä huomioimme Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYYn) jäsenet. Soihdun asunnoista osa on valtion tukemia vuokra-asuntoja eli ns. ARA-asuntoja, joiden asukasvalinnassa noudatetaan ARAn asukasvalintaohjetta.

ARA-asunnoissa varsinaisia asuntojonoja ei ole, vaan asukasvalinta tehdään tarveharkinnan mukaan. Tarveharkinnassa huomioidaan muun muassa hakijan asunnon tarve, tulot ja varallisuus. Asuntoa siis tarjotaan ensisijaisesti sille, joka on eniten asunnon tarpeessa.

Ethän rajaa hakemuskohteita liikaa

Soihdun asuntoja ja huoneita tarjotaan hakemusten perusteella. Kaikille kiireisessä asunnon tarpeessa oleville hakijoille ei kuitenkaan voida taata asuntoa syksyksi, johtuen suuresta kysynnästä.

Hakijan kannattaa huomioida, että mitä useampaan asuntokohteeseen ja asuntotyyppiin hakemus kohdistuu, sitä todennäköisempää on saada Soihdulta asuntotarjous. Tällä hetkellä esimerkiksi Soihtu Korttelikylää ei kannata valita ainoaksi hakukohteeksi, koska asuntotarjouksen saaminen tuosta kohteesta on epätodennäköistä.

Omalle hakemukselle kannattaa valita kohteita ja asuntotyyppejä mahdollisimman laajasti. Näin parantaa mahdollisuuksiaan asuntotarjouksen saamiseen. Asunnon vaihtaminen Soihdun asuntojen välillä on myöhemmin helppoa.

Vinkit hakijalle

  • Seuraa sähköpostiasi. Lähetämme asuntotarjouksen hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.
  • Lähetämme asuntotarjouksen, kun pystymme tarjoamaan toiveitasi vastaavaa asuntoa.
  • Jos haluat päivittää hakemustasi, muokkaa sitä sähköisen hakemuspalvelun kautta.

Asuntotarjouksia syksyn asunnoista lähetetään koko kesän ajan. Seuraa sähköpostiasi aktiivisesti niin kauan kuin asunnon tarve on kohdallasi ajankohtainen ja poista hakemuksesi, jos asunnontarpeesi poistuu.

Voit olla Soihdun asiakaspalveluun yhteydessä, jos mieltäsi askarruttaa jokin asia hakemiseen liittyen. Huomioithan, että asiakaspalvelussamme emme voi antaa muuta tietoa asuntohakemuksesi tilasta kuin sen mitä näet hakijan sivulla.

Soihtu Korttelikylän opiskelija-asunto

Soihdulla on nimitetty työntekijöitä uusiin työtehtäviin kesäkuusta alkaen. Jatkossa yhteisömanagerin vastaavia työtehtäviä hoitaa asumiskoordinaattori Anni Pajari. Hän vastaa kesäkuusta alkaen Soihtu Asumisen asukasvalinnasta, asumisneuvonnasta sekä toimii yhteyshenkilönä asukastoimikunnille. Jenna Pigg puolestaan on nimitetty kehittämisasiantuntijaksi, vastuualueenaan Soihtu Asumisen markkinointi, kehittäminen, yhteistyöt ja asukasosallisuuteen liittyvät kehittämistehtävät.

”Vaikka Soihdulla ei enää jatkossa olekaan yhteisömanageria, ei se tarkoita, etteikö yhteisöllisyyteen ja sen tukemiseen liittyvät asiat olisivat meille enää tärkeitä – päinvastoin. Niitä tehdään jatkossa vain useamman henkilön voimin. Annin kanssa haluamme yhä tehdä läheistä yhteistyötä asukasaktiivien ja muiden lähiyhteisöjen kanssa. Meihin saa aina olla matalalla kynnyksellä yhteydessä”, kertoo Soihdulla aikaisemmin yhteisömanagerina työskennellyt Jenna Pigg.

Kesäkuukausina Soihdulla asiakaspalvelussa toimii myös aikaisemminkin Soihdulla työskennellyt Katri Leppänen ja palvelupäällikkö Jenni Kirkkomäki on palannut aikaisempien työtehtäviensä pariin opintovapaan päätyttyä.

”Meihin saa aina olla matalalla kynnyksellä yhteydessä”

Jenna Pigg, kehittämisasiantuntija

Näkymä Kortepohjan ylioppilaskylän sisääntuloväylältä. Etualalla istutuslaatikon reunalla istuu henkilö rauhallinen hymy huulillaan, katse kameraan päin. Taustalla Kortepohjan ylioppilaskylän taloja ja Rentukka-rakennus.

Soihdun voimassa olevan strategian (2023-2027) myötä asiakastyytyväisyys on noussut Soihtu Asumisen tärkeimmäksi mittariksi asuntojen käyttöasteen rinnalle. Haluamme, että opiskelijat viihtyvät asunnoissamme ja asuintalojen yhteisissä tiloissa.

Toukokuussa 2023 otimme käyttöön uuden työkalun, jonka avulla voimme seurata asukkaiden tyytyväisyyttä ja suositteluhalukkuutta nopeammalla pulssilla, kuin aikaisemmin. Ennen viime vuotta laaja asukaskysely toteutettiin kerran vuodessa, kun nykyisen työkalun avulla lyhyempi kysely lähtee tietylle osalle asukkaista kerran kuussa. Näin asukastyytyväisyyden seuranta on tullut osaksi arkea ja saamme säännöllisemmin palautetta toiminnastamme.

Viimeisen vuoden aikana asukkaiden suositteluhalukkuus on noussut

Uudella kyselymallilla mittaamme sekä asumisen aikaista asukastyytyväisyyttä että sisään- ja poismuuttojen asukastyytyväisyyttä. Näiden lisäksi seuraamme asukkaiden suositteluhalukkuutta, eli NPS-lukua. Vuonna 2022 Soihtu Asumisen NPS-luku oli 34 ja nyt vuoden säännöllisen mittauksen jälkeen edellisen 12 kuukauden (05/2023 – 04/2024) NPS-luku on 47.

Asumisen aikaista asukastyytyväisyyttä seuraamme yhdeksän kysymyksen avulla, joissa kysymme asukkailta muun muassa asumisen palveluista, asukassivusta, huoltopyyntöjen käsittelystä sekä yhteisten tilojen siivouksen tasosta. Tyytyväisimpiä asukkaat ovat asumisen palveluihin ja asunnon kuntoon. Myös piha-alueiden hoito kesäaikaan ja asuinalue saavat kiitosta. Vähiten tyytyväisiä asukkaat ovat tällä hetkellä yhteisten tilojen siisteyteen, huoltopyyntöjen käsittelyyn sekä piha-alueiden talvihoitoon.

Käymme kyselyn tuloksia säännöllisesti läpi henkilöstön kanssa ja pohdimme yhdessä ratkaisuja kehittämistä vaativiin aihealueisiin. Kuluneen kevään aikana on muun muassa tehty muutoksia siivousjärjestelyihin, asuntojen ennakkotietojen jakamiseen sekä kilpailutettu ulkoalueista vastaava huoltoyhtiö. Kesäkuussa aloitamme moniammatilliset viihtyvyysauditoinnit, joiden tavoitteena on havainnoida yhteisten tilojen viihtyvyyteen, siisteyteen ja viestintään liittyviä kehityskohteita.

Asukkaiden kommentit auttavat löytämään lisää kehityskohteita

Kyselyn lopuksi asukkailla on aina mahdollisuus antaa myös vapaata palautetta. Näitä palautteita käydään myös säännöllisesti läpi ja niistä onkin noussut hyviä kehityskohteita asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi.  

Vapaissa kommenteissa eniten on tullut palautetta jätehuollosta, yhteisten tilojen (erityisesti pyykkitupien) siisteydestä sekä huoneistoon liittyvistä asioista. Korttelikylässä korostuu huoltopyyntöjen käsittelyn hitaus – tämä johtuu uudiskohteen takuuhuolloista, joissa huoltotoimenpiteet kuuluvat pääosin rakentajan vastuulle.

Saamme asukkailta myös toiveita asukas- ja yhteisötoimintaan liittyen ja näitä asioita viemme kootusti eteenpäin kohteiden asukastoimikunnille.

”Yhteisiä järjestyssääntöjä ei noudateta asukkaiden kesken, tästä erityismainintana kierrätyspisteet. Usein tilanne on se että roskia löytyy iso pino, osittain roska-astian ulkopuolelle kasaantuneena, johtuen siitä että useampi peräkkäinen henkilö on todennut että yhdessä roska-astiassa ei ole tilaa (tai siis yhdellä puolella sitä astiaa), jonka jälkeen ei ole katsottu metriäkään ympärille, esim. jos vaikka roska-astian toisella puolella olisi kansi, josta mahtuu pudottamaan roskat. —”

Asukaspalaute 2024

”Langaton internet asunnoissa olisi tarpeen, jos se saadaan niin tulee olemaan täydellinen asuinpaikka!”

Asukaspalaute 2024

”Arvostan Soihdulla erityisesti sitä, että toiminnassa huomioidaan ympäristö ja ilmasto hyvin ainakin verrattuna moniin muihin taloyhtiöihin yms. Asukkaita pitäisi motivoida entistä enemmän esimerkiksi jätteiden lajitteluun ja muihin hyviin valintoihin. Vedensäästökilpailu oli hyvä! Internet-yhteyden tulisi nykypäivänä olla langaton.”

Asukaspalaute 2024

”Paremmat kyltit talojen (etenkin MNOP) ovien edustalle jotka kieltävät tupakoinnin siinä, ja ohjeistus tupakontipaikalle. Rappukäytäviin näkyviin hiljaisuus aika yms talon sääntöjä, esim että roskia ei jätettäisi käytävälle (jotkut jättää roskapussinsa ovensa viereen odottamaan ja ne haisee ja valuu)”

Asukaspalaute 2024

”Ei yhtään minkäänlaista valitettavaa. Asukastoimikunta on erittäin aktiivinen, tapahtumia riittää, kaikki toimii kuin unelma ja kylä on elävä kokonaisuus, jossa lähestulkoon kaikki palvelut ovat lähellä!”

Asukaspalaute 2024

Mielipiteesi on meille tärkeä!

Mikäli siis saat sähköpostiisi tai tekstiviestitse ilmoituksen kyselystä, otathan pari minuuttia aikaa kysymyksiin vastataksesi. Yhdessä luomme entistä viihtyisämpiä asuinympäristöjä!

Nettisivuillamme voit antaa meille palautetta koska vain – sinun ei tarvitse siis odottaa kyselyä sähköpostiisi, jos haluat antaa palautetta toiminnastamme.

Vaihto-opiskelija Jenna Fontaneau MNOP-talon edustalla

Kesän tullen useat tulevat opiskelijat saavat tiedon uudesta opiskelupaikastaan ja sen myötä ajankohtaiseksi tulee myös opiskelija-asunnon hakeminen. Soihtu saa kesäkuukausien aikana opiskelija-asuntoihin useita satoja hakemuksia kuukausittain. Lue alta meidän kolme vinkkiä opiskelija-asunnon hakuun ja tutustu kattavampiin hakuohjeisiin nettisivuillamme.

Tsemppiä asunnon hakuun!

1. Hae opiskelija-asuntoa jo kesä- tai heinäkuusta alkaen

Usein asuntoja vapautuu eniten keväällä ja alkukesästä, jolloin on suurempi todennäköisyys saada opiskelija-asunto, joka vastaa tarpeitasi. Voit hakea meiltä asuntoa jo ennen kuin opiskelupaikka on varmistunut, mutta Kortepohjan ylioppilaskylän opiskelija-asuntoja voimme tarjota vasta, kun sinulla on esittää todistus opiskelupaikasta.

2. Älä rajaa hakemustasi liikaa

Mikäli tarvitset asuntoa syksystä alkaen, älä rajaa hakukohteitasi liikaa. Mitä useampaan asuntokohteeseen ja asuntotyyppiin hakemuksesi kohdistuu, sitä todennäköisempää on, että saat Soihdulta asuntotarjouksen. 

Asunnon vaihtaminen Soihdun asuntojen välillä on myöhemmin helppoa.

3. Täytä opiskelija-asunnon hakemus huolellisesti – muista myös liitteet!

Täytä kaikki hakemuksen kohdat huolellisesti ja liitä mukaan tieto opiskelupaikan vastaanottamisesta. Kiireisinä kesäkuukausina emme aina ehdi tiedustelemaan puuttuneiden liitteiden perään, joten hakemuksesi saatetaan käsitellä puutteellisena, mikäli siinä ei ole tarvittavia liitteitä.

Suurin osa asunnoistamme on opiskelija-asuntoja, joiden asukasvalintaa säätelevät ARA:n asukasvalintaohjeet. Olethan siis erityisen tarkkana tietoja täyttäessä ja lisää hakemukseen pyydetyt liitteet, oleellisimpana tieto opinnoistasi Jyväskylässä.

Opiskelija-asunnot Soihdulla

Soihtu tarjoaa opiskelija-asuntoja Jyväskylässä. Meillä asunnon vuokraan kuuluu muutakin kuin katto ja seinät. Tutustu kaikkiin asuinkohteisiimme sekä vuokraan sisältyviin palveluihin nettisivuillamme ja hae asuntoa ilman vuokravakuutta jo tänään!

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Huhti-toukokuussa käytiin opiskelija-asuntoyhteisöjen välillä Suomen paras asukastoimikunta -kilpailu, jonka tavoitteena on nostaa esiin asukastoimintaa ja sen merkitystä yhteisöille. Kilpailu toteutettiin seitsemässä opiskelija-asuntoyhteisössä, joiden joukosta löytyi seitsemän aktiivista toimikuntaa kisaamaan Suomen parhaan asukastoimikunnan tittelistä – Soihdulta kilpailuun osallistui Kortepohjan ylioppilaskylän asukastoimikunta. Kilpailussa pyydettiin asukastoimikuntia vastaamaan kysymykseen: “Miksi olette Suomen paras asukastoimikunta?”, tyyli toteutukselle oli vapaa.

Kilpailun voitto meni Vaasaan VOASin Palosaaren asukastoimikunnalle. Kilpailun tarkoituksena oli esitellä asukastoiminnan parhaita puolia – alla Kortepohjan ylioppilaskylän asukastoimikunnan kilpailuteksti, jossa nämä kiteytyvät hyvin. Kiitos, että olette ja osallistuitte!

Miksi Kortepohjan ylioppilaskylän asukastoimikunta on Suomen paras asukastoimikunta?


Lähdetään liikkeelle ihanan ryhmä rämämme, dream teamimme eli ATKlaisten esittelyllä,
rakkaalla lapsella kun on monta nimeä. Monia on myös titteleitä ja toimenkuvia 10
jäsenellämme. Löytyy salitonttua, kerhotonttua, tapahtumavastaavaa, verstasvastaavaa,
apukäsiä (lue: siivoojia), ideoijia, nämä siis perus puheenjohtajan, sihteerin ja
rahastonhoitajan lisäksi. Innokkuutta jäsenillä siis löytyy jos jonkinlaiseen hommaan, ja se
myös näkyy kylämme arjessa. Onhan salitonttu saanut ensiluokkaisesta kuntosalin
kehittämisestä ansiomerkinkin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalta. Allekirjoittanut
puolestaan metsästi varastetun soutuveneen käsiinsä kahlaten läpi Facebookin
puskaradioita. Ensiluokkaista asukastoimintaa, voisi jopa sanoa.


Kiitosta asukastoimikunnalle satelee upean kuntosalin lisäksi myös runsaasta tapahtumien
kirjosta. On sauna-approja, yhteiskävelyitä, kirpputoreja, joulujuhlia, askartelua, bingoa,
speed friendingiä, viiniä ja valitusta ja vaikka mitä muuta. Jokaiselle jotakin, voisi kai sanoa, ja
aina ollaan ottamassa uusia ideoita vastaan. Ideoita meille saa heittää formaalisti
sähköpostilla tai nuorekkaammin slaidata Instagramin DM:ään. Mikäli haluaa pysyä täysin
nimettömänä, luetaan me myös Jodelista, mitä kyläläiset haluaa. Tapoja on monia, ollaan
siitäkin pyritty pitämään huolta. Kuitenkin ehkä eniten iloa kyläläisille on tuonut jo kaksi
vuotta pyörinyt viikoittainen meidän vetämä liikuntavuoro, jossa nautitaan liikunnasta
vaihdellen eri pallopelien tai tanssin muodossa. Vuorolla käy viikoittain noin 30 henkilöä, ja
sieltä on löydetty ystävien lisäksi jopa parisuhteita. Aikamoista.


Asukastoimikuntana pyrimme samaan asuinalueestamme viihtyisän kuuntelemalla
asukkaiden toiveita myös kylän tilojen ja palveluiden suhteen. Olemme säätäneet
saunavuoroja palvelemaan asukkaita paremmin, kortepohjalaiset kun rakastavat saunoa.
Pyrimme hankkimaan mieluisia ja tarpeellisia lainatavaroita, kuten tekstiilipesurin tai
pihapelejä, yhteiseen käyttöön. Meillä pyörii myös useita kerhoja, esimerkiksi lautapelikerho
ja animekerho, joille maksamme kerhoavustusta toiminnan kannustamiseksi. Uusimpana
kehityskohteena on ollut täysin tyhjän ja turhan tilan muuttaminen jooga- ja mindfullnesshuoneeksi.


Miksi asukastoimikuntamme on siis Suomen paras? Me olemme kasassa aidon innokkuuden
ja kiinnostuksen takia. Se aitous tekee meistä erittäin aktiivisia ja välittäviä. Olemme aina
valmiita kuuntelemaan ja olemaan kavereita niin toisillemme kuin muille kyläläisille. Me
olemme parhaita, koska haluamme oikeasti kehittää kylästämme paremman
naapureillemme; ystävillemme.

Soihtu operoi useita JYYn omistamia, JYYn jäsenten ja muiden kaupunkilaisten juhla- ja virkistyskäyttöön soveltuvia kertavarattavia tiloja.

Näitä ovat esimerkiksi

Varausehtojen tarkennus koskee kaikkia varauksia Soihdun operoimissa, JYYn omistamissa kertavarattavissa tiloissa, joita voivat varata sekä Soihdun asukkaat, JYYn jäsenet että muut kaupunkilaiset (”Soihdun maksulliset tilat”).

Seuraavat muutokset tulevat voimaan heti:

Peruutus- ja muutosehdon nimi

Tarkennukset maksuehtoon

Muutokset voimaan heti – varaajille ilmoitettu

Heti voimaan tulevat muutokset koskevat kaikkia uusia ja voimassa olevia Soihdun operoimien JYYn juhla- ja kokoustilojen varauksia (Lillukka, Opinkiven sauna, tilaussauna Bastu, kokoustila Bertta).

Kaikille voimassa olevan varauksen haltijoille on lähetetty 21.5.2024 sähköposti-ilmoitus ehtojen päivittymisestä.

Opinkiven saunan hinnanmuutos voimaan 1.7.2024 alkaen

Seuraavat muutokset tulevat voimaan 1.7.2024 alkaen tehtäviin Opinkiven saunan varauksiin:

Opinkiven sauna on poissa käytöstä 17.6.-5.7.2024 lattiaremontin vuoksi. Remontti ei vaikuta jo tehtyihin Opinkiven saunan tai kokoustilan asiakasvarauksiin, jotka on huomioitu remonttiaikataulua laadittaessa.

 

Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design 

Valtteri Hiltunen päätyi Jyväskylään osin sattuman kautta. Arvosanat takasivat hakukeväänä suoraan opiskelupaikan Jyväskylän yliopistosta, ja tervetulokirjeen mukana tullut uuden opiskelijan opas vinkkasi hakemaan asuntoa Soihdulta. Asuntotarjous vasta peruskorjatusta D-talosta tuli nopeasti, ja koska sekä opiskelupaikka että asunto järjestyivät kuin itsestään, oli helppoa tehdä päätös muuttaa Vantaalta Jyväskylään. 

”Alun perin en tuntenut Kortepohjasta juuri ketään. Nyt tosi moni kaveri yliopistolta on tullut kertomaan, että hei, mäkin olen muuttamassa Kortepohjaan”, Valtteri kertoo nyt, asuttuaan ylioppilaskylässä kohta kolmen vuoden ajan. 

Parasta Kortepohjassa on sijainti. Pääkaupunkiseudun kasvatti arvostaa liikkumisen vapautta ja helppoutta. 

”Tykkään mennä opiskelemaan paikan päälle yliopistolle. On huikeaa päästä kävellen tai pyörällä melkein joka paikkaan, keskustassakin olen tarvittaessa 10 minuutissa.” 

Järjestöaktiivista hallituksen jäseneksi 

Valtteri on JYYn tämänvuotisen hallituksen jäsen, hänen vastuualueenaan on järjestö- ja tutortoiminta. Edustajisto valitsee joka vuosi hallituksen huolehtimaan JYYn arkisesta päätöksenteosta. Hallituksen tehtäviin kuuluvat myös esimerkiksi kannanottojen tekeminen opiskelijoita koskevissa asioissa ja edustajiston päätösten toimeenpaneminen.  

Valtteri oli aktiivisesti mukana ainejärjestötoiminnassa opiskelujen alusta asti, ja kiinnostus järjestötoimintaan saikin hänet hakemaan hallituspestiä. Opintojen yhdistäminen hallitushommiin on hänen mukaansa mahdollista, mutta haastavaa. Hallitustyöhön liittyvät tapaamiset ovat usein arkipäivisin, joten opintoja ja muuta elämää pitää edistää iltaisin. 

 Valtteri myöntää, että välillä päivät tahtovat venyä pitkiksi ja vapaa-aika on kortilla. 

”Työn määrä ehkä yllätti, mutta toisaalta siitä saa kyllä hallituspalkkion. Arvostan myös sitä, että saan suunnitella työtäni vapaasti ja käyttää siinä luovuutta.” 

Tetristä tavaroilla 

Tietotekniikan opiskelijan mielenkiinnot kohteet liittyvät elokuviin, peleihin ja omiin luoviin projekteihin, kuten musiikin tuottamiseen. Valtteri on kuitenkin tehnyt tietoisen päätöksen pyrkiä vapaa-ajallaan irtautumaan ruuduista. 

”Hakeudun ulos ja ihmisten pariin, muuten istuisin koneella 24/7. Tykkään käydä opiskelijatapahtumissa, esimerkiksi sitseillä ja karaoketiistaissa.” 

Asunnossaan Valtteri arvostaa erityisesti keittiön sijoittumista ikään kuin erilliseksi tilaksi, vaikka 22- neliöinen yksiö kompakti onkin. Säilytystilaa saisi olla enemmän. 

”Olen saanut kaiken mahtumaan pelaamalla Tetristä tavaroilla. Tietyllä tapaa tavaroista on vähän vaikea päästää irti, häkkikellarissakin säilytän vanhoja Aku Ankkoja”, Valtteri kertoo nauraen. 

Ylioppilaskylää Valtteri kuvailee yleisesti ottaen yllättävän rauhalliseksi paikaksi. Menoa ja meininkiä näkee Kylässä, mutta naapureitaan hän kuvaa hiljaisiksi.  

”Olen joskus harkinnut, että voisin muuttaa isompaankin asuntoon, mutta onhan tämä kämppä tosi symppis.” 

”Tykkään käydä opiskelijatapahtumissa, esimerkiksi sitseillä ja karaoketiistaissa.”

Valtteri Hiltunen

Valtteri Hiltunen, Soihdun asukas ja JYYn hallituksen jäsen 2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen kerran kuussa.

Toisinaan sähköpostiohjelma tulkitsee Asukasinfon roskapostiksi, minkä vuoksi kannattaa käydä tarkistamassa myös sähköpostisovelluksen Roskapostit-kansio. Varmista myös, että olet ilmoittanut meille ajantasaisen sähköpostiosoitteesi Asukassivun kautta tai vierailemalla Soihtu Asumisen palvelupisteellä.

Tämän kuun Asukasinfon aiheina ovat olleet mm.:

Teksti: Mari Lähteenmäki | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design 

Ylioppilaskunnan jäsenpalvelu- ja järjestösihteeri Petro Pitkänen tekee asiantuntijatyötä JYYn piirissä toimivien järjestöjen parissa. Petrolla on yli 14 vuoden yhteenlaskettu kokemus eri järjestöjen hallituksista ja siten paljon osaamista.  

”Tehtäväni on tuntea JYYn jäsenten arjessa ajankohtaiset ilmiöt ja tarpeet ja järjestöjen arki. Hyvän hallinnon periaatteiden toimiminen järjestöissä ja yhdistyslain tuntemus auttavat onnistumaan.” 

Asiakaspalvelua kasvokkain ja digitaalisesti 

Aamut alkavat sähköpostista, johon saapuu JYYn jäsenten ja JYYn piirissä toimivien järjestöjen, kuten ainejärjestöjen, yhteydenottoja. Välillä kuulostellaan Jodelia. 

Kohtaamisia JYYn jäsenten kanssa syntyy asiakaspalvelutyössä. Toimisto sijaitsee Seminaarinmäellä JYYn ylioppilastalo Ilokivessä. Vuoden 2024 alkupuolella on aloitettu kokeilu, jossa jäsenpalvelu jalkautuu tiistaisin eri kampuksille.   

”Käyn vuorotellen Ylistönmäellä ja Mattilanniemessä eri ainejärjestöjen tiloissa. Mukana on lukuvuositarroja ja avainkortteja. Samalla teen neuvontaa ja kohtaan opiskelijoita.”  

Kevään 2024 aikana myös JYYn edustajiston ja hallituksen kokouksia pidetään eri kampuksilla. Kokeiluvaiheessa oleva käytäntö syntyi kirjaimellisesti JYYn jäsenten aloitteesta: järjestötaustaisten edustajistoryhmien syksyllä 2023 tekemästä aloitteesta, jossa JYYlle toivottiin lisää näkyvyyttä Seminaarinmäen ulkopuolella.  

”Parasta opiskelijalle olisi, jos olisimme JYYnä ja Soihtuna lähempänä opiskelijaa, arkisena asiana. Opiskelijoiden ymmärrys JYYn tehtävästä lisääntyy, kun saamme palvelumme helposti saataville.” 

Järjestöille, asiantuntevasti 

Järjestöjen kouluttaminen on Petrolle työn innostavin puoli. Saadut kiitokset muistuttavat työn merkityksestä. Petro auttaa järjestöjä myös kahden kesken. Silloin voidaan käsitellä yksityiskohtaisemmin yhdistyksen asiakirjoja, rekisteröidyn yhdistyksen perustamista, tai yhdistyksen sääntömuutoksia.  

”Monella opiskelijalla on tiiviimpi suhde oman oppiaineen tai laitoksen yhteisöön, ja sitä kautta omaan ainejärjestöön, kuin koko laajaan yliopistoyhteisöön ja JYYhyn. Siksi JYYssä haluamme ylläpitää hyviä suhteita harraste- ja ainejärjestöihin.”  

Häirintäyhdyshenkilön roolissa Petro neuvoo järjestöjä arkaluontoisissakin tilanteissa, kun vaikkapa järjestön jäsenistön keskuudessa ilmenee epäasiallista käytöstä.  

JYY on palveleva organisaatio 

Petro muistuttaa, että JYYn jäsenen etujen valvominen yliopiston suuntaan ja yhteiskunnallisesti on JYYn tärkein tehtävä. Jäsenpalvelu- ja järjestösihteeri käyttää työssään vaikuttamis- ja neuvottelutaitoja niissä verkostoissa, joihin työ ja omat kiinnostuksen kohteet ovat hänet liittäneet. Lopulta kaikki JYYn toiminta voidaan nähdä jäsenpalveluna. 

”Varmistetaan, että opiskelijoiden oikeuksia kunnioitetaan, että mennään eteenpäin eikä taaksepäin. Vaikutetaan siellä, missä voidaan – joskus lobataan uutta bussilinjaa kaupungin suuntaan, joskus neuvotellaan yliopiston kanssa uusi tapahtumatila opiskelijayhteisön käyttöön. Halutaan edistää opiskelijan sujuvampaa arkea.” 

“Halutaan edistää opiskelijan sujuvampaa arkea.”

Petro Pitkänen

JYYn jäsenpalvelusihteeri Petro Pitkänen Ilokiven keskustoimistolla

Tiistaina 14.5.2024 Kortepohjan ylioppilaskylässä järjestetään kiertotalouteen ja kestävään arkeen keskittyvä tapahtuma. Tiedossa pyöränhuoltoa, vilttikirppistä, kestävää kaupunkiviljelyä, työpajoja ja erilaisten yhteisöjen esittelyä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Ohjelma:

Huom! Tapahtuman ohjelma saattaa vielä päivittyä ennen tapahtumaa.

JYPSin esittely- ja pyöränhuoltotapahtuma klo 11-16

Jyväskylän pyöräilyseuran pyöräilytapahtumakiertue rantautuu tiistaina 14.5. Kortepohjan ylioppilaskylään. Tapahtumassa on mahdollisuus laittaa oma pyörä kesäkuntoon. Jaossa myös erilaisia pyöräilyaiheisia tarvikkeita sekä mahdollisuus ostaa JYPSin tuotteita ja liittyä jäseneksi tarjoushintaan Jos haluat huollattaa pyöräsi, ilmoittauduthan erikseen nettisivuilla olevan linkin kautta. Huom! Pyörähuolto täynnä. Lue lisää JYPSin sivuilta!

Bokashi- ja biohiilineuvontaa klo 11-13.30

Könkkölän tilalta väkeä esittelemässä bokashointia sekä biohiilen käyttöä multatehtaassa. Mahdollisuus tiedustella asiantuntijoilta vinkkejä kestävään kaupunkiviljelyyn ja saada tietoa Könkkölän toiminnasta.

Mustankorkean kierrätysneuvontaa klo 11-14

Testaa oma kierrätystietämyksesi tai kysy kierrätyksestä Mustankorkean pisteellä! Mahdollisuus osallistua arvontaan.

Vilttikirppis ja tavaranvaihtopiste klo 11-18 (säävaraus)

Kortepohjan ylioppilaskylän asukastoimikunta järjestää Ylioppilaskylän piha-alueella vilttikirppiksen ja tavaranvaihtopisteen, jossa käyttökelpoinen tavara voi vaihtaa omistajaa. Tule myymään omia tarpeettomia tavaroitasi tai tekemään löytöjä!

Jos tulet myymään omia tavaroitasi, ota oma viltti mukaan.

Hacklab: toiminnan esittelyä klo 14-18

Ylioppilaskylän O-talossa yhteisöllistä työtilaa ylläpitävä Hacklab Jyväskylä on esittelemässä toimintaansa Rentukassa klo 14-18.

Hacklab on paikka, jossa jokaisella on mahdollisuus oppia, rakentaa, suunnitella ja toteuttaa niitä asioita, joista on itse kiinnostunut. Hacklab on yhteisön ylläpitämä oma verstas, jossa toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, jakamiseen ja asioiden tekemiseen yksin tai yhdessä.

Open Space: Kiertotalous ylioppilaskylässä klo 16-18

Kuinka kiertotalous toteutuu ylioppilaskylässä? Kuinka voisimme mahdollistaa käyttökelpoisen tavaran kierrätyksen ja uusiokäytön? Mitä tehdä Kylään hylätyille polkupyörille? Soihtu järjestää Rentukan kerhotilassa työpajan, johon aiheesta kiinnostuneet asukkaat voivat osallistua. Ideoidaan yhdessä Kylästä kestävämpi ja viihtyisämpi!

Tervetuloa mukaan tapahtumaan!

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille.

Tomaatin taimi

 Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design 

Miltei kaikkien Kortepohjan ylioppilaskylän tapahtumien takana on kohteen oma asukastoimikunta. Asukastoimikunnassa on mukana aktiivisia kyläläisiä, jotka haluavat olla mukana luomassa yhteisöllisyyttä ja kehittää Kylää sen asukkaiden näköiseksi. 

Asukastoimikunnassa pääsee toteuttamaan itseään omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Joitakin vuosia sitten nykyinen puheenjohtaja Amanda Mäkinen haaveili tapahtumista Kylässä, ja päätyi lopulta järjestämään niitä itse asukastoimikunnan kautta. 

Ennen tapahtuman varsinaista toteutusta järjestäjät suunnittelevat aikataulut, tapahtumasta tiedottamisen asukkaille, työnjaon ja hankintojen budjetin. 

”Kun saan hyvän ajatuksen, haluaisin yleensä toteuttaa sen aivan heti, mikä saattaa tuoda haasteita”, Amanda kertoo.   

Kaveria ei jätetä 

Asukastoimikunta ja Amanda ovat myös Kylän suositun liikuntavuoron takana. Vuoro on toiminut tehokkaana väylänä haalia lisää jäseniä asukastoimikuntaan. Liikuntahetkien jälkeen Amanda, Aino Huhtanen ja muutama muu osallistuja tapasivat jäädä hengailemaan ja juttelemaan. Tuolloin Amanda vinkkasi uusille kavereilleen olevansa järjestämässä tapahtumaa ja pyysi heitä vain käymään ja moikkaamaan. 

”Sitten kun he tulivat paikalle, vihjailin että ehkä voisitte vähän auttaa tavaroiden kantamisessa tai vaikka pilkkoa vihanneksia valmiiksi esille”, Amanda kertoo nauraen strategiastaan. 

Aino myöntää päätyneensä mukaan tapahtumajärjestelyihin puolivahingossa, ilman aiempaa kokemusta. Nykyään kaksikon työnjako on selkeä: Amanda hoitaa suunnittelun isot linjat, Aino taas auttaa käytännön järjestelyissä, esimerkiksi kauppakäynneillä ja tilojen kuntoon laittamisessa.  

”Joskus kaverit eivät millään jaksaisi tulla järkkäämään mitään pitkän päivän jälkeen. Aina ollaan lopulta kuitenkin samalla porukalla illalla siivoamassa paikkoja, musiikkia samalla kuunnellen”, Amanda kertoo. 

Ruoka ja hengailu toimivat aina 

Jo perinteinä pidetyt tapahtumat, kuten sauna-approt ja joulujuhla, ovat yleensä takuuvarmasti suosittuja. Uusia tapahtumia järjestettäessä on aina yllätys, tuleeko paikalle muutamia vai kymmeniä ihmisiä. Ainolla ja Amandalla on yhteinen näkemys siitä, mikä vetää väkeä tapahtumaan. 

”Ilmainen ruoka kiinnostaa opiskelijoita aina! Myös askartelu, leipominen, speed friending ja lautapeli-illat hengailun merkeissä ovat olleet tykättyjä.” 

Amandan aloitteesta Kylässä alettiin viime vuonna järjestämään wine and whining -iltoja, joissa asukkaat ovat saaneet tarjoilun ja yhteisen puuhailun lomassa kertoa toiveitaan ja antaa palautetta. Osallistujat ovat esimerkiksi toivoneet erilaisia kulttuuri-iltoja sekä tiettyjä lajeja liikuntavuorolle.  

Vuonna 2018 Kylään muuttanut Aino muistelee kotiutuneensa uuteen asuinpaikkaansa Kylässä järjestettyjen sitsien kautta, ja haaveilee että sellaiset saataisiin järjestettyä joskus tulevaisuudessa. Myös Amandalla on visio unelmiensa tapahtumasta.  

”Siellä olisi jäätävästi ruokaa, joku visailu tai bingo, luovaa näperrystä ja tietysti eläimiä, niistä tykkäävät kaikki.” 

”Ilmainen ruoka kiinnostaa opiskelijoita aina! Myös askartelu, leipominen, speed friending ja lautapeli-illat hengailun merkeissä ovat olleet tykättyjä.”

Aino (vas.) ja Amanda

Ylioppilaskylän asukastoimikunnan jäsenet Aino ja Amanda Rentukan aulassa

Teksti: Jenna Pigg | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design 

Soihdun siivouksen palveluohjaajalta Jonna Klingalta kysyttäessä lempipaikka on perheen mökki Rutalahdessa, lähellä Leivonmäen kansallispuistoa. Mökki on ollut Jonnalle lapsuudesta saakka tärkeä paikka, josta on oman perheen kanssa voinut hiljalleen luoda omannäköistä paikkaa.  

Kuten suomalaisilla mökeillä usein, ei Klingojenkaan mökillä ole sähköjä tai juoksevaa vettä. Jonnan mielestä tämä on kuitenkin juuri se juttu, joka mökistä tekee niin tärkeän paikan. Metsän keskellä saa nauttia luonnosta ja olla täysin oma itsensä.  

Mökki on pääsääntöisesti käytössä vain kesäisin. Silloin siellä vietetään paljon aikaa ja perheen Diana-corgi saa juosta vapaana. Talvisin mökille on hankala päästä, sillä teitä ei aurata. Toisinaan mökkikaipuu kuitenkin vie voiton ja mökille on päästävä lumikinoksista huolimatta. Apuna toimivat esimerkiksi lumikengät, joiden avulla mökille pääsee järven jäitä pitkin reippaillen.  

Syrjäisen sijainnin ja sähköjen puuttumisen ansiosta mökillä ei ole lainkaan valosaastetta. ”Tähtitaivas ei näytä missään niin upealta, kuin mökin rannalla”, Jonna ylistää. 

”Tähtitaivas ei näytä missään niin upealta, kuin mökin rannalla”

Jonna Klinga, Soihdun siivouksen palveluohjaaja

Soihdun siivouksen palveluohjaaja Jonna Klinga