Vuokralaisen oikeudet & velvollisuudet

Kun muutat vuokralle asuntoon, on hyvä tutustua vuokralaisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Vuokranantajana Soihtu noudattaa toiminnassaan huoneenvuokrauksesta säädettyä lakia ja toivomme sinunkin tutustuvan siihen.

Tiesitkö, että vuokralaisena sinulla on oikeus…

… kotirauhaan? Asuntoosi ei voida tulla ilmoittamatta. Huoltotoimenpiteitä tehdään vain pyynnöstäsi tai niin, että vuokranantaja ilmoittaa siitä hyvissä ajoin etukäteen.

… asunnon kunnossapitoon? Vuokranantajan on huolehdittava asunnon kunnossapidosta ja korjauksista.

… luovuttaa asunto väliaikaisesti toiselle? Tämän voi tehdä enintään 24 kuukaudeksi, jos oleskelet toisella paikkakunnalla opintojen, työn, sairauden tai muun vastaavan syyn takia.

… irtisanoa vuokrasopimus ilman erityistä syytä? Usein irtisanomisessa kuitenkin noudatetaan laissa määrättyä 1 kalenterikuukauden irtisanomisaikaa ja irtisanominen tulee tehdä aina kirjallisesti. Määräaikaista vuokrasopimusta EI voi irtisanoa.

… vuokranalennukseen tai -vapautukseen silloin, jos asuntoa ei ole voitu käyttää tai se ei ole ollut sovitussa tai lain edellyttämässä kunnossa?

Mutta myös joitain velvollisuuksia vuokralaisella on, kuten…

… vuokran maksaminen ajallaan.

… asunnon pitäminen siistinä ja hyväkuntoisena.

… ilmoittaa asunnossa havaituista vioista ja puutteista vuokranantajalle viipymättä.

… huomioida naapurit ja noudattaa asuinyhteisön järjestysmääräyksiä.

… pyytää vuokranantajalta lupa asunnossa tehtäviin muutos- ja korjaustöihin.

… luovuttaa asunto siistissä kunnossa ja palauttaa kaikki hallussasi olevat avaimet pois muuttaessasi.

Muuta muistettavaa vuokrasopimusta solmittaessa:

Asuinhuoneistojen vastuullista vuokraamista ohjaa laki

Vuokranantajana Soihtu noudattaa huoneenvuokralakia (1995/481) sekä Hyvää vuokratapaa (2018) ja suosittelemme näihin tutustumista myös asukkaan näkökulmasta.

Huoneenvuokralaissa on määritelty muun muassa irtisanomisajat ja sekä asunnon kunnossapitoon liittyviä asioita. Hyvä vuokratapa puolestaan ohjaa tilanteissa, joista ei ole selkeää linjaa laissa.

ARA-asunnoissa (Kortepohjan ylioppilaskylä) asukasdemokratiaa ohjaa yhteishallintolaki.

Kaverukset parvekkeella

Ajankohtaista

Henkilöstömuutoksia Soihdulla – yhteisömanagerin työtehtäviä hoitaa jatkossa asumiskoordinaattori

, , , / 10.6.2024

Soihdulla on nimitetty työntekijöitä uusiin työtehtäviin kesäkuusta alkaen. Jatkossa yhteisömanagerin vastaavia työtehtäviä hoitaa asumiskoordinaattori Anni Pajari. Hän vastaa kesäkuusta alkaen Soihtu Asumisen asukasvalinnasta,...

Opiskelija soluasunnon huoneessa, istuu tuolilla kannettava tietokone sylissään ja hymyilee kameralle.

Asukastyytyväisyyden eteen tehdään päivittäin työtä

, / 27.5.2024

Soihdun voimassa olevan strategian (2023-2027) myötä asiakastyytyväisyys on noussut Soihtu Asumisen tärkeimmäksi mittariksi asuntojen käyttöasteen rinnalle. Haluamme, että opiskelijat viihtyvät asunnoissamme ja asuintalojen yhteisissä...

Soihtu Korttelikylän opiskelija-asunnon keittiö

Vinkit opiskelija-asunnon hakuun

, / 24.5.2024

Kesän tullen useat tulevat opiskelijat saavat tiedon uudesta opiskelupaikastaan ja sen myötä ajankohtaiseksi tulee myös opiskelija-asunnon hakeminen. Soihtu saa kesäkuukausien aikana opiskelija-asuntoihin useita satoja hakemuksia kuukausittain....