Tilaa tekevälle ihmiselle

Kortepohjan ylioppilaskylän O-talon katutasossa on Hacklab Jyväskylän yhteisöllinen työtila. Tällaisia työtiloja kuvaillaan kansainvälisesti nimellä makerspace tai hackerspace.   

Labilla on tilaa ja välineitä elektroniikan rakenteluun ja eri materiaalien työstämiseen. Vaikuttavasta listauksesta löytyvät mm. CNC-jyrsin, laserleikkuri, 3D-tulostin, tasohöylä ja juotosasema. Toki saatavilla on myös ompelukone ja saumuri. Aikaa voi viettää rennosti pelaillen joko perinteisellä konsolilla tai VR-huoneessa. Radioamatööritoimintaan on laitteet ja radioasematunnus.

Matalan kynnyksen yhteisö  

Helppo tapa päästä mukaan on ottaa osaa Hacklabin avoimeen kerhoiltaan, joihin osallistuu tyypillisesti 5-15 henkeä. Kerhoiltoja on säännöllisesti kahdesti viikossa.   

Hacklab Jyväskylä ry:n hallitukseen kuuluva Sampsa Kiiskinen kertoo osuneensa sattumalta yhdistyksen kokoukseen ja ryhtyneensä saman tien sen sihteeriksi.  ”Täällä on hyvä yhteisö, hyvät tilat ja hyvät työkalut toteuttaa erilaisia projekteja. Kynnys tulla mukaan oli matala.”   

Hacklab Jyväskylä ry on osa Suomen hacklabien verkostoa. Jyväskylässä on järjestetty digitaalisen tekemisen Instanssi-festivaalia yhdessä Linkki Jyväskylä Ry:n kanssa, tarjottu apua ja koulutusta monenlaiseen tekemiseen sekä kehitetty avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Yhteisöön kuuluu eri alojen osaajia ja harrastajia, joista monet ovat opiskelijoita.    

Paljon mahdollisuuksia   

Suvi Lahtinen tuli paikalle ensimmäistä kertaa, kun funktio-ohjelmointikurssin ohjaaja oli kertonut antavansa Labilla ohjausta kurssitehtäviin. Suvi nostaa esiin Hacklabin kiertotaloutta edistävän roolin. Tarjolla olevilla työkaluilla onnistuu esimerkiksi pyöränvanteen oikaisu.   ”Oli hyvin palkitsevaa, kun sain korjattua itse pyöräni käyttökuntoon.”    

Suvi on käyttänyt projekteissaan Labilta löytyviä ylijäämämateriaaleja. ”Epämääräisen muotoisista puupaloista voi tehdä esimerkiksi syömäpuikot.”    

Jarno Pasonen on toteuttanut Hacklabilla monta projektia olohuoneen pöydästä puukauhaan. Se ja muita Hacklabin jäsenten projekteja, esimerkiksi Sampsan toteuttama kitaran entisöinti, on esitelty Hacklab Jyväskylän blogissa. Jarno on Hacklabin hallituksessa ja vastaa kerhotilan työkaluista ja yleisestä järjestyksestä. ”Kuka vain tolkun ihminen saa tulla, kunhan ei rupea hajottamaan paikkoja”, hän kiteyttää Hacklabin tekevän ihmisen olohuoneen filosofian.     

Hacklab Jyväskylän kerhoillat tiistaisin klo 18-21 ja lauantaisin klo 15-18, Kortepohjan ylioppilaskylä, Emännäntie 10 O. 

Labilla on tilaa ja välineitä elektroniikan rakenteluun ja eri materiaalien työstämiseen.

Hacklabille kaikki ovat tervetulleita, kunhan tiloista ja laitteista pidetään yhdessä hyvää huolta, toivottavat Jarno Pasonen (vas.), Sampsa Kiiskinen ja Suvi Lahtinen.

Ajankohtaista

Soihtu Korttelikylän asukaskokous 22.11. Ilokivi Venuella

/ 18.11.2022

Soihtu kutsuu koolle Korttelikylän asukkaat vuosittaiseen asukkaiden kokoukseen tiistaina 22.11. klo 17 alkaen Ilokiven Venuelle (Keskussairaalantie 2). Soihdun henkilökunta on paikalla kertomassa ajankohtaisista asumisen asioista, lisäksi...

Näkymä B-talon Bertta-saunan terassilta Kortepohjan kaupunginosaan. Etualalla terassikalusteet. Alkuperäinen kuva Jari Kuskelin

Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

, / 18.11.2022

Tulevana talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen onkin yksi kansalaistaidoista.

Marraskuun Asukasinfo

, / 14.11.2022

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden (Kortepohjan ylioppilaskylä, Soihtu Vehkakuja, Soihtu Korttelikylä) ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään...