Opiskelija, oletko siellä? Täällä puhuu Soihtu

Teksti: Mari Lähteenmäki | Kuva: Petteri Kivimäki

Mari Lähteenmäki

Ihminen muuttaa käsitystään tavattoman hitaasti niistä asioista, joissa uskoo olevansa oikeassa, ja joissa tieto on juurtunut osaksi hänen identiteettiään. Poisoppimisen vaikeus sementoi totutun mallin, nostaa sen jalustalle ja kutsuu sitä perinteeksi tai jopa ainoaksi totuudeksi. Kun ydinuskomus on uhattuna, alkavat aivomme puolustaa sitä, koska siten aivojemme on tarkoituskin toimia.

Niinpä kaikista muutoksista kertomiseen on varattava aikaa ja varauduttava joskus voimakkaidenkin tunteiden käsittelyyn. Tunnemyrskyn keskellä on hyvä, jos keskustelun osapuolet pystyvät irroittautumaan tilanteesta ja tarkastelemaan muutosviestin herättämiä tunteita irrallaan itse asiasta. Mikä muuttuu? Mihin se vaikuttaa todella? Onko minuuteni uhattuna, vai voiko muutoksesta seurata myös jotain hyvää?

Muutosviestintä ottaa aikansa

Viestintätyössä toimijalle tämä merkitsee, että sama tieto muutoksesta on kerrottava monta kertaa, eri kanavissa ja rauhallisesti toistaen, jotta vastaanottajilla on aikaa prosessoida muutoksen merkitystä ja omaksua tieto uudesta tavasta toimia. Uusi sääntö tulee silti vielä pitkään monelle yllätyksenä, varsinkin, jos se ehti olla voimassa vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Viestinnän ammattilainen jatkaa pitkäjänteisesti saman viestin kanssa, vaikka ”uusi sääntö” otettiin käyttöön jo monta viikkoa, kuukautta tai vuotta sitten. Vastaanottajan aivot vain tarvitsevat aikaa muutoksen työstämiseen.

Soihdulla on viesti kaikille kaupunkilaisille

Kerron vielä esimerkin työstäni. Keskeisen, muuttuneen asian, joka pitäisi saada kerrottua kaikille. Joo, ihan kaikille. Opiskelijoille, jotka asuvat Jyväskylässä. Niille, jotka suunnittelevat muuttoa tänne. Heille, jotka ovat tulossa Jyväskylään muutamaksi kuukaudeksi kesätyöhön, ja miettivät, mihinkä sitä iltaisin päänsä kallistaisi. Ihmisille, jotka haluavat laadukasta ja helppoa asumista hyvien palveluiden äärellä ilman omistusasumisen sitouttavuutta. Urbaanin elämäntavan arvostajille, jotka kulkevat mielellään välimatkat pyörällä, eivätkä tarvitse autoa, ja jotka lähtevät mielellään hiihtämään vaikka kotiovelta.

Ja tähän loppuun se tärkeä viestini:

Soihtu on luotettava vuokranantaja, joka kehittää ja hallinnoi JYYn omistamia vuokra-asuntoja. Soihdun asuntoja voi hakea kuka tahansa. Asuntoja vuokrataan ensisijaisesti opiskelijoille, joista ensiksi huomioimme Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan jäsenet. Hakijoista huomioimme erityisesti myös ne opiskelijat, joilla on tai on tulossa lapsi(a).

Tämä merkitsee, että ajat, jolloin ylioppilaskunta valitsi asukkaansa eksklusiivisesti jäsenistön joukosta ja mahdolliset harvinaiset poikkeukset vaativat käsittelyä erilaisissa hallintoelimissä, kuten Asukkaidenottolautakunnassa, ovat ohi. Otetaan siis vielä kerran uusiksi, että kuuluu sinne takariviinkin: Soihtu palveluineen on olemassa koko kaupunkia varten.

Kirjoittaja toimii Soihdun viestintäpäällikkönä ja työskentelee Soihdun liiketoiminnan tunnettuuden kasvattamiseksi.

Ajankohtaista

Kaverukset parvekkeella

Elokuun asunnot tarjottu

, , , , / 11.7.2024

Kaikki elokuun alkuun vapautuvat asunnot ovat nyt tarjottuna ja suurimpaan osaan on jo solmittu vuokrasopimus. Yksittäisiä asuntoja tai soluhuoneita saattaa vielä vapautua elokuun alkuun, jos joku asuntotarjouksen saajista ei hyväksy saamansa tarjousta.

Kuvan etualalla henkilö asettelee valoja seinällä olevan peilin ympärille ja taustalla toinen henkilö asettelee verhoja seisoen sängyllä.

Solussa asuva, valmistaudu kämppiksen muuttoon

, / 9.7.2024

Ylioppilaskylään, kuten muidenkin kohteiden vapaisiin asuntoihin, muuttaa kesän ja alkusyksyn aikana uusia opiskelijoita. Jotta uuden asukkaan olisi mukava muuttaa Kortepohjaan ja uuteen soluasuntoon, huolehdithan, että asunnon yhteiset tilat...

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Kuinka varautua muuttoon?

, / 5.7.2024

Soihdun opiskelija-asunnoissa muuttoja tapahtuu vuosittain yli 1200, joten me jos ketkä tiedämme, että uuteen asuntoon muuttaminen on usein stressaavaa ja vaatii hieman suunnittelua. Näillä vinkeillä muuttaminen sujuu helpommin ja vältyt...