Opiskelija, oletko siellä? Täällä puhuu Soihtu

Teksti: Mari Lähteenmäki | Kuva: Petteri Kivimäki

Mari Lähteenmäki

Ihminen muuttaa käsitystään tavattoman hitaasti niistä asioista, joissa uskoo olevansa oikeassa, ja joissa tieto on juurtunut osaksi hänen identiteettiään. Poisoppimisen vaikeus sementoi totutun mallin, nostaa sen jalustalle ja kutsuu sitä perinteeksi tai jopa ainoaksi totuudeksi. Kun ydinuskomus on uhattuna, alkavat aivomme puolustaa sitä, koska siten aivojemme on tarkoituskin toimia.

Niinpä kaikista muutoksista kertomiseen on varattava aikaa ja varauduttava joskus voimakkaidenkin tunteiden käsittelyyn. Tunnemyrskyn keskellä on hyvä, jos keskustelun osapuolet pystyvät irroittautumaan tilanteesta ja tarkastelemaan muutosviestin herättämiä tunteita irrallaan itse asiasta. Mikä muuttuu? Mihin se vaikuttaa todella? Onko minuuteni uhattuna, vai voiko muutoksesta seurata myös jotain hyvää?

Muutosviestintä ottaa aikansa

Viestintätyössä toimijalle tämä merkitsee, että sama tieto muutoksesta on kerrottava monta kertaa, eri kanavissa ja rauhallisesti toistaen, jotta vastaanottajilla on aikaa prosessoida muutoksen merkitystä ja omaksua tieto uudesta tavasta toimia. Uusi sääntö tulee silti vielä pitkään monelle yllätyksenä, varsinkin, jos se ehti olla voimassa vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Viestinnän ammattilainen jatkaa pitkäjänteisesti saman viestin kanssa, vaikka ”uusi sääntö” otettiin käyttöön jo monta viikkoa, kuukautta tai vuotta sitten. Vastaanottajan aivot vain tarvitsevat aikaa muutoksen työstämiseen.

Soihdulla on viesti kaikille kaupunkilaisille

Kerron vielä esimerkin työstäni. Keskeisen, muuttuneen asian, joka pitäisi saada kerrottua kaikille. Joo, ihan kaikille. Opiskelijoille, jotka asuvat Jyväskylässä. Niille, jotka suunnittelevat muuttoa tänne. Heille, jotka ovat tulossa Jyväskylään muutamaksi kuukaudeksi kesätyöhön, ja miettivät, mihinkä sitä iltaisin päänsä kallistaisi. Ihmisille, jotka haluavat laadukasta ja helppoa asumista hyvien palveluiden äärellä ilman omistusasumisen sitouttavuutta. Urbaanin elämäntavan arvostajille, jotka kulkevat mielellään välimatkat pyörällä, eivätkä tarvitse autoa, ja jotka lähtevät mielellään hiihtämään vaikka kotiovelta.

Ja tähän loppuun se tärkeä viestini:

Soihtu on luotettava vuokranantaja, joka kehittää ja hallinnoi JYYn omistamia vuokra-asuntoja. Soihdun asuntoja voi hakea kuka tahansa. Asuntoja vuokrataan ensisijaisesti opiskelijoille, joista ensiksi huomioimme Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan jäsenet. Hakijoista huomioimme erityisesti myös ne opiskelijat, joilla on tai on tulossa lapsi(a).

Tämä merkitsee, että ajat, jolloin ylioppilaskunta valitsi asukkaansa eksklusiivisesti jäsenistön joukosta ja mahdolliset harvinaiset poikkeukset vaativat käsittelyä erilaisissa hallintoelimissä, kuten Asukkaidenottolautakunnassa, ovat ohi. Otetaan siis vielä kerran uusiksi, että kuuluu sinne takariviinkin: Soihtu palveluineen on olemassa koko kaupunkia varten.

Kirjoittaja toimii Soihdun viestintäpäällikkönä ja työskentelee Soihdun liiketoiminnan tunnettuuden kasvattamiseksi.

Ajankohtaista

Soihtu Korttelikylän asukaskokous 22.11. Ilokivi Venuella

/ 18.11.2022

Soihtu kutsuu koolle Korttelikylän asukkaat vuosittaiseen asukkaiden kokoukseen tiistaina 22.11. klo 17 alkaen Ilokiven Venuelle (Keskussairaalantie 2). Soihdun henkilökunta on paikalla kertomassa ajankohtaisista asumisen asioista, lisäksi...

Näkymä B-talon Bertta-saunan terassilta Kortepohjan kaupunginosaan. Etualalla terassikalusteet. Alkuperäinen kuva Jari Kuskelin

Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

, / 18.11.2022

Tulevana talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen onkin yksi kansalaistaidoista.

Marraskuun Asukasinfo

, / 14.11.2022

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden (Kortepohjan ylioppilaskylä, Soihtu Vehkakuja, Soihtu Korttelikylä) ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään...