Kirje uudelle asukkaalle

Teksti: Jenna Pigg | Artikkelikuva: Anssi Kumpula

Jenna Pigg

Opiskelupaikka varmistui, jes! Muutto uudelle paikkakunnallejännittävää. Löydänköhän paikkani opiskelijayhteisössä? Saankohan uusia ystäviä?

Tämän tyyppiset ajatukset risteilevät tällä hetkellä todennäköisesti satojen uusien ylioppilaskylän asukkaiden mielessä. Opiskeluaika on uusi ja jännittävä vaihe elämässä — mahdollisesti se kaikista ikimuistoisin ajanjakso, jota muistellaan myöhemmin haikeudella. Uuden alku. 

Ensimmäinen oma vuokra-asunto

Opiskeluvuosien aikana kasvamme nuorista aikuisiksi ja opettelemme elämään omillamme tässä yhteiskunnassa. Useimmille opiskelun aloitus tarkoittaa myös ensimmäistä omaa vuokra-asuntoa. Ensimmäisessä omassa asunnossa onkin paljon opittavaa: laskujen maksaminen ajallaan, ruuanlaitto, pyykkäys ja siivoaminen. 

Yksiön seinien sisällä voi välillä käydä mielessä, että asuisipa sitä vielä kotona, ettei tuntisi oloaan niin yksinäiseksi. Toisinaan sitä taas on iloinen omasta tilasta ja vapaudesta. Voi tehdä mitä vaan! Soluasunnossa asuva saattaa olla iloinen kämppisten tarjoamasta seurasta ja turvasta, tai sitten ahdistunut, kun uusiin ihmisiin tutustuminen on niin haastavaa.

Kortepohjassa et ole yksin

Mutta tiedätkö mitä? Oli niin tai näin, et ole yksin. Kortepohjassa asuessasi sinulla on lähes 2000 asukkaan kyläyhteisö ympärilläsi! Rentukan lounaalla voi moikata naapuria, kenties mennä samaan pöytään istumaan ja aloittaa keskustelun, jos olet oikein uskalias. Opiskelukin sujuu mukavammin, jos sitä voi tehdä yhdessä Rentukan aulassa tai ryhmätyötilassa. 

Kerhojakin on monenlaisia — pöytäroolipelikerho, lautapelikerho, tanssikerho, animekerho ja monet muut. Mikähän niistä olisi eniten sinun juttusi, voisiko näistä löytyä oma yhteisösi? Tai ehkä oletkin kiinnostunut käsitöistä, luovasta kirjoittamisesta tai kuvataiteesta, mutta sellaista kerhoa ei vielä Kortepohjassa olekaan. Varmasti Kylästä löytyy muutama muukin, jolla on samanlaisia intressejä — pitäisikö perustaa oma kerho? Sekin on mahdollista, ole vain yhteydessä yhteisömanageriin.

Oman arjen hallinta saattaa vaatia opettelua — pitää opetella, kuinka aikatauluttaa omat menot, budjetoida opiskelijan tuet huolellisesti ja siivota asuntoakin välillä. Mitä jos tuleekin ongelmia rahojen kanssa, eikä ne riitäkään aivan kaikkeen? Tällöinkin sinulla on Kylässä tukea, sillä asukasneuvonnasta saat apua muun muassa pitkittyneisiin vuokranmaksuvaikeuksiin ja muihin arjenhallinnan haasteisiin. Muistinko jo kertoa: et ole yksin.

Tervetuloa Kylään

Toivon, että juuri sinun opiskeluvuotesi ovat kokemusrikkaita sekä täynnä oppimisen ja oivalluksen kokemuksia. Opintojen parissa valmistaudut tulevaan ammattiisi, ylioppilaskylässä valmistaudut elämään. Toivonkin myös, että voit myöhemmin muistella Kortepohjaa ja naapureitasi lämmöllä — haikeudellakin. Tervetuloa Kylään!

Katso vielä täältä lisää tietoa siitä, mitä kaikkea ylioppilaskylässä on syksyllä tiedossa!

Kirjoittaja työskentelee Soihdun yhteisömanagerina osana Soihtu Asumisen tiimiä.

Ajankohtaista

Artikkelikuva Opiskelija-asuntojen kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan

Opiskelija-asuntojen kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan

, / 27.9.2023

Tänä syksynä Soihdun opiskelija-asuntojen kysyntä on ylittänyt tarjonnan reilusti. Soihdun asuntoja vuokrataan ensisijaisesti opiskelijoille ja näistä asunnoista osa on valtion tukemia vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), joiden...

Häiriötilanne puhelinpalvelussa

, / 26.9.2023

Soihtu Asumisen puhelinpalvelun vaihteessa on häiriö, jonka vuoksi puhelut eivät tällä hetkellä ohjaudu oikein. Selvitämme tilannetta parhaillaan. Otathan meihin yhteyttä sähköpostitse, mikäli et tavoita meitä puhelimitse....

Havainnekuva Kartanonkujan varrelle sijoittuvasta kerrostalosta

Soihdun uudisrakennushankkeella Kortepohjan ylioppilaskylässä myönteiset näkymät

, , , / 31.8.2023

Soihtu tavoittelee Kortepohjan ylioppilaskylään uudisrakennusta palvelemaan mm. opiskelijaperheitä. Uudisrakennus sijoittuu Kartanonkujan varteen, Q- ja E-talojen väliin. Edellyttäen, että Soihdun uudiskohde saa rakennusluvan Jyväskylän kaupungilta ja aloitusluvan Aralta, voidaan rakentaminen aloittaa loppusyksystä 2023.