Soihtu Vehkakujan energiaremonttihanke käynnistyy

JYYn omistama Asunto Oy Jyväskylän JYY-Asunnot ja Are Oy ovat solmineet urakkasopimuksen Soihtu Vehkakujan asuinkohteessa (Vehkakuja 2) toteutettavasta energiaremontista. Kohteessa on 3 kerrostaloa, joissa on yhteensä 166 asuntoa (yksiöitä ja kaksioita) sekä toimistotiloja Soihdun henkilökunnalle ja ulkopuolisille vuokralaisille.

Energiaremontissa Soihtu Vehkakujan taloille rakennetaan lämmön talteenottojärjestelmä poistoilmalämpöpumpputekniikalla (PILP). Kun remontti on valmis, kohteen lämmin poistoilma saadaan talteen ja sitä käytetään talon lämmitykseen ja kesäaikana myös kohteen lämpimän käyttöveden tuottamiseen, joten kaukolämmön kulutus pienenee selvästi. Vaikka lämpöpumput lisäävät sähkönkulutusta hieman, odotetaan investoinnin olevan hyvin kannattava kokonaisenergiankulutuksen laskiessa.

Pitkäjänteiset toimet tuoneet onnistumisia

Muutostyöt ovat osa Soihdun pitkäjänteisiä energiansäästötoimia, joilla hillitään ylläpitokulujen nousua. Poistoilmalämpöpumpputekniikkaa ja muita lämmön talteenottojärjestelmiä on jo käytössä Kortepohjan ylioppilaskylässä, missä tulokset ovat olleet lupaavia. Soihtu Vehkakujan energiaremontin rakennuslupavaiheessa tutkitaan myös aurinkosähkövoimalan rakennusmahdollisuutta talojen vesikatoille. Aurinkovoimaa tuotetaan Soihdun muissakin kohteissa.

“Soihdun asuinkohteet lämmitetään uusiutuvalla kaukolämmöllä ja sähkö on sertifioitua uusiutuvaa sähköä, joten laskennallista vaikutusta kohteen hiilidioksidipäästöihin ei toimilla ole. Näemme kuitenkin remontin myös ilmastotekona kokonaisenergian säästön vuoksi,” kertoo Soihdun kiinteistöjohtaja Kimmo Moilanen.

Töiden suunniteltu alkamisajankohta on marraskuussa 2022 ja ne valmistuvat keväällä 2023. Työt painottuvat talojen vesikatoille ja pohjakerrosten teknisiin tiloihin. Asumisen arkeen rakennustöillä on jonkin verran vaikutusta, kun urakoitsijan työntekijät liikkuvat tiloissa ja asennuksen äänet voivat kuulua asuntoihin. Soihtu Vehkakujan asukkaille viestitään aikataulusta ja työmaajärjestelyistä tarkemmin lähempänä toteutusajankohtaa.

Ajankohtaista

Opinkivi-rakennus Seminaarinmäellä puiden ympäröimänä, Ruusupuiston puolelta katsottuna

JYYn ja Soihdun hiili- ja luontojalanjälki selvitetty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kanssa

, / 23.3.2023

JYY on aloittanut työn ilmastovaikutustensa vähentämiseksi jo aiemmin hiilijalanjäljen laskennalla, ja nyt valmistunut raportti kuvaa vaikutukset ilmaston lisäksi luonnon monimuotoisuudelle. Näkökulma toiminnan vaikutusten tarkasteluun on siis selvästi aiempaa laajempi. Pyrkimys on tarkastella toimintaa jatkossa kokonaisuutena.

Viljelylaatikot varattavissa 28.3. alkaen

, , , , / 21.3.2023

Keväisin Kortepohjan ylioppilaskylässä ja Soihtu Vehkakujalla asukkaat saavat varata viljelylaatikoita sekä -palstoja maksutta omaan käyttöön. Ylioppilaskylässä on yhteensä 20 viljelylaatikkoa (RS-talojen sisäpihalla) ja Vehkakujalla 6...

Soihtu - Asukasinfo - Tenant information

Maaliskuun asukasinfo

, / 13.3.2023

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen kerran...