Soihtu Korttelikylän rakentaminen käynnistynyt – Jyväskylän Mäki-Mattiin modernia ja energiatehokasta opiskelija-asumista

TIEDOTE, vapaa julkaistavaksi 16.12.2020  

Soihtu rakennuttaa Jyväskylän Mäki-Matin kaupunginosaan uuden asuntokohteen. Kohteen rakennustyöt ovat käynnistyneet joulukuussa heti urakkasopimuksen synnyttyä. Pandemialla ei ole ollut vaikutusta Soihdun rakentamissuunnitelmiin. Suunnittelua saatiin vietyä eteenpäin alkuperäisessä aikataulussa joustavilla etätyömenetelmillä. 

Soihtu Korttelikylän toteuttajana Pohjola Rakennus Oy

Kohteen toteutusmuoto on teknisen suunnittelun sisältävä TR-urakka, jonka toteuttajana on asuntorakentamiseen keskittynyt Pohjola Rakennus Oy Suomi. TR-urakkamallissa tilaaja eli Soihtu on valinnut kohteelle arkkitehdin, ja kaikki muu suunnittelu sisältyy urakkaan. Näin Soihtu on saanut suunnitteluvaiheeseen vahvasti mukaan myös toteutusnäkökulman, ja urakoitsija on pystynyt suunnittelemaan kohteen mieleisekseen tuotannon ja teknisten ratkaisujen näkökulmasta.   

”Pohjola Rakennus haluaa tarjota laadukkaita ja arjessa hyvin toimivia koteja asiakkailleen. Tämän hankkeen toteutus on antanut mahdollisuuden toteuttaa meille tärkeitä asioita myös kestävän kehityksen puitteissa, ja se tarjoaa mielenkiintoisen kokonaisuuden yhteistyölle eri osapuolten välillä”, kertoo Jukka Urvas, Pohjola Rakennus Oy:n rakennusjohtaja. 

Soihdun tavoitteet Korttelikylän kohteelle ovat korkeat. Kohteen halutaan tarjoavan laadukkainta mahdollista asumista lähellä yliopistokampuksia ja keskeisiä palveluita kohtuullisella hintatasolla. Korttelikylä niveltyy osaksi Hippoksen kehittyvää aluetta ja Seminaarinmäen korkeakoulukampusta.  

Soihtu ennakoi JYYn ilmastotiekarttalinjauksia jo suunnitteluvaiheessa

Strategiansa mukaisesti Soihtu tähtää kestävän kehityksen mukaiseen toteutukseen. Kohde toteutetaan korkeimpaan A-energialuokkaan. Energiataloudellisen ulkovaipan ja talotekniikan lisäksi kohde tuottaa aurinkoenergiaa katolle sijoitettujen aurinkopaneelien avulla. Soihtu ennakoi korkeissa ilmastostandardeissa jo suunnitteluvaiheessa JYYn linjausta, jonka mukaan ylioppilaskunta pyrkii hiilineutraaliuteen toiminnassaan v. 2025 mennessä. JYY määritteli ilmastotavoitteensa joulukuussa 2020 hyväksytyssä ilmastotiekartassa. 

”Soihtu halusi ohjata toteutuksen A-energialuokkaan, mutta urakoitsijalla oli suunnitteluvaiheen aikana mahdollisuus hakea toteutuksen ja taloudellisuuden näkökulmasta optimaalisimmat ratkaisut tavoitteeseen pääsemiseksi”, kertoo Soihdun kiinteistöjohtaja Kimmo Moilanen

Sähköä kuluu Korttelikylässä asumisen tarpeisiin ja talotekniikkaan. Soihtu Korttelikylässä aurinkopaneeleja sijoitetaan aluksi yhden talon katolle, mutta myös toinen talo on myöhemmin mahdollista varustaa paneeleilla, mikäli paikallista energiatuotantoa halutaan myöhemmin lisätä. Soihtu Asumisen konseptin mukaisesti sähkö sisältyy kohteessa asukkaiden vuokraan, ja kohde käyttää kaiken tuottamansa sähkön itse.  

Energiataloudellista ja mukavaa asumista

Energiataloudellisuus ei modernissa rakentamisessa tarkoita asumismukavuudesta tinkimistä. Soihtu Korttelikylän asuintaloissa lattialämmitys toteutetaan sekä asuinhuoneeseen että kylpyhuoneeseen. Rakennusautomaatioon yhdistetyt sisälämpötilaa mittaavat anturit jokaisessa asunnossa varmistavat tasaisen sisälämpötilan. Kesäajan lämpötiloja hillitsemään on etsitty passiivisia keinoja simuloinnilla jo suunnittelun alkuvaiheessa. Kohteen ikkunoissa on aurinkosuojausta ja paahteisimmilla julkisivuilla asukas voi halutessaan laskea ikkunan ulkopuolelle varjostavan kaihtimen, joka heijastaa auringon säteilyn pois jo ennen sen osumista lasiin. 

”Tarjouspyyntövaiheessa teetettiin kohteeseen olosuhdesimulointi, jolla haluttiin varmistua miellyttävistä sisäilmaolosuhteista myös kuumimpaan kesäaikaan. Koneellinen jäähdytys haluttiin kuitenkin mm. energiatehokkuussyistä välttää ja tilojen ylikuumenemiseen haettiin passiivisia ratkaisuja,” kertoo Kimmo Moilanen

Harjakattoiset kerrostalot asettuvat osaksi kaupunkimaisemaa

Asunnot ovat kompakteja, mutta yksilöllisyyttä ei ole unohdettu: harjakattoisten kerrostalojen ylimmän kerroksen asunnot ovat valoisia ja tilavia parvellisia loft-yksiöitä. Kohteen jokaisessa asunnossa on tuuletuksen mahdollistava ranskalainen parveke. Pihanpuoleisissa katutason asunnoissa oma uloskäynti luo yksityisyyttä.  

Jyväskylän kaupunki on mahdollistanut koko korttelin suunnittelemisen kokonaisuutena, joten alueesta on kehittymässä esimerkki modernin opiskelija-asumisen mahdollisuuksista. Korttelin toimijat kehittävät yhteistyössä asukkaiden yhteisiä oleskelutiloja ja korttelin sisäpihaa, joka on tontinomistajien yhteisessä omistuksessa. Julkisivultaan Korttelikylän kohde on vaihteleva ja luo ulospäin kylämäisen vaikutelman.  

Soihtu Korttelikylä kannustaa autottomaan elämään

Opiskelijoille usein luonteva autoton elämäntapa puolestaan helpottuu entisestään Soihtu Korttelikylässä. Keskustaan ja pääkampuksille on kävelymatka ja kattava bussilinjaverkosto kulkee kohteen läheltä. Polkupyörien varastointiin on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä suureen varastoon toteutetaan runkolukittavat telineet ja tilaa myös laatikkopyörille ja lastenvaunuille. 

Soihtu Korttelikylä on JYYn liiketoimintastrategian mukainen investointi

”Korttelikylän kohde toteuttaa JYYn liiketoimintastrategiaa investointina, joka tarjoaa nykyaikaisia opiskelijoiden toiveiden mukaisia asuntoja keskeisellä sijainnilla. Haluammekin kiittää kaupunkia mahtavan sijainnin mahdollistamisesta sekä yhteisestä tahtotilasta kehittää opiskelijoille kestävää ja vastuullista asumista”, toteaa JYYn hallituksen 2021 puheenjohtaja Petri Laaksonen

Soihdun kohde muuttovalmis kesän 2022 aikana – tulossa myös iso yhteisötila

Soihtu Korttelikylän kohteeseen toteutetaan kaksi asuinkerrostaloa, joiden asuntojen kokonaispinta-ala on reilu 3 800 m2. Asuntoja Soihdun uusissa Korttelikylän taloissa on 158, joista 142 on yksiöitä ja 16 kaksioita. Kampuksien läheisyydessä olevien opiskelijoille suunnattujen yksiöiden tarve on huomioitu kokonaisuutta suunniteltaessa. Asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen kohteeseen kesällä 2022, ja asuntohaun alkamisesta tullaan viestimään JYYn ja Soihdun yhteisissä kanavissa. 

Korttelikylän kohteen asukkaat saavat käyttöönsä myös monipuolisen, koko asuinyhteisön käytettävissä olevan yhteisötilakokonaisuuden. Se toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö KOASin kanssa, joka myös rakennuttaa omia taloja Korttelikylän kohteeseen. Opiskelijoiden toiveita selvitettiin yhteistyössä KOASin kanssa vuoden 2020 keväällä Soihdun ja KOASin sosiaalisissa medioissa, joiden perusteella tulevan kohteen yhteisötilojen toiminnallisuuksia on suunniteltu. 

Soihtu on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn omistama liiketoimintakokonaisuus, joka hallinnoi ja kehittää ylioppilaskunnan kiinteistöomaisuutta ja liiketoimintaa. Soihtu vuokraa asuntoja Kortepohjan ylioppilaskylässä ja Vehkakujalla, tuottaa ravintola-, tapahtuma- ja juhlapalveluja Ilokivessä sekä ylläpitää JYYn kiinteistöjä ja toimitiloja. 

Lisätiedot:  


Kimmo Moilanen 
Kiinteistöjohtaja, Soihtu 
+358 40 545 5198 

Petri Laaksonen 
Hallituksen puheenjohtaja 2021, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY 
hpj@jyy.fi | petri.laaksonen@jyy.fi  

Artikkelikuva: Havainnekuva (viistoilmakuva) Soihtu Korttelikylän kohteen asuintaloista. Kuva: Inaro Oy.  

Karttalinkki: Soihtu Korttelikylän tuleva sijainti Jyväskylän opaskartassa  

Ajankohtaista

Kaverukset parvekkeella

Elokuun asunnot tarjottu

, , , , / 11.7.2024

Kaikki elokuun alkuun vapautuvat asunnot ovat nyt tarjottuna ja suurimpaan osaan on jo solmittu vuokrasopimus. Yksittäisiä asuntoja tai soluhuoneita saattaa vielä vapautua elokuun alkuun, jos joku asuntotarjouksen saajista ei hyväksy saamansa tarjousta.

Kuvan etualalla henkilö asettelee valoja seinällä olevan peilin ympärille ja taustalla toinen henkilö asettelee verhoja seisoen sängyllä.

Solussa asuva, valmistaudu kämppiksen muuttoon

, / 9.7.2024

Ylioppilaskylään, kuten muidenkin kohteiden vapaisiin asuntoihin, muuttaa kesän ja alkusyksyn aikana uusia opiskelijoita. Jotta uuden asukkaan olisi mukava muuttaa Kortepohjaan ja uuteen soluasuntoon, huolehdithan, että asunnon yhteiset tilat...

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Kuinka varautua muuttoon?

, / 5.7.2024

Soihdun opiskelija-asunnoissa muuttoja tapahtuu vuosittain yli 1200, joten me jos ketkä tiedämme, että uuteen asuntoon muuttaminen on usein stressaavaa ja vaatii hieman suunnittelua. Näillä vinkeillä muuttaminen sujuu helpommin ja vältyt...