Soihdun seuraava uudiskohde on asumista ja kaupallisia palveluita yhdistävä ”hybridirakennus”

Tiedote 14.11.2022. Artikkelissa käytetty havainnekuva: Sweco Architects Oy

Soihtu tavoittelee uutta, 9-kerroksista asuintaloa täydentämään Kortepohjan ylioppilaskylän eteläisen alueen rakennuskantaa. Uudisrakennusta suunnitellaan Kortepohjan ylioppilaskylän eteläiselle alueelle, Kartanonkujan varteen. Olemassaolevia rakennuksia ei tämän rakennuksen takia tarvitse purkaa, vaan Q-talon ja sen yhteydessä toimivan päiväkodin toiminta turvataan uudishankkeen toteutuksen yhteydessä.

Luontevaa jatkoa Kortepohjan kehityshankkeelle

Soihdun toiveissa on ollut Kortepohjan eteläisen alueen kehittäminen uudisrakentamisella aina Kortepohjan keskustan kehityssuunnitelman julkaisusta (2018) saakka. Suunniteltu uudiskohde asettuisi kaupunkikuvallisesti osaksi Kartanonkujalle hahmottuvaa palvelubulevardia, jonka itäinen osa on jo muodostunut Jyväskylän kaupungin tilapalveluiden Kortetalo-toteutuksen myötä.

Jyväskylän kaupunki kehittää Kortepohjan keskusta-aluetta myös Soihdun hankkeen yhteydessä omalta osaltaan: osana Ylioppilaskylän täydennysrakentamista Kartanonkujan ja Emännäntien risteysalueelle muodostuu puistomainen keskusaukio ja Kartanonkujan viihtyisyyttä ja turvallisuutta parannetaan entisestään.

”Soihtu on mielellään kaupungin kehityskumppanina Kortepohjan kaupunginosan kehittämisessä, ja tunnistamme ylioppilaskunnan merkityksen yhtenä alueen suurista kiinteistönomistajista”, toteaa Soihdun kiinteistöjohtaja Kimmo Moilanen.

Soihdun tavoitteleman uudiskohteen toteutuminen edellyttää, että Jyväskylän kaupungin asemakaava alueella etenee ja saa lainvoiman. Nykytiedon valossa näyttää mahdolliselta, että kaupunginosan asemakaavaehdotuksen ensimmäinen vaihe etenisi Jyväskylän kaupunkirakenteen käsittelyihin joulukuun 2022 aikana. Mikäli kaavamuutos ja rakennuslupa hyväksytään kevään 2023 kuluessa, voitaisiin rakennustyöt Kartanonkujan varressa aloittaa kesällä 2023.

Energiatehokas talo lähellä Rentukan palveluita

Soihdun uudishanke rakennettaisiin toteutuessaan korkeimpaan mahdolliseen A-energialuokkaan, kuten muutkin Soihdun uudiskohteet. Rakennuksen lämmitysratkaisuna olisi maalämpö ja lämmönjakomuotona vesikiertoinen lattialämmitys. Kaupan kylmälaitteiden lauhdelämpö hyödynnetään talon lämmittämiseen. Lisäksi suunnitteilla on pieni aurinkopaneelikenttä talon katolle.

Uudiskohteen asukkailla olisi käytössään oma talopesula sekä pyörävarasto talon sisätiloissa. Yhteisötilat Rentukassa ovat lyhyen matkan päässä. Q-talossa sijaitsevan päiväkodin piha-alue uudistuu ja pienenee hieman kooltaan hankkeen yhteydessä, jotta liiketilojen logistiikka pystytään järjestämään turvallisesti.

Turvataan palveluita, varmistetaan asuntojen saatavuutta

Soihdun hybridirakennushankkeessa nousevaan kerrostaloon toteutettaisiin Ara-rahoitteisia opiskelija-asuntoja sekä liiketiloja. Hybridirakennuksen uudet liiketilat mahdollistavat kaupunginosan asukkaiden kannalta houkuttelevien palveluiden säilymistä Kortepohjassa. Suurin Soihdun hybridirakennuksen liiketila tulee päivittäistavarakauppakäyttöön. Soihtu ja Keskimaa ovat solmineet esisopimuksen kohteen vuokraamisesta Sale-myymäläksi.

Asuinkerroksiin on suunniteltu yhteensä 70 asuntoa. Asunnot sijoittuvat 9-kerroksisen talon 2.-9. kerroksiin. Talon asuntovalikoima on laaja, taloon on suunniteltu sekä yksiöitä, kaksioita että kolmioita. Yksiöt ovat kooltaan 25 m2, kaksiot 33,5 – 50,5 m2 ja kolmiot 50,5m2.
”Juuri nyt omistusasuntojen rakentajat ovat varovaisia investointihankkeissaan, sillä korkojen nousu vaikuttaa nopeasti suhdanneherkän alan kannattavuuteen. Soihdun tilanne vuokra-asuntojen tarjoajana on vakaampi esimerkiksi Ara-kohteiden saaman korkotuen vuoksi,” kiinteistöjohtaja Kimmo Moilanen sanoo.

Soihdun pitkäjänteisenä tavoitteena on, että Kortepohjan alueen kehitys jatkuu suotuisana, sillä kaupunginosan potentiaali on suuri ja esimerkiksi Jyväskylän kaupungin alueella tekemät investoinnit luovat uskoa kaupunginosan houkuttelevuuteen.

Soihdun uudiskohde sijaitsisi Kartanonkujan ja Emännäntien risteyksessä

Hybridirakennuksen yhteydessä olisi liiketiloja ja opiskelija-asuntoja.

Jos asemakaavamuutos ja rakennuslupa hyväksytään Jyväskylän kaupungilla kevään 2023 kuluessa, voitaisiin rakennustyöt Kartanonkujan varressa aloittaa kesällä 2023.

Havainnekuvassa esitetään Soihdun tavoitteleman uudiskohteen sijainti suhteessa olemassa oleviin Kortepohjan ylioppilaskylän rakennuksiin. E-talo taka-alalla vasemmalla, Q-talo etualalla oikealla, taustalla muut tornitalot. Havainnekuva: Sweco Architects Oy.

Havainnekuvassa valkoinen kerrostalo syysmaisemassa

Ajankohtaista

Asukasinfon artikkelikuva

Huhtikuun asukasinfo

, / 8.4.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...