Ilokiven Venue kokoaa ihmisiä yhteen

Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Visual Friday Oy

Ilokiven Venue tunnetaan erityisesti klubina ja keikkapaikkana, mutta se toimii myös päivisin olohuoneena opiskelijoille ja iltaisin erilaisten yhteisöjen kohtaamispaikkana.  

Kerran kuussa Venuella kokoonnutaan pelien pariin Game Night -iltaan. Pelit valikoituvat osallistujien kiinnostuksen mukaan, ja illoissa on pelattu niin kortti-, lauta- kuin konsolipelejäkin.  

Aleksi Tolppi on ollut järjestämässä Game Night-iltoja niiden alusta asti. Pitkän linjan peliharrastaja tunsi pelaamisesta kiinnostuneita ihmisiä jo ennestään, joten hän keräsi kavereita kokoon ja perusti Discord-kanavan aiheeseen liittyen.  

Vakioporukka syntyi, kun kaverit alkoivat tuoda kavereitaan mukaan, mutta uudet kasvot ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan. Pelaaminenkaan ei ole pakollista, vaan paikalle voi tulla myös vaikka kahvittelemaan tai muuten vain hengaamaan. 

”Etukäteen ei tarvitse ilmoittautua, mutta yleensä Discordissa keskustellaan etukäteen, mitä pelejä kukin tuo paikalle. Konkarikävijät auttavat mielellään, jos tulokkailla on kiinnostusta kokeilla uusia pelejä”, Aleksi kertoo. 

Kaikkea konsoleista korttipeleihin

Tilana Venue on pelaajille sopiva, sillä tila mahdollistaa porukoiden jakautumisen pelattavien pelien mukaan. Tilaa, pöytiä ja tuoleja on riittävästi, jotta pelaajat voivat jakautua porukoihin. Lisäksi löytyy pistorasioita ja vanha putkitelevisio konsolipelaajille. 

”Aika talkoomeiningillä mennään; ovet avataan ja ihmiset tuovat itsensä, kaverinsa ja pelinsä paikalle”, Aleksi kuvailee. 

Aleksi on pelannut lapsesta asti erilaisia pelejä. Henkilökohtaisia suosikkeja ovat konsoleissa pelattavat tappelupelit ja uudehkona kiinnostuksen kohteena Flesh and Blood- keräilykorttipeli. Kilpailullisempi pelaaminen alkoi teini-iässä, jolloin Aleksi alkoi käydä turnauksissa ympäri Suomea, ja myöhemmin myös järjestää niitä.  

Häni kertoo saaneensa pelaamisen kautta paljon kavereita. Tyypillisesti uusiin tuttavuuksiin on ensin tutustuttu erilaisilla pelifoorumeilla ja Discordissa, ja myöhemmin tavattu kasvotusten pelitapahtumissa. Tappionkaan hetkinä ohjaimet eivät lentele peli-illassa seinään, vaan pelaajaporukassa yhteisöllisyys on tärkeintä.  

”Jotkut pelimatkat ovat olleet lähinnä tekosyitä tavata kavereita ympäri Suomea.” 

Pitää uskaltaa heittäytyä

Jyväskylän ylioppilasteatteri on vuonna 1960 perustettu harrastajateatteri, jolla on pitkä historia JYYn parissa ja Ilokivellä. Tänäkin päivänä JYTin päämaja on Venuella, jossa teatterilaiset harjoittelevat sunnuntaisin. Puheenjohtaja Leo Heinämäen mukaan erityisen hyvää tilassa on mahdollisuus hyödyntää sekä lattiatasoa että varsinaista lavaa esityksissä.  

Leon oma teatterikipinä syttyi aikoinaan yläasteen ilmaisutaidon tunneilla. Kun hän muutti opiskelemaan Jyväskylään, häntä kiinnosti elvyttää uudelleen vanha harrastus. Samoihin aikoihin järjestettiin JYTin pääsykokeet, ja hänet valittiin mukaan näyttelijäksi. Porukkaan oli helppo päästä heti mukaan uusien jäsenten produktion kautta, jota uudet tulokkaat työstivät yhdessä monta kuukautta. 

”Pitää pyrkiä luomaan tietynlainen yhteys muihin näyttelijöihin, jotta uskaltaa yhdessä heittäytyä ja koetella omia rajojaan. Sellainen lähentää ihmisiä toisiinsa”, Leo kuvailee. 

Kaikkea saa kokeilla

Tämän kevään produktio Vierailuni italialaisessa kodissa on ohjaajansa Panda Ilénin mukaan hyvin tyylipuhdas komedia, jossa vitsiä tykitetään vitsin perään. Haastatteluhetkellä ensi-illasta on pari päivää.  

”Katsomo oli lähestulkoon täynnä, yleisö oli hyvin reagoivaa ja nauroi mukana. Yleisön hyvä vastaanotto näkyi lavalla myös näyttelijöiden suorituksessa”, Panda kertoo. 

Panda on ollut JYTin aktiivijäsen jo vuosien ajan. Parasta JYTissä on hänen mukaansa kannustava ilmapiiri, jossa rohkaistaan kokeilemaan omia ideoita ja kykyjä eri rooleissa. 

”En varmaan olisi koskaan päätynyt käsikirjoittamaan tai ohjaamaan, jollei JYTissä olisi luotu hyviä puitteita kokeilla eri asioita.” 

Mukaan teatterin toimintaan on mahdollista päästä syksyisin järjestettävien pääsykokeiden kautta. Suurin osa hakijoista toivoo pääsevänsä näyttämölle, mutta myös esimerkiksi tekniikkaan, puvustukseen ja maskeeraukseen tarvitaan osaajia. JYT järjestää myös kaikille avoimia kursseja, joissa voi opiskella esimerkiksi ohjausta tai käsikirjoittamista. 

Festivaalit järjestetään yhdessä

Tämä vuosi on teatterille poikkeuksellinen, sillä JYT isännöi valtakunnallista ylioppilasteatterifestivaalia, joka järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä. Tapahtumaan osallistuu ylioppilasteattereita ympäri Suomea omien esitystensä kanssa. Esityksiä on Venuen lisäksi esimerkiksi yliopiston pääjuhlasalissa ja Villa Ranassa. 

Festivaalijärjestelyt ja kevään produktio ovat pitäneet puheenjohtajan kiireisenä alkuvuoden ajan. Kaikki on kuitenkin porukalla tehden edennyt tähän mennessä suunnitelmien mukaisesti. 

”Olen todella ylpeä kollegoista, kaikista teatterilaisista huomaa, että heillä on suuri halu saada tämä tapahtuma toteutumaan”, Leo kertoo. 

Venue GAMENIGHT-Facebook-sivulla kerrotaan tulevista peli-illoista.

Tulin, Näin, Sytyin -ylioppilasteatterifestivaali 5.-7.5.2023 Jyväskylässä. JYT ilmoittaa tulevista pääsykokeista mm. Instagram-sivullaan @jyvaskylanylioppilasteatteri.

”Jotkut pelimatkat ovat olleet lähinnä tekosyitä tavata kavereita ympäri Suomea.”

Aleksi Tolppi

Aleksi Tolppi

Ajankohtaista

Tähtitaivaan alla 

, , , , / 23.4.2024

Teksti: Jenna Pigg | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design  Soihdun siivouksen palveluohjaajalta Jonna Klingalta kysyttäessä lempipaikka on perheen mökki Rutalahdessa, lähellä Leivonmäen kansallispuistoa. Mökki on ollut Jonnalle...

Ilouutisia Kortepohjan kaupunginosaan: Subway vuokralaiseksi Soihdun U-taloon 

, , , / 19.4.2024

Soihtu on solminut vuokrasopimuksen parhaillaan rakenteilla olevan U-talon pohjakerroksessa sijaitsevasta liiketilasta Subcom Oy:n kanssa. Subcom on Suomen suurin Subwayn franchising-yritys, joka tulee avaamaan U-taloon Subway-ravintolan, kun uudiskohde valmistu keväällä 2025.

Asukaslehti Kylä artikkelikuva

Opiskelija on omistaja

, , / 19.4.2024

Teksti: Mari Lähteenmäki | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design  Hilma Hintikka opiskelee johtamista Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Syksyllä 2021 hän oli lopettanut täysipäiväisen työskentelyn aiemmassa ammatissaan...