Asukkaan siivousohje

Kiinteistöjemme yleisten tilojen siisteydestä huolehtii Soihtu Kiinteistöhuolto. Asukkaana sinun tulisi kuitenkin huolehtia oman asuntosi siisteydestä ja yleisestä kunnossapidosta. Säännöllinen siivoaminen kuuluu asukkaan perusvastuisiin – puhdas koti lisää omaa asumismukavuuttasi sekä pidentää huoneiston ikää. 

Soluasuntojen siisteydestä huolehtivat kaikki huoneiston asukkaat yhdessä. Yhteiset pelisäännöt siivouskäytäntöjen suhteen kannattaakin sopia kämppisten kanssa heti yhteisasumisen alkumetreillä. 

Jotta siivous olisi helpompaa, nappaa alta talteen tulostettava siivouslista sekä kämppisten siivouskalenteri, johon voitte yhdessä kämppisten kanssa merkitä sopimanne siivousvuorot.

Ikkunoiden pesu

Jotta pääset ikkunoiden pesussa alkuun, tarvitset usein ikkuna-avaimen – voit hankkia sellaisen edullisesti itse tai lainata Rentukan infopisteeltä aukioloaikojen puitteissa.  

Ikkunan puhdistukseen sopii yleispuhdistusaine, ikkunanpesuaine tai esimerkiksi astianpesuaine. Muista käyttää aina ikkunalastaa ikkunoiden kuivaamiseen. Viimeiset pisarat saat kätevästi poistettua kuivalla mikrokuitupyyhkeellä, joita löytyy jokaisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta. 

Keittiön puhdistus

Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus 

Sulatusohjeet: 

Tiskialtaan ja tason puhdistus 

Uunin ja hellan pesu 

Kylpyhuoneen puhdistus

Suihkun seiniin voi ilmestyä ihmisen rasvan, saippuan ja veden yhdistelmästä usein punahometta, joka on ihmiselle vaaratonta ja erittäin helppo puhdistaa. Punahome näyttää melko ikävältä ja tarttuu saumoihin kiinni, joten se kannattaa poistaa aina silloin tällöin (suositus kaksi kertaa vuodessa) hankaamalla suihkun seiniä kylpyhuoneisiin tarkoitetulla puhdistusaineella ja kaakeliharjalla tai kylpyhuoneiden seinille tarkoitetuilla hankauspesimillä. Myös kylpyhuoneen lattialle kannattaa tehdä sama toimenpide. 

Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus 

Lattiakaivo täyttyy nopeasti hiuksista ja muusta liasta, joten sen puhdistus on toisinaan tarpeen. Irrota lattiakaivon kansi ja poista irtonainen lika. Puhdista myös kaivo niin syvältä kuin yllät käyttämällä apuna vaikkapa vanhaa tiskiharjaa ja poista mahdolliset tukkeumat. Muista käyttää kumihanskoja! 

Mikäli lattiakaivo ei vedä hyvin puhdistuksesta huolimatta, ota yhteyttä Soihtu Kiinteistöhuoltoon täyttämällä vikailmoitus

Puhdistusaineet

Pesuaineen pH-arvosta riippuu, mihin ainetta kannattaa käyttää. Neutraalit (pH 7) käyvät kodin päivittäiseen ja viikoittaiseen puhdistukseen. Rasvalian poistamiseen astianpesuaine on parasta. Yleispuhdistukseen sopii neutraali tai lievästi emäksinen aine. Esimerkiksi astianpesuaineella peset kätevästi myös ikkunat, uunin ja hellan sekä jääkaapin ja pakastimen. Puhdistusaineet kannattaa laimentaa veteen. 

Jätä emäksiset (pH 10 tai yli) ja happamat (pH 4 tai alle) puhdistusaineet puhtausalan ammattilaisille. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä siitä, miten pintamateriaalit ja kätesi reagoivat pH -arvoihin. Sitkeitä tarhoja kannattaa liottaa yleispesuaineliuoksella vähän aikaa, niin saat tahrat vaivatta pois. Ihmesientä voi käyttää vain teräs- ja kaakelipinnoilla, mutta maalattu pinta ei niitä kestä. 

Oletko muuttamassa pois?

Tehdessäsi muuttosiivousta, katso myös tarkat muuttosiivousohjeemme.

Ajankohtaista

Asukaslehti Kylä artikkelikuva

Tapahtumien tehokaksikko

, , , , , / 26.4.2024

 Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design  Miltei kaikkien Kortepohjan ylioppilaskylän tapahtumien takana on kohteen oma asukastoimikunta. Asukastoimikunnassa on mukana aktiivisia kyläläisiä, jotka haluavat olla mukana...

Asukaslehti Kylä artikkelikuva

Tähtitaivaan alla 

, , , , / 23.4.2024

Teksti: Jenna Pigg | Kuvat: Tiina Salminen, Tiitu Design  Soihdun siivouksen palveluohjaajalta Jonna Klingalta kysyttäessä lempipaikka on perheen mökki Rutalahdessa, lähellä Leivonmäen kansallispuistoa. Mökki on ollut Jonnalle...

Ilouutisia Kortepohjan kaupunginosaan: Subway vuokralaiseksi Soihdun U-taloon 

, , , / 19.4.2024

Soihtu on solminut vuokrasopimuksen parhaillaan rakenteilla olevan U-talon pohjakerroksessa sijaitsevasta liiketilasta Subcom Oy:n kanssa. Subcom on Suomen suurin Subwayn franchising-yritys, joka tulee avaamaan U-taloon Subway-ravintolan, kun uudiskohde valmistu keväällä 2025.