Soihdun ravintola Ilokivi liittynyt ilmastokampanjaan – laajentaa vegaaniruokien valikoimaansa

TIEDOTE 20.8.2020 | ilokivi.fi | Jutun kuva: Lilli Munck, Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja

Ravintola Ilokivi on liittynyt Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjaan, jonka tarkoituksena on lisätä monipuolisen ja ilmastokestävän kasvisruoan tuntemusta ja käyttöä ruokapalveluissa. Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja on osa Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan “Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet”-tutkimushanketta, jota rahoittaa Koneen Säätiö.

”Ilokivi on ollut jo vuosia laadukkaan vegaanisen linjastolounaan tarjoilun edelläkävijä Jyväskylässä, joten kampanjaan liittyminen on luonteva tapa laajentaa vegaanisten ruokiemme valikoimaa entuudestaan”, sanoo ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi myös muutokset ruokapalveluiden tarjonnassa ovat tarpeen. Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja pyrkii muuttamaan suomalaista joukkoruokailukulttuuria kasvispainotteisempaan ja ilmastokestävämpään suuntaan.

”Kampanja tarjoaa ruokapalveluiden käyttöön yli 30 vegaanista reseptiä, jotka näemme jatkossa myös Ilokiven ruokalistoilla. Muiden ilmastotoimien ohella reseptit ovat tulleet jäädäkseen osaksi Ilokiven arkea. Reseptiikan rooli Ilokiven keittiössä on merkittävä, koska valtaosa ruoista valmistetaan itse alusta asti. Einesten osuus tarjotusta ruoasta on pieni”, kertoo Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen.

Ilokivessä vegaaninen lounasvaihtoehto on päivittäin tarjolla linjastossa muiden ruokien rinnalla. Tämä on lisännyt vegaanisen vaihtoehdon menekkiä. Ilokivi tulee myös lisäämään ilmastoystävällisemmän ohran käyttöä lisäkeriisin ohella sekä korvaamaan mahdollisuuksien mukaan soijaproteiinia muilla kotimaisilla kasviproteiineilla ruoanvalmistuksessaan. Myös salaattipöydän tarjonta runsastuu entuudestaan ja tässäkin kiinnitetään huomiota ilmastokestäviin tuotteisiin. Taustalla on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan toteuttama hiilijalanjäljen laskenta, jossa JYY on selvittänyt koko toimintansa hiilipäästöjen suuruuden.

”Ilokivi on osa JYYn liiketoimintaa Soihtua. Olemme saaneet laskennan yhteydessä paljon tietoa ja ymmärrystä hiilipäästöjemme lähteistä. Kiinteistön hiilipäästöt esimerkiksi sähkön osalta ovat jo valmiiksi pienet, mutta itse ruoan hiilipäästöihinkin osataan nyt kiinnittää entistä enemmän huomiota”, iloitsee Kati Lemiläinen.

Vaikka ruokalistaa uudistetaan, Ilokiven tutut suosikit kuten pestokana ja silakkapihvit säilyvät säännöllisessä kierrossa edelleen.

”Oman keittiön testatut suosikit ja esimerkiksi itse leivotut sämpylät ovat niitä kulmakiviä, joista Ilokivi tunnetaan ja muistetaan. Niillä on sijansa jyväskyläläisten sydämissä. Samalla haluamme kuitenkin olla mukana kehittämässä suomalaista ruokakulttuuria kestävämpään ja ilmastoystävällisempään suuntaan”

Kati Lemiläinen

Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan reseptien monipuolisuuden ansiosta jokaiselle löytyy varmasti myös uusia suosikkiruokia. Laajasta valikoimasta löytyy resepti niin nyhtökaurastroganoffille kuin kikherneitä tikka masalallekin.

”Reseptien kehityksen eri vaiheissa on kuunneltu herkällä korvalla erilaisten ruokapalveluiden asiakkaita ja henkilöstöä. Reseptien makumaailma ja täyttävyys on saanut kehuja ympäri Suomen. Mainiota, että nyt myös Ilokiven asiakkailla on mahdollisuus tehdä konkreettisia ja maistuvia ilmastotekoja arjen keskellä”, Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan koordinaattori Pirjo Apell kannustaa.

Ravintola Ilokivi on osa Soihtua, joka on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan JYYn omistama liiketoimintakokonaisuus.

Lisätiedot:

Kati Lemiläinen
Ilokiven ravintolapäällikkö, Soihtu
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY
+358 50 367 0139 | kati@ilokivi.fi

Lisätietoa Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjasta:

ilmastoruoka.fi
Kampanjan koordinaattori Pirjo Apell
pirjo.apell@helsinki.fi

Ajankohtaista

Etsitkö asuntoa Jyväskylästä?

, , , , / 22.6.2022

Soihdun asukkaat arvostavat mm. yhteisöllisyyttä, käytettävissä olevia opiskelutiloja ja kuntosalia. Lue lisää siitä, miksi kannattaa sinunkin muuttaa Soihdulle.

Ylioppilaskylän H- ja J-talojen katoille asennetaan aurinkopaneelit

, , , / 17.6.2022

Kortepohjan ylioppilaskylä siirtyy uusiutuvan energian tuotantoon, kun H- ja J-talojen katoille asennetaan ensi viikosta alkaen aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuotto ylioppilaskylän sähkönkulutuksesta on noin 2 % ja tulevaisuudessa...

Kaikki Soihtu Korttelikylän asunnot on tarjottu

, , / 13.6.2022

Soihdun uudiskohteen Soihtu Korttelikylän haku avautui huhtikuussa. Kaikki asuntohakemukset on ehditty käsittelemään Soihtu Asumisen toimesta ja hakijoille on lähetetty asuntotarjous henkilökohtaisesti. Soihtu Korttelikylän asukkaat...