JYYn edustajiston linjaus 1.12.2020: Peruskorjattavien kohteiden yhteydessä palvelumaksua ei enää peritä, tornitalojen palvelumaksut palautetaan

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti kokouksessaan 1.12.2020, että Kortepohjan ylioppilaskylän A – D -talojen peruskorjausten yhteydessä (vuosina 2017 – 2020) kerätyt palvelumaksut (ent. siirtomaksut) palautetaan niitä takaisin hakeville vuoden 2021 aikana.

Edustajisto päätti samalla, että jatkossa, mikäli asunnonvaihdon syy on terveydellinen, peruskorjaus, asunnon remontti tai jokin muu vuokranantajasta johtuva syy, ei palvelumaksua peritä.

JYY alkaa palauttaa maksettuja palvelumaksuja helmikuussa 2021. Asunnonvaihdon katsotaan johtuvan peruskorjauksesta sen jälkeen, kun JYY on irtisanonut talon asukkaiden vuokrasopimukset. Palvelumaksuja voi hakea takaisin 1.2. – 30.11.2021 välisenä aikana.

Palvelumaksukäytäntö on koskenut kaikkia saman asuntotyypin sisällä tapahtuvia muuttoja

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Kortepohjan ylioppilaskylän käytäntönä on kautta tunnetun historian ollut, että asukas voi vaihtaa asunnon maksuttomasti, mikäli asuntotyyppi vaihtuu esimerkiksi soluasunnosta yksiöön, tai asunnon vaihdon perusteena on perhekoon kasvu tai terveydelliset syyt. Muussa tapauksessa JYY perii 55 euron suuruisen palvelumaksun. Palvelumaksu (ent. siirtomaksu) on vuoteen 2020 asti koskenut myös peruskorjausten tieltä muuttavia asukkaita.

Mistä palvelumaksussa on oikein kysymys?

JYY on pyrkinyt järjestämään peruskorjaukseen menevästä kohteesta pois muuttavalle uuden asunnon ylioppilaskylästä tai Vehkakujalta. Vuokranantajalla ei ole tähän varsinaisesti velvollisuutta, mutta JYY on halunnut palvella asukkaitaan mahdollisimman kattavalla palvelukokonaisuudella. JYYn asuntojen vuokrausta ja siihen liittyvää palvelukokonaisuutta operoi Soihtu.

Palvelumaksun tarkoituksena on ollut kattaa asuntovaihdoista aiheutuneita JYYn henkilöstö- ja hallintokuluja. Tämä on näkynyt esimerkiksi vähäisemmällä tarpeella korottaa vuokria vuosittaisissa talousarvioissa. JYYn hallitus tarkasteli peruskorjausten yhteydessä perittäviä palvelumaksuja jo v. 2017, mutta tuolloin palvelumaksukäytäntöä pidettiin perusteltuna.  JYYn edustajiston kokouksessaan 1.12.2020 tekemä linjaus muuttaa kuitenkin käytäntöä. Jatkossa myös peruskorjausten yhteydessä asuntoa vaihtavat asukkaat vapautetaan palvelumaksusta, mikäli asunnonvaihto tapahtuu sen jälkeen, kun JYY in irtisanonut peruskorjattavan talon asukkaiden vuokrasopimukset.  

Ajankohtaista

Soihtu Korttelikylän asukaskokous 22.11. Ilokivi Venuella

/ 18.11.2022

Soihtu kutsuu koolle Korttelikylän asukkaat vuosittaiseen asukkaiden kokoukseen tiistaina 22.11. klo 17 alkaen Ilokiven Venuelle (Keskussairaalantie 2). Soihdun henkilökunta on paikalla kertomassa ajankohtaisista asumisen asioista, lisäksi...

Näkymä B-talon Bertta-saunan terassilta Kortepohjan kaupunginosaan. Etualalla terassikalusteet. Alkuperäinen kuva Jari Kuskelin

Kuinka varautua sähkökatkoon Soihdun asukkaana?

, / 18.11.2022

Tulevana talvena voidaan sähköpulan takia joutua turvautumaan ennalta suunniteltuihin, noin kahden tunnin sähkökatkoihin kuorman tasaamiseksi. Sähkökatkokseen varautuminen onkin yksi kansalaistaidoista.

Marraskuun Asukasinfo

, / 14.11.2022

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden (Kortepohjan ylioppilaskylä, Soihtu Vehkakuja, Soihtu Korttelikylä) ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään...