JYY palauttaa peruskorjauksen tieltä muuttaneiden palvelumaksut

Soihtu operoi palvelumaksujen palautukset hakemusten perusteella. Voit hakea palautusta, vaikka et asuisi enää Soihdun kohteissa.

JYYn edustajiston linjaus 1.12.2020: Peruskorjattavien kohteiden yhteydessä palvelumaksua ei enää peritä, tornitalojen palvelumaksut palautetaan

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti kokouksessaan 1.12.2020, että Kortepohjan ylioppilaskylän A-D -talojen peruskorjausten yhteydessä (vuosina 2017-2020) kerätyt palvelumaksut (ent. siirtomaksut) palautetaan niitä takaisin hakeville vuoden 2021 aikana. Edustajisto päätti samalla, että jatkossa, mikäli asunnonvaihdon syy on terveydellinen, peruskorjaus, asunnon remontti tai jokin muu vuokranantajasta johtuva syy, ei palvelumaksua peritä. Asunnonvaihdon katsotaan johtuvan peruskorjauksesta sen jälkeen, kun JYY on irtisanonut talon asukkaiden vuokrasopimukset.

JYY alkaa palauttaa maksettuja palvelumaksuja helmikuussa 2021. Palvelumaksuja voi hakea takaisin 1.2. – 30.11.2021 välisenä aikana tällä lomakkeella.

Oletko muuttanut Kortepohjan ylioppilaskylän sisällä tornitalosta johonkin muuhun yksiöön peruskorjauksen tieltä ja maksanut palvelumaksun? Lue ohjeemme ja selvitä, oletko oikeutettu palvelumaksun palautukseen! (Linkki vie alemmas tällä sivulla)

Palvelumaksukäytäntö on koskenut kaikkia saman asuntotyypin sisällä tapahtuvia muuttoja

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Kortepohjan ylioppilaskylän käytäntönä on kautta tunnetun historian ollut, että asukas voi vaihtaa asunnon maksuttomasti, mikäli asuntotyyppi vaihtuu esimerkiksi soluasunnosta yksiöön, tai asunnon vaihdon perusteena on perhekoon kasvu tai terveydelliset syyt. Muussa tapauksessa JYY perii 55 euron suuruisen palvelumaksun. Palvelumaksu (ent. siirtomaksu) on vuoteen 2020 asti koskenut myös peruskorjausten tieltä muuttavia asukkaita.

Mistä palvelumaksussa on oikein kysymys?

JYY on pyrkinyt järjestämään peruskorjaukseen menevästä kohteesta pois muuttavalle uuden asunnon ylioppilaskylästä tai Vehkakujalta. Vuokranantajalla ei ole tähän varsinaisesti velvollisuutta, mutta JYY on halunnut palvella asukkaitaan mahdollisimman kattavalla palvelukokonaisuudella. JYYn asuntojen vuokrausta ja siihen liittyvää palvelukokonaisuutta operoi Soihtu.

Palvelumaksun tarkoituksena on ollut kattaa paljon työllistävistä asuntovaihdoista aiheutuneita JYYn henkilöstö- ja hallintokuluja. Tämä on näkynyt esimerkiksi vähäisemmällä tarpeella korottaa vuokria vuosittaisissa talousarvioissa. JYYn hallitus tarkasteli peruskorjausten yhteydessä perittäviä palvelumaksuja jo v. 2017, mutta tuolloin palvelumaksukäytäntöä pidettiin perusteltuna.  JYYn edustajiston kokouksessaan 1.12.2020 tekemä linjaus muuttaa kuitenkin käytäntöä. Jatkossa myös peruskorjausten yhteydessä asuntoa vaihtavat asukkaat vapautetaan palvelumaksusta, mikäli asunnonvaihto tapahtuu sen jälkeen, kun JYY in irtisanonut peruskorjattavan talon asukkaiden vuokrasopimukset.  

Palvelumaksun palautusmenettely

Palvelumaksun (ent. siirtomaksun) palautus koskee vain Kortepohjan ylioppilaskylän A-D-talojen vuokralaisia, joiden vuokrasopimukset JYY on irtisanonut perusteena ko. talon peruskorjaus ja joilta asunnonvaihdon yhteydessä on peritty palvelumaksu. 

Toisin sanoen palautuksissa huomioidaan muutot, jotka ovat tapahtuneet sen jälkeen, kun JYY on irtisanonut Kortepohjan ylioppilaskylän talojen A-D vuokralaisen vuokrasopimuksen perusteena kyseisen tornitalon peruskorjaus (vuosina 2017-2020). Palvelumaksu on suuruudeltaan 55,00 € ja se on maksettu uuteen asuntoon ensimmäisen vuokran yhteydessä. Palvelumaksusta on aikaisemmin käytetty nimeä siirtomaksu.

Esimerkkejä erilaisista peruskorjausten yhteydessä tapahtuvista muutoista:  

Tee erilliset hakemukset, jos olet maksanut useampia palvelumaksuja

Mikäli olet vaihtanut asuntoa useamman kerran (talojen A-D peruskorjausten yhteydessä) ja maksanut joka kerta palvelumaksun, tulee palautushakemus täyttää jokaisesta palvelumaksusta erikseen. Huomioi siis, että emme käsittele yhden asukkaan kaikkia muuttoja samalla hakemuksella, vaan jokaisesta takaisin haettavasta palvelumaksusta tulee tehdä erillinen hakemus. Huomioimme vain oheisella lomakkeella hakuajan puitteissa saapuneet palautuspyynnöt, emme käsittele vapaamuotoisia hakemuksia. 

Nopeuta hakemusten käsittelyä – Täytä lomake huolellisesti

Täytäthän lomakkeen huolellisesti, jotta vältytään aikaa vieviltä selvittelytilanteilta, jotka hidastavat kaikkia palautuksia. Huolehdi, että kirjoitat tilinumerosi oikein. Ilmoita hakemuksella sekä asunto, jonka JYY irtisanoi, että asunto, johon muutit ja johon siten palvelumaksun maksoit. 

Esimerkki: 

Palvelumaksun palautus voi ohjautua maksamattomiin vuokriin

Voimme palauttaa ainoastaan sellaisia palvelumaksuja, jotka järjestelmämme tunnistaa liikasuoritukseksi. Tehdessämme palautusta järjestelmämme hyvittää ensin palvelumaksun, mutta kohdistaa sen automaattisesti avoimelle laskulle, mikäli sellaisia on. 

Jos sinulla on jo erääntyneitä laskuja JYYlle hakiessasi palvelumaksua takaisin, kuittaamme palvelumaksun palautuksen rästeihisi ilman erillistä ilmoitusta. Palautamme mahdollisen ylijäävän osan ilmoittamallesi tilille. Asuvana asukkaana näet vuokranmaksutilanteen Asukassivuiltasi. Maksamaton kuluvan kuukauden vuokra tai vielä erääntymätön lasku eivät estä palvelumaksun palauttamista, vaan saat maksun takaisin normaalisti.

Soihdun asukkaana voit myös käyttää palvelumaksun palautuksen osana seuraavan kuukauden vuokrasuoritusta. Jos toivot, että Soihtu ohjaa palvelumaksun osaksi seuraavan mahdollisen kuukauden vuokraa, voit ilmoittaa asiasta lomakkeella.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Palautukset käsitellään 2 kk:n kuluessa hakemuksen saapumisesta. Mikäli sinulla on kysyttävää, tutustu ensin Usein Kysyttyihin Kysymyksiin palvelumaksun palautukseen liittyen ja katso, löytyisikö sieltä vastaus kysymykseesi. Toivomme, että asiakkaamme jaksavat odottaa palvelumaksun palautumista hakemuksen jättämisen jälkeen rauhallisin mielin. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä palvelumaksun palauttamisesta

Mistä tiedän olevani oikeutettu palautukseen? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Olen muuttanut pois ylioppilaskylästä, voinko silti saada palautuksen? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Muutin peruskorjauksen tieltä Vehkakujalle, mutta en muista, olenko maksanut palvelumaksun. Olenko oikeutettu palautukseen? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Olen jättänyt hakemuksen palvelumaksun palautuksesta. Milloin saan palautuksen tililleni? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Voiko palvelumaksun käyttää seuraavan kuun vuokraan, jolloin maksan 55 € vähemmän?

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi hakemusten käsittelyaika on niin pitkä? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Kuinka hakemuksen jättöajankohta vaikuttaa sen käsittelyyn kuluvaan aikaan? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi minun pitää antaa yhteystietoni? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Veloitetaanko palautuksesta ulkomaisen pankin palvelumaksut? Tällöinhän palautettavaksi jäävä summa olisi hyvin vähäinen. 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi minulle palautettava summa oli vähemmän kuin 55 €? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi en saanut palvelumaksua takaisin, vaikka muutin pois peruskorjaukseen menevästä talosta? 

Miksi hakemustani ei hyväksytty? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Olen odottanut jo kauan. Miksi en ole vielä saanut palvelumaksun palautusta? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi palvelumaksun palautus voidaan ohjata maksamattomaan, erääntyneeseen laskuun? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Miksi jokaisesta maksetusta palvelumaksusta on tehtävä oma hakemuksensa?

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

En ole tyytyväinen palautusprosessiin tai saamaani summaan. Kenelle voin osoittaa reklamaationi? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

Kuulin palvelumaksun palautuksesta vasta äskettäin, vieläkö ehdin hakemaan palautusta? 

Takaisin Usein kysytyt kysymykset-osion alkuun

TLDR: JYYn edustajisto päätti kokouksessaan 1.12.2020, että JYY ei jatkossa peri palvelumaksua, mikäli asunnonvaihto tapahtuu talon peruskorjauksen vuoksi, ja että Kortepohjan ylioppilaskylän A-D -talojen peruskorjausten yhteydessä (vuosina 2017-2020) kerätyt palvelumaksut palautetaan niitä takaisin hakeville vuoden 2021 aikana. Asunnonvaihdon katsotaan johtuvan peruskorjauksesta sen jälkeen, kun JYY on irtisanonut talon asukkaiden vuokrasopimukset. JYY alkaa palauttaa maksettuja palvelumaksuja helmikuussa 2021. Palvelumaksuja voi hakea takaisin 1.2. – 30.11.2021 välisenä aikana tällä lomakkeella.

Takaisin sivun ylälaitaan