Asukkaidensa näköinen Vehkakuja

Teksti: Anni Pajari | Kuvat: Mari Mansikkamäki, Visual Friday

Soihtu Vehkakuja on kolmesta kerrostalosta muodostuva taloyhtiö Savelassa, lähellä Kortepohjaa ja Laajavuorta. Vehkakujan asukastoimikunnan sihteeri Eeva Halkosaaren mukaan Vehkakujalla asuu rentoa porukkaa, jotka nauttivat rauhallisesta ja hyvästä arjesta. Puheenjohtaja Brage Sekse Aarset kertoo, että taloissa asuu ihmisiä monenlaisista taustoista: sekä opiskelijoita että työssäkäyviä, nuoria ja perheellisiä ihmisiä ja monia eri kansallisuuksia.

Asukastoimikunnan toimintaan kuuluu säännöllinen kokoustaminen, jonka yhteydessä esimerkiksi päätetään asukastoimikunnan määrärahan käytöstä, valvotaan asukkaiden etuja ja järjestetään asukkaille suunnattua yhteisöllistä toimintaa – ylipäätään tehdään asuinkohteesta sen asukkaiden toiveiden mukainen.

Kestäviä tapahtumia

Vehkakujan asukkailla on oma Whatsapp-ryhmä, jossa asukkaat puhuvat aktiivisesti ajankohtaisista asioista ja saavat yhteyden toisiinsa ja asukastoimikunnan jäseniin. Eeva ja Brage kannustavat asukkaita lähtemään tapahtumiin ja toimintaan mukaan matalalla kynnyksellä.

”Toimintaan ei tarvitse sitoutua määräajaksi jollei halua, voi tulla mukaan järjestämään vaikka vain yhtä tapahtumaa”, Eeva vinkkaa.

Viime vuonna Vehkakujan asukastoiminnan väki oli kantavana voimana kiertotalouteen keskittyneessä Kestävä kylä -tapahtumassa, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa Kortepohjan ylioppilaskylässä, Rentukan edustalla. Tapahtumassa oli kirpputori ja piste, jossa tarjolla oli työkaluja ja materiaaleja esimerkiksi vaatteiden tai polkupyörän korjailuun.

Tänä syksynä suunnitelmissa ovat perinteiset talkoot, peli-iltoja ja jonkinlainen lukukauden päätöstapahtuma.

”Olisi kivaa pitää myöhäissyksyn grilli-ilta kodalla, jossa vietettäisiin aikaa pimeässä nuotion loisteessa. Kaupungissa tällaista ei voi tehdä kaikkialla”, Brage kertoo.

Palkintorahasta päätettiin yhdessä

Vehkakujalaiset voittivat keväällä järjestetyn Soihdun vedensäästökilpailun. Koska Vehkakujalla säästettiin eniten vettä, palkinnoksi saatiin 1000 euroa asukkaiden yhteiseen toiminaan. Voiton jälkeen asukastoimikunta teetti kyselyn asukkaille siitä, mihin palkintoraha toivotaan käytettäväksi. Asukkaiden toiveiden mukaan asukastoimikunta hankki erilaisia tavaroista yhteiskäyttöön, kuten pihakeinun, pihapelejä, polkupyörän peräkärryn ja työkalupakin.

Bragen mukaan palkitsevinta on, kun näkee työnsä tuloksena jonkin asian muuttuvan ja tekevän asuinympäristön viihtyisämmäksi.

”Tulen iloiseksi, kun näen asukkaita istumassa hankkimassamme pihakeinussa tai muuten käyttävän juttuja, joita olemme hankkineet.”

Eevan mielestä yhteiset tapahtumat ovat kivoja, mutta parasta asukastoiminnassa on ollut siitä syntynyt yhteisöllisyyden tunne.

”Kun oppii tuntemaan naapurinsa, syntyy kotoisa ja turvallinen tunne, paikka tuntuu omalta.”

”Tulen iloiseksi, kun näen asukkaita istumassa hankkimassamme pihakeinussa tai muuten käyttävän juttuja, joita olemme hankkineet.”

Brage Sekse Aarset, Soihtu Vehkakujan asukastoimikunnan puheenjohtaja

Brage Sekse Aarset Vehkakujan pihakeinussa

Ajankohtaista

Henkilöstömuutoksia Soihdulla – yhteisömanagerin työtehtäviä hoitaa jatkossa asumiskoordinaattori

, , , / 10.6.2024

Soihdulla on nimitetty työntekijöitä uusiin työtehtäviin kesäkuusta alkaen. Jatkossa yhteisömanagerin vastaavia työtehtäviä hoitaa asumiskoordinaattori Anni Pajari. Hän vastaa kesäkuusta alkaen Soihtu Asumisen asukasvalinnasta,...

Opiskelija soluasunnon huoneessa, istuu tuolilla kannettava tietokone sylissään ja hymyilee kameralle.

Asukastyytyväisyyden eteen tehdään päivittäin työtä

, / 27.5.2024

Soihdun voimassa olevan strategian (2023-2027) myötä asiakastyytyväisyys on noussut Soihtu Asumisen tärkeimmäksi mittariksi asuntojen käyttöasteen rinnalle. Haluamme, että opiskelijat viihtyvät asunnoissamme ja asuintalojen yhteisissä...

Soihtu Korttelikylän opiskelija-asunnon keittiö

Vinkit opiskelija-asunnon hakuun

, / 24.5.2024

Kesän tullen useat tulevat opiskelijat saavat tiedon uudesta opiskelupaikastaan ja sen myötä ajankohtaiseksi tulee myös opiskelija-asunnon hakeminen. Soihtu saa kesäkuukausien aikana opiskelija-asuntoihin useita satoja hakemuksia kuukausittain....