Yhteishallintolaki uudistuu – mitä sitten? 

Teksti: Jenna Pigg | Kuvat: Mari Mansikkamäki, Visual Friday Oy

Valtion tukemien vuokratalojen yhteishallintoa ohjataan lainsäädännöllä, jolla taataan asukkaiden osallistaminen heidän arkeaan koskevassa päätöksenteossa. Vaikka Soihdun asuinkohteista ainoastaan Kortepohjan ylioppilaskylä on rakennettu valtion tuella, lakia noudatetaan soveltuvin osin myös muissa kohteissa. 

Yhteishallintolaki määrittelee muun muassa asukastoimikunnan tehtävät ja oikeudet. 1.1.2024 laki uudistuu tähän päivään niin, että asukkaiden päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia vahvistetaan entisestään. Uudistunut laki myös antaa erityisryhmille tarkoitetuissa asunnoissa, kuten opiskelija-asunnoissa, mahdollisuuden poiketa yhteishallintolaissa säädetystä toteutustavasta, jos näin asukkaiden osallistuminen voidaan turvata paremmin. Suomen opiskelija-asunnot SOA ry ja Nuorisoasuntoliitto NAL ry ovat kuluneen vuoden aikana tehneet selvityksen siitä, mitä tämä voisi tarkoittaa opiskelija- ja nuorisoasumisen kohdalla. 

Tavoite sekä yhteishallintolain uudistamisella että erityisryhmäpoikkeusten kirjaamisella on kuitenkin sama: mahdollistaa asukkaille mahdollisimman saavutettava ja helppo tapa vaikuttaa omaa asumista koskeviin kysymyksiin. Osallistu siis itsekin rohkeasti mukaan asukastoimintaan – se onnistuu helposti esimerkiksi marraskuisten asukkaiden kokousten kautta! 

Asukkaiden kokoukset marraskuussa:

Kortepohjan ylioppilaskylä

Keskiviikko 22.11. klo 17.30, Lillukka 

Soihtu Vehkakuja 

Keskiviikko 15.11. klo 18, C-talon kerhohuone 

Soihtu Korttelikylä 

Keskiviikko 8.11. klo 18, B-talon kokoustila 

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Ajankohtaista

Asukasinfon artikkelikuva

Huhtikuun asukasinfo

, / 8.4.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...