Yhteishallintolaki uudistuu – mitä sitten? 

Teksti: Jenna Pigg | Kuvat: Mari Mansikkamäki, Visual Friday Oy

Valtion tukemien vuokratalojen yhteishallintoa ohjataan lainsäädännöllä, jolla taataan asukkaiden osallistaminen heidän arkeaan koskevassa päätöksenteossa. Vaikka Soihdun asuinkohteista ainoastaan Kortepohjan ylioppilaskylä on rakennettu valtion tuella, lakia noudatetaan soveltuvin osin myös muissa kohteissa. 

Yhteishallintolaki määrittelee muun muassa asukastoimikunnan tehtävät ja oikeudet. 1.1.2024 laki uudistuu tähän päivään niin, että asukkaiden päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia vahvistetaan entisestään. Uudistunut laki myös antaa erityisryhmille tarkoitetuissa asunnoissa, kuten opiskelija-asunnoissa, mahdollisuuden poiketa yhteishallintolaissa säädetystä toteutustavasta, jos näin asukkaiden osallistuminen voidaan turvata paremmin. Suomen opiskelija-asunnot SOA ry ja Nuorisoasuntoliitto NAL ry ovat kuluneen vuoden aikana tehneet selvityksen siitä, mitä tämä voisi tarkoittaa opiskelija- ja nuorisoasumisen kohdalla. 

Tavoite sekä yhteishallintolain uudistamisella että erityisryhmäpoikkeusten kirjaamisella on kuitenkin sama: mahdollistaa asukkaille mahdollisimman saavutettava ja helppo tapa vaikuttaa omaa asumista koskeviin kysymyksiin. Osallistu siis itsekin rohkeasti mukaan asukastoimintaan – se onnistuu helposti esimerkiksi marraskuisten asukkaiden kokousten kautta! 

Asukkaiden kokoukset marraskuussa:

Kortepohjan ylioppilaskylä

Keskiviikko 22.11. klo 17.30, Lillukka 

Soihtu Vehkakuja 

Keskiviikko 15.11. klo 18, C-talon kerhohuone 

Soihtu Korttelikylä 

Keskiviikko 8.11. klo 18, B-talon kokoustila 

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Ajankohtaista

Kaverukset parvekkeella

Elokuun asunnot tarjottu

, , , , / 11.7.2024

Kaikki elokuun alkuun vapautuvat asunnot ovat nyt tarjottuna ja suurimpaan osaan on jo solmittu vuokrasopimus. Yksittäisiä asuntoja tai soluhuoneita saattaa vielä vapautua elokuun alkuun, jos joku asuntotarjouksen saajista ei hyväksy saamansa tarjousta.

Kuvan etualalla henkilö asettelee valoja seinällä olevan peilin ympärille ja taustalla toinen henkilö asettelee verhoja seisoen sängyllä.

Solussa asuva, valmistaudu kämppiksen muuttoon

, / 9.7.2024

Ylioppilaskylään, kuten muidenkin kohteiden vapaisiin asuntoihin, muuttaa kesän ja alkusyksyn aikana uusia opiskelijoita. Jotta uuden asukkaan olisi mukava muuttaa Kortepohjaan ja uuteen soluasuntoon, huolehdithan, että asunnon yhteiset tilat...

Kaksi opiskelijaa tekemässä muuttoa.

Kuinka varautua muuttoon?

, / 5.7.2024

Soihdun opiskelija-asunnoissa muuttoja tapahtuu vuosittain yli 1200, joten me jos ketkä tiedämme, että uuteen asuntoon muuttaminen on usein stressaavaa ja vaatii hieman suunnittelua. Näillä vinkeillä muuttaminen sujuu helpommin ja vältyt...