Millaista asuminen on uudessa talossa?
Soihdun asuintaloista jo iso osa on vast’ikään peruskorjattuja tai vastavalmistuneita kiinteistöjä. Uudessa talossa asuminen on varsinkin asunnon ensimmäiselle asukkaalle usein paitsi mukava myös jännittävä kokemus, sillä asumisvalmiissa talossa riittää vielä monenlaista säädettävää – talon mukauttaminen asumiseen voi viedä useampia vuosia. Lue, mitä on luvassa ollessasi uuden talon asukkaana!
Talonrakennus on iso ostos
Kun rakennuttaja, Soihdun kohteissa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY, päättää rakentaa tai peruskorjata kerrostalon, voi hommaa verrata mihin tahansa isoon hankintaan. Uudisrakentaminen ja olemassa olevien talojen korjaaminen perustuu urakkasopimuksiin. Niissä sovelletaan rakennusalalle vakiintuneita sopimuskäytänteitä ja -ehtoja, jotka vaikuttavat myös kohteiden ensimmäisten asukkaiden elämään.
Yksinkertaistettuna hankinnan, tässä tapauksessa rakentamisen, suunnittelu aloitetaan monien ammattilaisten yhteistyössä jo vuosia ennen toteutuksen alkua. Ennen aloittamista tehdään useiden toimijoiden välillä sitovia sopimuksia toteuttamisesta, toteutusvaihetta seurataan tarkasti jotta kaikki menee kuten pitikin, ja taloa – kuten mitä tahansa tuotetta – koskee takuu vielä vuosien ajan rakennuksen valmistuttuakin. Prosessi on toki mutkikkaampi kuin vastamelukuulokkeiden tai parveketuolin osto, mutta sen suuret vaiheet ovat hahmotettavissa missä tahansa hankinnassa.
Uutta taloa tarkastellaan vielä asumisaikana
Rakennusprojektissa operaation eri vaiheet näkyvät esimerkiksi alueella jo asuvien asukkaiden elämissä eri tavoin, ja esimerkiksi talon takuuaika konkretisoituu asunnon ensimmäisen ja ehkä vielä toisenkin asukkaan elämässä siinä vaiheessa, kun muutto uuteen taloon toteutuu. Asukkaiden koteihin tullaan vain välttämättömissä asioissa, ja uuden asukkaan on hyvä tiedostaa tarkastuskäyntien olemassaolo.
Jälkityöt minimoidaan rakennuttamisvaiheessa
Soihtu pyrkii rakennuttamaan kohteet rakennusvaiheen aikana mahdollisimman valmiiksi, jotta jälkitöiden tai mittaus- ja säätötöiden vuoksi ei tarvitsisi käydä asunnoissa käyttöönoton jälkeen.
Joskus kuitenkin saattaa syystä tai toisesta asuntoon jäädä puute, jota ei ole korjattu tai joka paljastuu vasta käyttöönoton jälkeen. Tällaiset työt pyritään hoitamaan mahdollisimman sujuvasti pois asukkaita ennakkoon tiedottaen ja asuminen huomioiden.
Tiivistetysti rakennuksen käyttöönotto menee näin:
- Vastaanottohetkestä alkaa rakennuksen kahden vuoden takuuaika: rakennussuorituksen virheet ja puutteet kuuluvat urakoitsijalle
- Yksi vuosi vastaanotosta: Takuuajan välitarkastus. Talon yleiset tilat kierretään. Asuntoihin mennään vain asukkaiden pyynnöstä. Urakoitsija aliurakoitsijoineen korjaa viat.
- Kaksi vuotta vastaanotosta: Varsinainen takuutarkastus. Asukkaille lähetetään ennakkokysely ja Soihdun valvoja kiertää kaikki asunnot. Kaikki viat ja puutteet korjataan. Tämän jälkeen korjaukset tarkastetaan joko joka asunnossa tai pistokoemaisesti vian luonteesta riippuen.
Asukas voi tehdä huomiostaan vikailmoituksen koska vain
Vaikka kaksi vuotta on rakennuksen mittakaavassa lyhyt hetki, on se ihmisen mittakaavassa pitkä aika. Niinpä uuden talon asukkaan ei suinkaan tule sietää asumisen haittaa tai lisävaurioita aiheuttavaa vikaa asunnossaan, ja olemmekin iloisia asukkaidemme aktiivisuudesta vikojen ilmoittamisessa niin sähköisellä vikailmoituksella kuin takuukorjauskyselyissämmekin.
Soihdun asukkaan vastuulla on myös vuokralaisia koskevan lainsäädännön velvoittamana ilmoittaa asunnossa esiin tulevat viat ja tehdä sähköinen huoltopyyntö havaitessaan niitä. Lain vaatimus koskee kaikenikäisissä asunnoissa asuvia asukkaita. Asumista merkittävästi haittaavat tai mahdollisia lisävaurioita aiheuttavat pienemmät asiat korjataan viipymättä, eikä niiden osalta tarvitse odottaa takuuajan päättymistä ja takuukorjauksia.
Ajankohtaista
Yhdessä heittäytymistä
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuva: Tiitu Design Ilmeitä, eleitä, kuuntelua, reagointia ja kokeilua. Näiden ympärille rakentuu improvisaatioteatteri. Yksinkertaistetusti improvisaatiossa kohtaukset ja tarinat syntyvät ilman käsikirjoitusta....
Meidän kaupunkitilamme
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuvat: Tiitu Design Kirkkopuiston kulmalta Seminaarinmäelle levittyvä Yläkaupunki on Ilokivi Venue managerin sijaisena työskentelevän Eeva Halkosaaren lempipaikka Jyväskylässä. Eeva puhuu Yläkaupungin...
Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus 2024 on myönnetty Soihdulle
Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistäneelle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2024 tunnustuksen sai Soihtu,...