Soihdun ravintola Ilokivi mukana Wasteless Food Services in Finland -hankkeessa

Wasteless Food Services in Finland (WFSF) -hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja ja hyviä käytänteitä vähentämään ruokahävikin määrää suomalaisissa yksityisissä ja julkisissa ruokapalveluissa. Hankkeessa on mukana 19 erityyppistä ruokapalvelutoimijaa eri puolilta Suomea. JYYn omistamaan Soihtu-liiketoimintaan kuuluva ravintola Ilokivi on yksi hankkeeseen valituista ravintoloista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan Suomessa syntyy arviolta 61 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuodessa (11 kg / henkilö). Wasteless Food Services in Finland -hankkeessa selvitetään, kuinka hävikkiä saadaan vähennettyä ennakoinnilla ja suunnittelulla. Hankkeessa rakennetaan malli erilaisten hävikkilajien (tarjoilu-, valmistus-, lautastähde- ja varastohävikin) jatkuvaan seurantaan erilaisissa ruokapalveluissa. Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa, joka levitetään valtakunnallisesti julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden käyttöön.

Hankkeessa on Ilokiven lisäksi mukana mm. Á la carte -ravintoloita, palveluasemia, keskuskeittiöitä ja erityyppisten oppilaitosten ruokapalvelutuottajia eri puolilta Suomea. Ilokivi edustaa hankkeessa kaikille avointa, korkeakouluopiskelijoiden lounasruokailuun painottuvaa, kampusalueella sijaitsevaa ravintolaa. Ilokivessä hankkeen toteutusta seuraa Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK.

”Ilokiven asiakkaat ovat perinteisesti olleet kiinnostuneita esimerkiksi ravintolassa syntyvän biojätteen määrästä ja ravintolan vastuullisuudesta ylipäätään. Siksi meillä on kova motivaatio olla mukana kehittämässä valtakunnallisesti käyttöön otettavia hävikin vähentämisen keinoja,” kertoo Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen.

WFSF-hankkeen toteuttajat ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylään ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Ammattikeittiöosaajat ry. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2021- 30.11.2023.

Ilokivi x Wasteless Food in Finland

”Ilokiven asiakkaat ovat perinteisesti olleet kiinnostuneita esimerkiksi ravintolassa syntyvän biojätteen määrästä ja ravintolan vastuullisuudesta ylipäätään. Siksi meillä on kova motivaatio olla mukana kehittämässä valtakunnallisesti käyttöön otettavia hävikin vähentämisen keinoja.”

Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen

Kati Lemiläinen, Ilokiven ravintolapäällikkö. Kuva Samppa Erkkilä

Lähteet:

Wasteless Food Services in Finland -hanke (Seamk).
Saatavilla verkossa Seamkin sivustolla. Luettu 28.10.2022

Silvennoinen, K., Nisonen, S. ja Lahti, L. 2019. Ravitsemispalveluiden elintarvikejäte: jätteen määrä 2018–2019 ja seurannan kehittäminen. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 1/2020. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 45 s.
Saatavilla verkossa pdf-julkaisuna. Luettu 28.10.2022

Ajankohtaista

Henkilöstömuutoksia Soihdulla – yhteisömanagerin työtehtäviä hoitaa jatkossa asumiskoordinaattori

, , , / 10.6.2024

Soihdulla on nimitetty työntekijöitä uusiin työtehtäviin kesäkuusta alkaen. Jatkossa yhteisömanagerin vastaavia työtehtäviä hoitaa asumiskoordinaattori Anni Pajari. Hän vastaa kesäkuusta alkaen Soihtu Asumisen asukasvalinnasta,...

Opiskelija soluasunnon huoneessa, istuu tuolilla kannettava tietokone sylissään ja hymyilee kameralle.

Asukastyytyväisyyden eteen tehdään päivittäin työtä

, / 27.5.2024

Soihdun voimassa olevan strategian (2023-2027) myötä asiakastyytyväisyys on noussut Soihtu Asumisen tärkeimmäksi mittariksi asuntojen käyttöasteen rinnalle. Haluamme, että opiskelijat viihtyvät asunnoissamme ja asuintalojen yhteisissä...

Soihtu Korttelikylän opiskelija-asunnon keittiö

Vinkit opiskelija-asunnon hakuun

, / 24.5.2024

Kesän tullen useat tulevat opiskelijat saavat tiedon uudesta opiskelupaikastaan ja sen myötä ajankohtaiseksi tulee myös opiskelija-asunnon hakeminen. Soihtu saa kesäkuukausien aikana opiskelija-asuntoihin useita satoja hakemuksia kuukausittain....