Asumisoikeus
Soihdun asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille. Osa Soihdun asuinkohteista on valtion tukemia vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), joiden asukasvalinnassa noudatetaan korkotukilakiin pohjautuvaa ARAn asukasvalintaohjetta sekä JYYn Asumisen ohjesääntöä.
Soihdun ARA-asunnot sijaitsevat Kortepohjan ylioppilaskylässä ja näiden asuntojen vuokrasopimusehdoissa edellytetään asukkaalta todistusta päätoimisesta opiskelusta (kts. alla). Vuokrasopimusehtojen mukaisesti asukas myös sitoutuu välittömästi ilmoittamaan vuokranantajalle, mikäli hänen tietonsa asumisoikeuteen vaikuttavista seikoista muuttuu. Lähtökohta on se, että asukas itse irtisanoo vuokrasopimuksensa, kun on valmistunut.
Ylioppilaskylän K-, L-, M-, N-, O-, ja P-taloista, Soihtu Vehkakujalta sekä Soihtu Korttelikylästä voidaan tarjota asuntoja myös muille kuin opiskelijoille, joten voit opintojesi jälkeen hakea asuntoa niistä. Jos jo opiskeluaikanasi asut jossain näistä taloista, voit jatkaa asumistasi myös opintojesi päättymisen jälkeen.
Asumisoikeuden tarkistus
Asumisoikeus tarkistetaan säännöllisesti ylioppilaskylän talojen A, B, C, D, E, F, H, J, Q, R, S ja T asukkailta. JYYn jäsenten opiskelutiedot Soihtu saa suoraan JYYn jäsenrekisteristä, mutta muiden opiskelijoiden tulee pyynnöstä toimittaa voimassaoleva todistus päätoimisesta opiskelusta.
Asumisoikeus tarkistetaan ARA-asuntojen osalta kerran vuodessa ja aina tarvittaessa. Mikäli asukas ei ole enää päätoiminen opiskelija ja vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, noudatetaan 6 kk:n irtisanomisaikaa, riippumatta asukkaan vuokrasopimuksen kestosta. Halutessaan vuokralainen voi irtisanoa vuokrasopimuksensa aiemmin.
Poikkeustilanteet
Vuokralainen voi poikkeuksellisesti asua ARA-opiskelija-asunnossa, mikäli hän on ilmoittautunut poissaolevaksi lakisääteisistä syistä. Lakisääteisiä poissaolon syitä ovat asevelvollisuuden tai vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen sekä äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan pitäminen. Vuokralaisen tilanteessa voidaan huomioida myös terveydelliset perusteet. Oleellista on, että opiskelija-asunnossa asuvalla on edelleen aikomus suorittaa opintonsa loppuun poikkeustilanteen päätyttyä.
Usein kysytyt kysymykset
Opiskelija-asunnot tarkoitettu henkilöille, jotka osallistuvat koulutukseen, johon voi saada opintotukilain mukaista opintotukea:
- Korkeakoulututkinto
- Tieteellinen jatkotutkinto
- Erillinen ammatillinen täydennyskoulutusohjelma
- Ammatillinen peruskoulutus ja lisäkoulutus sekä
- Lukion oppimäärä
Riippuu siitä, milloin valmistut. Lähtökohta on se, että sinun tulisi itse irtisanoa asunto valmistumisesi jälkeen. Asumisoikeudet tarkistetaan vuosittain loppuvuodesta, jolloin sopimusten irtisanomisilmoitukset toimitetaan seuraavan vuoden tammikuussa, jolloin vuokrasopimukset päätetään heinäkuun loppuun. Jos olet valmistunut ennen tarkistuksia, voit näin ollen asua asunnossa korkeintaan seuraavan vuoden heinäkuun loppuun.
Ajankohtaista
Yhdessä heittäytymistä
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuva: Tiitu Design Ilmeitä, eleitä, kuuntelua, reagointia ja kokeilua. Näiden ympärille rakentuu improvisaatioteatteri. Yksinkertaistetusti improvisaatiossa kohtaukset ja tarinat syntyvät ilman käsikirjoitusta....
Meidän kaupunkitilamme
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuvat: Tiitu Design Kirkkopuiston kulmalta Seminaarinmäelle levittyvä Yläkaupunki on Ilokivi Venue managerin sijaisena työskentelevän Eeva Halkosaaren lempipaikka Jyväskylässä. Eeva puhuu Yläkaupungin...
Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus 2024 on myönnetty Soihdulle
Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistäneelle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2024 tunnustuksen sai Soihtu,...