Tilaa tekevälle ihmiselle

Kortepohjan ylioppilaskylän O-talon katutasossa on Hacklab Jyväskylän yhteisöllinen työtila. Tällaisia työtiloja kuvaillaan kansainvälisesti nimellä makerspace tai hackerspace.   

Labilla on tilaa ja välineitä elektroniikan rakenteluun ja eri materiaalien työstämiseen. Vaikuttavasta listauksesta löytyvät mm. CNC-jyrsin, laserleikkuri, 3D-tulostin, tasohöylä ja juotosasema. Toki saatavilla on myös ompelukone ja saumuri. Aikaa voi viettää rennosti pelaillen joko perinteisellä konsolilla tai VR-huoneessa. Radioamatööritoimintaan on laitteet ja radioasematunnus.

Matalan kynnyksen yhteisö  

Helppo tapa päästä mukaan on ottaa osaa Hacklabin avoimeen kerhoiltaan, joihin osallistuu tyypillisesti 5-15 henkeä. Kerhoiltoja on säännöllisesti kahdesti viikossa.   

Hacklab Jyväskylä ry:n hallitukseen kuuluva Sampsa Kiiskinen kertoo osuneensa sattumalta yhdistyksen kokoukseen ja ryhtyneensä saman tien sen sihteeriksi.  ”Täällä on hyvä yhteisö, hyvät tilat ja hyvät työkalut toteuttaa erilaisia projekteja. Kynnys tulla mukaan oli matala.”   

Hacklab Jyväskylä ry on osa Suomen hacklabien verkostoa. Jyväskylässä on järjestetty digitaalisen tekemisen Instanssi-festivaalia yhdessä Linkki Jyväskylä Ry:n kanssa, tarjottu apua ja koulutusta monenlaiseen tekemiseen sekä kehitetty avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Yhteisöön kuuluu eri alojen osaajia ja harrastajia, joista monet ovat opiskelijoita.    

Paljon mahdollisuuksia   

Suvi Lahtinen tuli paikalle ensimmäistä kertaa, kun funktio-ohjelmointikurssin ohjaaja oli kertonut antavansa Labilla ohjausta kurssitehtäviin. Suvi nostaa esiin Hacklabin kiertotaloutta edistävän roolin. Tarjolla olevilla työkaluilla onnistuu esimerkiksi pyöränvanteen oikaisu.   ”Oli hyvin palkitsevaa, kun sain korjattua itse pyöräni käyttökuntoon.”    

Suvi on käyttänyt projekteissaan Labilta löytyviä ylijäämämateriaaleja. ”Epämääräisen muotoisista puupaloista voi tehdä esimerkiksi syömäpuikot.”    

Jarno Pasonen on toteuttanut Hacklabilla monta projektia olohuoneen pöydästä puukauhaan. Se ja muita Hacklabin jäsenten projekteja, esimerkiksi Sampsan toteuttama kitaran entisöinti, on esitelty Hacklab Jyväskylän blogissa. Jarno on Hacklabin hallituksessa ja vastaa kerhotilan työkaluista ja yleisestä järjestyksestä. ”Kuka vain tolkun ihminen saa tulla, kunhan ei rupea hajottamaan paikkoja”, hän kiteyttää Hacklabin tekevän ihmisen olohuoneen filosofian.     

Hacklab Jyväskylän kerhoillat tiistaisin klo 18-21 ja lauantaisin klo 15-18, Kortepohjan ylioppilaskylä, Emännäntie 10 O. 

Labilla on tilaa ja välineitä elektroniikan rakenteluun ja eri materiaalien työstämiseen.

Hacklabille kaikki ovat tervetulleita, kunhan tiloista ja laitteista pidetään yhdessä hyvää huolta, toivottavat Jarno Pasonen (vas.), Sampsa Kiiskinen ja Suvi Lahtinen.

Ajankohtaista

Joulukuun asukasinfo

, / 9.12.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Asukaslehti Kylä Tenant magazine Kylä

Naapureista tuli ystäviä 

, , , , , / 3.12.2024

Teksti: Anna-Leena Kauppila | Kuvat: Tiitu Design Kun Matti Heikkilä vuonna 2018 sai paikan Jyväskylän yliopistosta, valintakirjeessä muistutettiin myös asunnon hakemisesta. Matti on kotoisin Turusta eikä tuntenut Jyväskylästä ketään...

Kuva kalustetusta huoneesta Kortepohjan ylioppilaskylän R-talossa. Huoneessa on kirjoituspöytä, pöytälamppu, tuoli, roskakori ja vaaleanpunaiset verhot. Lattialla on tummansininen matto ja kuvan etualalla näkyy osa sänkyä. Lattia on puuta imitoivaa vinyyliä ja muuten asunnon pinnat ovat valkoiset.

Vuokrat nousevat maaliskuussa 1,5-2,5 %

, , , , / 3.12.2024

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on vahvistaessaan Kortepohjan ylioppilaskylän ja liiketoimintajohtokunta vahvistaessaan Soihtu Vehkakujan sekä Soihtu Korttelikylän talousarvion vuodelle 2025 hyväksyneet keskimääräisen...