Talot ovat tekniikkaa täynnä

Teksti: Jari Pihlajasaari

Jari Pihlajasaari

Onkohan se lämmitys päällä, miksi ilma ei vaihdu minun asunnossa, onko täällä vesi poikki? Apua, avain ei toimi enkä pääse kotiin!

Soihdun teknisenä asiantuntijana vastaan kiinteistötekniikasta ja kiinteistöjärjestelmistä. Päivittäisessä työssäni käsittelen edellä mainittuja kysymyksiä aika tiiviisti. Monenlaiset tekniset asiat kuuluvat taloon kuin taloon.

Taloja pitää valvoa säännöllisesti

Tällä hetkellä Soihdun kiinteistöt alkavat olla nykyaikaisen tekniikan piirissä ja ensi keväänä saamme Kortepohjan ylioppilaskylän viimeisen tornitalon, E-talon, mukaan uuteen tekniikkaan. Se, että kiinteistö peruskorjataan ja tekniikka uusitaan, ei kuitenkaan anna aihetta vaipua hyvänolon tunteeseen. 

Nykyaikainen talotekniikka vaatii jatkuvaa ja säännöllistä valvontaa, jotta kiinteistö ja sen laitteet toimivat suunnitellulla tavalla. Pääsääntöisesti tekniikka toimii automaattisesti ja etäyhteydellä toimiva valvomo kontrolloi säätöjä sekä suorittaa hälytyksiä tarvittaessa. Jos jokin toiminta ei ole kunnossa, hälytykset lähetetään kiinteistönhoidosta vastaavalle yritykselle ja minulle. Lisäksi manuaalista tarkastamista täytyy tehdä viikoittain, koska myös uusi ja laadukas tekniikka voi jostain syystä pettää. 

Energiaa säästetään mahdollisimman paljon

Soihtu panostaa jatkuvasti energiansäästöön, jonka avulla pienennetään sähkön- ja vedenkulutuksen sekä kaukolämmön kulutuksen hiilijalanjälkeä. Vuosien saatossa olemme tehneet jo isoja investointeja tavoitteiden saavuttamiseksi. Työmme hiilijalanjäljen pienentämisessä jatkuu edelleen. 

Talotekniikkaa olemme uudistaneet erilaisilla peruskorjauksilla. Taloihin on asennettu ilmastoinnin lämmöntalteenottoja ja lämpöpumppuja on useassa kiinteistössä. Uutena aluevaltauksena pyrimme vielä tänä syksynä asennuttamaan ensimmäisen aurinkovoimalan Kortepohjan ylioppilaskylän HJ-talojen katoille. 

Vedenkulutusta olemme saaneet pienennettyä uusimalla vesikalusteet sekä asentamalla vuotohälytyslaitteistoa vesimittareihin. Esimerkkinä voisin mainita, että vuonna 2014 aloitetut vedensäästötoimenpiteet ovat säästäneet tähän päivään mennessä vettä n. 90 000 m3, joka vastaa n. 450 miljoonaa juomalasillista!

Toimivat lukot ja avaimet

Soihdun kiinteistöissä on aikojen saatossa ollut monenlaista avaintekniikkaa ja erilaisia avaimia. Pienin askelin olemme uudistaneet lukitusjärjestelmiä. Uudistuksessa on tullut eteen myös haasteita, mutta se ei ole estänyt meitä kehittämästä uutta. Tavoitteena on ensi vuoden aikana saada suurin osa kiinteistöistä saman lukitusjärjestelmän piiriin. Yhteinen lukitusjärjestelmä helpottaa niiden hallinnointia ja mahdollistaa tulevaisuudessa myös mobiiliavainten käyttöönoton.

Kirjoittaja työskentelee Soihdun teknisenä asiantuntijana.

Ajankohtaista

Opinkivi-rakennus Seminaarinmäellä puiden ympäröimänä, Ruusupuiston puolelta katsottuna

JYYn ja Soihdun hiili- ja luontojalanjälki selvitetty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kanssa

, / 23.3.2023

JYY on aloittanut työn ilmastovaikutustensa vähentämiseksi jo aiemmin hiilijalanjäljen laskennalla, ja nyt valmistunut raportti kuvaa vaikutukset ilmaston lisäksi luonnon monimuotoisuudelle. Näkökulma toiminnan vaikutusten tarkasteluun on siis selvästi aiempaa laajempi. Pyrkimys on tarkastella toimintaa jatkossa kokonaisuutena.

Viljelylaatikot varattavissa 28.3. alkaen

, , , , / 21.3.2023

Keväisin Kortepohjan ylioppilaskylässä ja Soihtu Vehkakujalla asukkaat saavat varata viljelylaatikoita sekä -palstoja maksutta omaan käyttöön. Ylioppilaskylässä on yhteensä 20 viljelylaatikkoa (RS-talojen sisäpihalla) ja Vehkakujalla 6...

Soihtu - Asukasinfo - Tenant information

Maaliskuun asukasinfo

, / 13.3.2023

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen kerran...