Talot ovat tekniikkaa täynnä

Teksti: Jari Pihlajasaari

Jari Pihlajasaari

Onkohan se lämmitys päällä, miksi ilma ei vaihdu minun asunnossa, onko täällä vesi poikki? Apua, avain ei toimi enkä pääse kotiin!

Soihdun teknisenä asiantuntijana vastaan kiinteistötekniikasta ja kiinteistöjärjestelmistä. Päivittäisessä työssäni käsittelen edellä mainittuja kysymyksiä aika tiiviisti. Monenlaiset tekniset asiat kuuluvat taloon kuin taloon.

Taloja pitää valvoa säännöllisesti

Tällä hetkellä Soihdun kiinteistöt alkavat olla nykyaikaisen tekniikan piirissä ja ensi keväänä saamme Kortepohjan ylioppilaskylän viimeisen tornitalon, E-talon, mukaan uuteen tekniikkaan. Se, että kiinteistö peruskorjataan ja tekniikka uusitaan, ei kuitenkaan anna aihetta vaipua hyvänolon tunteeseen. 

Nykyaikainen talotekniikka vaatii jatkuvaa ja säännöllistä valvontaa, jotta kiinteistö ja sen laitteet toimivat suunnitellulla tavalla. Pääsääntöisesti tekniikka toimii automaattisesti ja etäyhteydellä toimiva valvomo kontrolloi säätöjä sekä suorittaa hälytyksiä tarvittaessa. Jos jokin toiminta ei ole kunnossa, hälytykset lähetetään kiinteistönhoidosta vastaavalle yritykselle ja minulle. Lisäksi manuaalista tarkastamista täytyy tehdä viikoittain, koska myös uusi ja laadukas tekniikka voi jostain syystä pettää. 

Energiaa säästetään mahdollisimman paljon

Soihtu panostaa jatkuvasti energiansäästöön, jonka avulla pienennetään sähkön- ja vedenkulutuksen sekä kaukolämmön kulutuksen hiilijalanjälkeä. Vuosien saatossa olemme tehneet jo isoja investointeja tavoitteiden saavuttamiseksi. Työmme hiilijalanjäljen pienentämisessä jatkuu edelleen. 

Talotekniikkaa olemme uudistaneet erilaisilla peruskorjauksilla. Taloihin on asennettu ilmastoinnin lämmöntalteenottoja ja lämpöpumppuja on useassa kiinteistössä. Uutena aluevaltauksena pyrimme vielä tänä syksynä asennuttamaan ensimmäisen aurinkovoimalan Kortepohjan ylioppilaskylän HJ-talojen katoille. 

Vedenkulutusta olemme saaneet pienennettyä uusimalla vesikalusteet sekä asentamalla vuotohälytyslaitteistoa vesimittareihin. Esimerkkinä voisin mainita, että vuonna 2014 aloitetut vedensäästötoimenpiteet ovat säästäneet tähän päivään mennessä vettä n. 90 000 m3, joka vastaa n. 450 miljoonaa juomalasillista!

Toimivat lukot ja avaimet

Soihdun kiinteistöissä on aikojen saatossa ollut monenlaista avaintekniikkaa ja erilaisia avaimia. Pienin askelin olemme uudistaneet lukitusjärjestelmiä. Uudistuksessa on tullut eteen myös haasteita, mutta se ei ole estänyt meitä kehittämästä uutta. Tavoitteena on ensi vuoden aikana saada suurin osa kiinteistöistä saman lukitusjärjestelmän piiriin. Yhteinen lukitusjärjestelmä helpottaa niiden hallinnointia ja mahdollistaa tulevaisuudessa myös mobiiliavainten käyttöönoton.

Kirjoittaja työskentelee Soihdun teknisenä asiantuntijana.

Ajankohtaista

Etsitkö asuntoa Jyväskylästä?

, , , , / 22.6.2022

Soihdun asukkaat arvostavat mm. yhteisöllisyyttä, käytettävissä olevia opiskelutiloja ja kuntosalia. Lue lisää siitä, miksi kannattaa sinunkin muuttaa Soihdulle.

Ylioppilaskylän H- ja J-talojen katoille asennetaan aurinkopaneelit

, , , / 17.6.2022

Kortepohjan ylioppilaskylä siirtyy uusiutuvan energian tuotantoon, kun H- ja J-talojen katoille asennetaan ensi viikosta alkaen aurinkopaneelit. Aurinkopaneelien tuotto ylioppilaskylän sähkönkulutuksesta on noin 2 % ja tulevaisuudessa...

Kaikki Soihtu Korttelikylän asunnot on tarjottu

, , / 13.6.2022

Soihdun uudiskohteen Soihtu Korttelikylän haku avautui huhtikuussa. Kaikki asuntohakemukset on ehditty käsittelemään Soihtu Asumisen toimesta ja hakijoille on lähetetty asuntotarjous henkilökohtaisesti. Soihtu Korttelikylän asukkaat...