Ystävästä tuli kämppis
Teksti: Anni Pajari | Kuva: Mari Mansikkamäki
Vaikka suurin osa opiskelijoista haluaa nykyään asua omassa yksiössä, Maria Marouli on Suomeen muutettuaan hakeutunut asumaan soluasuntoihin voidakseen tutustua muihin opiskelijoihin. Kokemusta on ehtinyt kertyä jo useammasta asunnosta ja uudesta asuintoverista. Sen sijaan nykyinen kämppis Myrto Kyriazopoulou on entuudestaan tuttu: hän oli ensimmäisiä uusia ihmisiä, joihin Maria tutustui Jyväskylässä.
”Oli helppoa muuttaa yhteen ihmisen kanssa, jonka tunsin entuudestaan. Meillä synkkasi heti, jaamme samat arvot. Olemme molemmat avoimia ja hyväksymme toistemme tavat. Vihdoin minulla on tunne siitä, että voin kutsua asuntoani oikeasti kodiksi”, Maria kertoo.
Myrto taas on asunut aiemmin yksiössä, mutta kertoo olevansa näinä poikkeuksellisina aikoina erityisen onnellinen kämppiksestä.
”Kaipaan tavallista opiskelijaelämää kampuksella, ihmisten tapaamista ja arkipäiväisiä keskusteluja muiden opiskelijoiden kanssa”, Myrto kertoo.
Uusia tapoja olla yhdessä
Maria Marouli muutti Suomeen elokuussa 2020, joten hänellä ei ole kokemusta opiskelijaelämästä Jyväskylässä ennen koronaepidemiaa. Tällä hetkellä arkea on, että luentoja ei järjestetä kampuksella, tapahtumia ei ole eikä siten synny kohtaamisia muiden opiskelijoiden kanssa.
Marian mukaan piristystä tilanteeseen tuo oma pieni ystäväporukka, jossa ystävyyssuhteet ovat poikkeusolojen aikana vain tiivistyneet. Myös Myrto kuvailee olevansa hyvin sosiaalinen persoona.
”Tilanne on vaikuttanut minuun hyvin voimakkaasti. Kaikenlainen ryhmässä tapahtuva toiminta on ollut aiemmin minulle hyvin tärkeää, ja olen joutunut pohtimaan uusia harrastuksia ja ajanviettotapoja itsekseni”, Myrto kertoo.
Opiskelijat ovat yrittäneet löytää vaihtoehtoisia tapoja yhdessäoloon. Rajoitusten niin salliessa on voitu tavata pienissä porukoissa tai järjestää esimerkiksi etäpeli-iltoja.
Ota rennosti kämppiksen kanssa
Suomeen muutettuaan Maria asui kuukauden ajan toisen vuokranantajan asunnossa, mutta pian hän halusi hakea asuntoa Kortepohjan ylioppilaskylästä. Erityisesti häntä houkuttivat luonnon läheisyys sekä ilmaiset palvelut asukkaille: yleiset tilat opiskelutiloineen, ravintola, kuntosali ja Kylän hyvä sijainti niin palveluihin kuin yliopistoon nähden.
”Kun halusin vaihtaa asuntoa Kylän sisällä, koko muuttoprosessi hoitui neljässä päivässä. Palvelu oli joustavaa ja tuli tunne, että asukkaiden tarpeista todella välitetään.”
Kämppiksen kanssa elämisestä Marialla on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Hänen mukaansa toisen, mahdollisesti entuudestaan tuntemattoman henkilön kanssa saman katon alla eläessä on haastettava omia käsityksiään ja opittava olemaan joustava ja sopeutuva. Maria uskoo, että näistä piirteistä on hyötyä myöhemminkin elämän eri tilanteissa.
”Ongelmia voi tulla, jos ihmiset eivät ole tottuneet tällaiseen elämäntyyliin. Kärsivällisyys, rento suhtautuminen ja avoin mieli tekevät yhdessä asumisesta sujuvaa. Aito kunnioitus ja kiinnostus kämppiksen kulttuuria kohtaan kantavat pitkälle.”
Maria Marouli
Teksti on julkaistu aiemmin Kylä-lehdessä 1 / 2021.
Ajankohtaista
Joulukuun asukasinfo
Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...
Naapureista tuli ystäviä
Teksti: Anna-Leena Kauppila | Kuvat: Tiitu Design Kun Matti Heikkilä vuonna 2018 sai paikan Jyväskylän yliopistosta, valintakirjeessä muistutettiin myös asunnon hakemisesta. Matti on kotoisin Turusta eikä tuntenut Jyväskylästä ketään...
Vuokrat nousevat maaliskuussa 1,5-2,5 %
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on vahvistaessaan Kortepohjan ylioppilaskylän ja liiketoimintajohtokunta vahvistaessaan Soihtu Vehkakujan sekä Soihtu Korttelikylän talousarvion vuodelle 2025 hyväksyneet keskimääräisen...