Itse kasvatetusta ruuasta saa olla ylpeä

Teksti: Anni Pajari | Kuva: Mari Mansikkamäki

Kortepohjan ylioppilaskylän asukas Laura Del Castillo Munera luki viime keväänä Asukasinfo-uutiskirjeestä mahdollisuudesta varata itselleen viljelylaatikko kesäksi. Sekä Laura että hänen kämppiksenä innostuivat ajatuksesta kasvattaa kasviksia alusta asti itse, oman kotitalon pihalla.

”Aiempaa kokemusta minulla oli lähinnä joistakin huonekasveista, jotka eivät olleet menestyneet hoidossani. Ajattelin, että koska vietän koko kesän Suomessa, minulla on myös kunnolla aikaa panostaa kasvieni hoitoon.”

Toukokuun lopussa Laura istutti siemeniä itämään kotonaan. Muutaman viikon kuluttua hän siirsi kukkia ja salaatintaimia viljelylaatikkoonsa, myöhemmin hän istutti laatikkoon vielä porkkanoita.

”Oli kätevää, että laatikot sijaitsevat niin lähellä kotiani, pystyin näkemään laatikkoni omalta parvekkeeltani käsin.”

Runsaasta sadosta riitti kavereillekin

Rankin osuus viljelyssä oli kasvien kasteleminen. Laura kantoi vesipulloja omasta asunnostaan viljelylaatikolle parin-kolmen päivän välein. Viime kesän runsaat sateet eivät Lauraa haitanneet, sillä ne osaltaan helpottivat kastelu-urakkaa.

”Nautin kun sain upottaa sormeni kunnolla multaan, se oli todella rentouttavaa.”

Laura ja kämppis olivat myös viljelylaatikkonaapureita. Kasvien kehitystä oli hauska seurata yhdessä, ja myös kasteluvuoroja oli helppo jakaa vuorotellen. Kämppiksen salaattisato oli lopulta niin runsas, että kotona pidettiin salaattibileet, jossa satoa jaettiin myös kavereille.

”Kavereidemme lisäksi monet tuntemattomat ohikulkijat kiinnostuivat nähdessään meidän hoitavan kasveja viljelylaatikoissa. Siinä syntyi kivoja keskusteluja naapurien kanssa.”

Tuloksena jättisalaatti ja muutama maukas porkkana

Jälkikäteen ajateltuna Laura pohtii, että kasvit olisi voinut siirtää viljelylaatikkoon jo aiemmin toukokuussa, jolloin kasvukausi olisi ollut pidempi. Kesän lopussa Laura oli kuitenkin tyytyväinen satoonsa.

”Kukat loistivat värikkäinä. Salaatti muistutti isoa puuta, en edes tiennyt, että salaatin on mahdollista kasvaa niin isoksi. Porkkanoita sain muutaman syyskuussa, ne maistuivat hyviltä.”

Laura Del Castillo Munera

Kylän viljelylaatikot olivat hyvin suosittuja viime kesänä. Nyt asukkaiden toiveita on kuultu, ja tulevana kesänä laatikoita sekä lisätään että niiden kokoa suurennetaan. Myös Laura suunnittelee jatkavansa laatikkoviljelyä tulevana kesänä. Tällä kertaa hän keskittyisi yhteen lajiin, kuten porkkanoihin, jotta syötävää tulisi enemmän.

”Viljelyssä parasta oli seurata kasvien päivittäistä kasvua ja kehitystä. Olin hyvin onnellinen ja ylpeä, kun kesän kuluessa laatikko näytti niin elinvoimaiselta ja kauniilta.”

Teksti on ilmestynyt aiemmin Kylä-lehdessä 1 / 2021

”Kavereidemme lisäksi monet tuntemattomat ohikulkijat kiinnostuivat nähdessään meidän hoitavan kasveja viljelylaatikoissa. Siinä syntyi kivoja keskusteluja naapurien kanssa.”

Laura Del Castillo Munera

Asukas asuintalon edustalla

Ajankohtaista

Henkilöstömuutoksia Soihdulla – yhteisömanagerin työtehtäviä hoitaa jatkossa asumiskoordinaattori

, , , / 10.6.2024

Soihdulla on nimitetty työntekijöitä uusiin työtehtäviin kesäkuusta alkaen. Jatkossa yhteisömanagerin vastaavia työtehtäviä hoitaa asumiskoordinaattori Anni Pajari. Hän vastaa kesäkuusta alkaen Soihtu Asumisen asukasvalinnasta,...

Opiskelija soluasunnon huoneessa, istuu tuolilla kannettava tietokone sylissään ja hymyilee kameralle.

Asukastyytyväisyyden eteen tehdään päivittäin työtä

, / 27.5.2024

Soihdun voimassa olevan strategian (2023-2027) myötä asiakastyytyväisyys on noussut Soihtu Asumisen tärkeimmäksi mittariksi asuntojen käyttöasteen rinnalle. Haluamme, että opiskelijat viihtyvät asunnoissamme ja asuintalojen yhteisissä...

Soihtu Korttelikylän opiskelija-asunnon keittiö

Vinkit opiskelija-asunnon hakuun

, / 24.5.2024

Kesän tullen useat tulevat opiskelijat saavat tiedon uudesta opiskelupaikastaan ja sen myötä ajankohtaiseksi tulee myös opiskelija-asunnon hakeminen. Soihtu saa kesäkuukausien aikana opiskelija-asuntoihin useita satoja hakemuksia kuukausittain....