Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet
Kun muuttaa vuokra-asuntoon, on hyvä tiedostaa, että vuokralaisena sinulla on oikeuksia, mutta myös joitain velvollisuuksia. Nämä oikeudet ja velvollisuudet on kirjattu asuinhuoneistojen vuokrausta ohjaavaan lakiin, johon on hyvä tutustua myös vuokralaisen näkökulmasta. Kannattaa huomioida, että joidenkin velvollisuuksien rikkominen voi johtaa korvausvastuuseen tai pahimmassa tapauksessa vuokrasopimuksen purkamiseen.
Olemme koonneet tälle sivulle oleellisimmat kohdat vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista, joten tällä pääset hyvin alkuun!
Tiesitkö, että vuokralaisena sinulla on oikeus…
… kotirauhaan? Asuntoosi ei voida tulla ilmoittamatta. Huoltotoimenpiteitä tehdään vain pyynnöstäsi tai niin, että vuokranantaja ilmoittaa siitä hyvissä ajoin etukäteen.
… asunnon kunnossapitoon? Vuokranantajan on huolehdittava asunnon kunnossapidosta ja korjauksista.
… luovuttaa vuokra-asunto väliaikaisesti toiselle? Tämän voi tehdä enintään 24 kuukaudeksi, jos oleskelet toisella paikkakunnalla opintojen, työn, sairauden tai muun vastaavan syyn takia.
… irtisanoa vuokrasopimus ilman erityistä syytä? Irtisanomisessa kuitenkin noudatetaan laissa määrättyä 1 kalenterikuukauden irtisanomisaikaa ja irtisanominen tulee tehdä aina kirjallisesti. Määräaikaista vuokrasopimusta EI voi irtisanoa.
… vuokranalennukseen tai -vapautukseen silloin, jos asuntoa ei ole voitu käyttää tai se ei ole ollut sovitussa tai lain edellyttämässä kunnossa?
Mutta vuokralaisella on myös joitain velvollisuuksia, kuten…
… vuokran maksaminen ajallaan.
… vuokra-asunnon pitäminen siistinä ja hyväkuntoisena.
… ilmoittaa asunnossa havaituista vioista ja puutteista vuokranantajalle viipymättä.
… huomioida naapurit ja noudattaa asuinyhteisön järjestysmääräyksiä.
… pyytää vuokranantajalta lupa asunnossa tehtäviin muutos- ja korjaustöihin.
… luovuttaa asunto siistissä kunnossa ja palauttaa kaikki hallussasi olevat avaimet pois muuttaessasi.
Muuta muistettavaa vuokrasopimusta solmittaessa:
- Vuokrasopimuksen ehdot kannattaa aina lukea huolellisesti. Ehdoissa on usein maininta vuokrankorotuksesta ja muista sopimuksen mahdollisiin muutoksiin vaikuttavista tekijöistä.
- Kotivakuutus on tärkeä turva sinun irtaimistollesi, jos asunnossa tai yhteisissä varastotiloissa sattuu vahinkoja.
- Tarkista, kuuluuko vuokraan vesi ja sähkö. Tee tarvittaessa sähkösopimus haluamasi sähköyhtiön kanssa, jos se ei kuulu vuokrasopimukseen. Soihdulla sähkö (ja tietyissä asuinkohteissa myös vesi) kuuluu vuokrasopimukseen.
Asuinhuoneistojen vastuullista vuokraamista ohjaa laki
Vuokranantajana Soihtu noudattaa huoneenvuokralakia (1995/481) sekä Hyvää vuokratapaa (2018) ja suosittelemme näihin tutustumista myös asukkaan näkökulmasta.
Huoneenvuokralaissa on määritelty muun muassa irtisanomisajat ja sekä asunnon kunnossapitoon liittyviä asioita. Hyvä vuokratapa puolestaan ohjaa tilanteissa, joista ei ole selkeää linjaa laissa.
ARA-asunnoissa (Soihdulla Kortepohjan ylioppilaskylä) asukasdemokratiaa ohjaa yhteishallintolaki.
Ajankohtaista
Yhdessä heittäytymistä
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuva: Tiitu Design Ilmeitä, eleitä, kuuntelua, reagointia ja kokeilua. Näiden ympärille rakentuu improvisaatioteatteri. Yksinkertaistetusti improvisaatiossa kohtaukset ja tarinat syntyvät ilman käsikirjoitusta....
Meidän kaupunkitilamme
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuvat: Tiitu Design Kirkkopuiston kulmalta Seminaarinmäelle levittyvä Yläkaupunki on Ilokivi Venue managerin sijaisena työskentelevän Eeva Halkosaaren lempipaikka Jyväskylässä. Eeva puhuu Yläkaupungin...
Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus 2024 on myönnetty Soihdulle
Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistäneelle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2024 tunnustuksen sai Soihtu,...