Opiskelija-asuntojen kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan

Tänä syksynä Soihdun opiskelija-asuntojen kysyntä on ylittänyt tarjonnan reilusti. Soihdun asuntoja vuokrataan ensisijaisesti opiskelijoille ja näistä asunnoista osa on valtion tukemia vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), joiden asukasvalinnassa noudatetaan korkotukilakiin pohjautuvaa ARAn asukasvalintaohjetta sekä JYYn Asumisen ohjesääntöä. Soihtu Asumisen palvelupisteeltä tiedustellaan asuntojen saatavuutta päivittäin, joten kokosimme tähän artikkeliin vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Varsinaisia asuntojonoja ei ole

ARA-asunnoissa varsinaisia asuntojonoja ei ole, vaan asukasvalinta näihin asuntoihin tehdään tarveharkinnan mukaan. Tarveharkinnassa huomioidaan muun muassa hakijan asunnon tarve, tulot ja varallisuus. Asuntoa siis tarjotaan ensisijaisesti sille, joka on eniten asunnon tarpeessa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että vaikka hakija, jolla on asunto Jyväskylässä, on täyttänyt hakemuksen viime keväänä, ei hän voi saada tarjousta asunnosta, johon on hakenut opiskelija, jolla ei ole asuntoa Jyväskylässä – vaikka tämä hakija olisi lähettänyt hakemuksen myöhemmin.

Asukasvalinnat opiskelija-asuntoihin tehdään hakulomakkeella ilmoitettujen tietojen perusteella, joten on tärkeää pitää hakemus päivitettynä ja tarkistaa siinä olevat liitteet, kuten todistus opiskelusta, huolellisesti. Lähetämme hakijalle asuntotarjouksen, kun hakijan toiveita vastaava asunto on vapautumassa edellyttäen, että hakija täyttää kyseisen kohteen hakukriteerit. Kaikille kiireisessä asunnon tarpeessa oleville hakijoille ei kuitenkaan voida taata asuntoa tällä hetkellä, sillä kysyntä on suurta.

Asuntoja tarjotaan niiden vapautuessa – usein loppukuusta

Usein on vaikea etukäteen arvioida, koska asuntoja vapautuu, sillä niitä tarjotaan silloin kun edellinen asukas on irtisanonut asunnon. Irtisanomisia toimitetaan pitkin kuukautta, mutta ne usein painottuvat loppukuuhun. Irtisanominen tulee tehdä vähintään yksi kalenterikuukausi aikaisemmin ja se voidaan tehdä vain kuun loppuun. Näin ollen kun edellinen asukas irtisanoo asunnon syyskuun aikana, asunto on vapaana aikaisintaan marraskuun alusta alkaen. Yleisesti ottaen opiskelija-asunnon saa kuitenkin helpommin keväällä ja kesällä kuin syksyllä uusien opiskelijoiden aloittaessa opintonsa.

Lähetämme asuntotarjouksen aina sähköpostitse, joten on tärkeää pitää hakemus ja yhteystiedot ajan tasalla sekä seurata sähköpostia säännöllisesti, sillä asuntotarjous vanhenee nopeasti. Soihtu ei ilmoita hakemuksen jättäneille erikseen, mikäli emme pysty tarjoamaan asuntoa halutun kuukauden alusta.

Kuka voi hakea?

Kuka vain voi hakea asuntoa, mutta Soihdun asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, joista tarveharkintaa noudattaen huomioidaan ensisijaisena JYYn jäsenet. ​ARA-opiskelija-asunnot on tarkoitettu henkilöille, jotka osallistuvat koulutukseen, johon voi saada opintotukilain mukaista opintotukea.

Tällaista koulutusta ovat:

  • korkeakoulututkinto, tieteellinen jatkotutkinto
  • erillinen ammatillinen täydennyskoulutusohjelma
  • ammatillinen peruskoulutus ja lisäkoulutus sekä
  • lukion oppimäärä

Myös Jyväskylään saapuville vaihto-opiskelijoille voidaan tarjota Soihdun asuntoja.

Kiinnostuitko?

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat ensimmäisenä tietoa vapautuvista asunnoista ja vinkkejä asunnon hakemiseen.

Ajankohtaista

Asukasinfon artikkelikuva

Huhtikuun asukasinfo

, / 8.4.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...