Asukkaan siivousohje
Kiinteistöjemme yleisten tilojen siisteydestä huolehtii Soihtu Kiinteistöhuolto. Asukkaana sinun tulisi kuitenkin huolehtia oman asuntosi siisteydestä ja yleisestä kunnossapidosta. Säännöllinen siivoaminen kuuluu asukkaan perusvastuisiin – puhdas koti lisää omaa asumismukavuuttasi sekä pidentää huoneiston ikää.
Soluasuntojen siisteydestä huolehtivat kaikki huoneiston asukkaat yhdessä. Yhteiset pelisäännöt siivouskäytäntöjen suhteen kannattaakin sopia kämppisten kanssa heti yhteisasumisen alkumetreillä.
Jotta siivous olisi helpompaa, nappaa alta talteen tulostettava siivouslista sekä kämppisten siivouskalenteri, johon voitte yhdessä kämppisten kanssa merkitä sopimanne siivousvuorot.
Keittiön puhdistus
Jääkaapin ja pakastimen puhdistus ja sulatus
- Jääkaapin ja pakastimen voi puhdistaa pyyhkimällä pinnat nihkeällä tasopyyhkeellä, jossa on tippa yleispesu- tai astianpesuainetta.
- Jääkaappi ja pakastin tulisi sulattaa vähintään kerran vuodessa.
Sulatusohjeet:
- Tyhjennä kaappi elintarvikkeista (katso päiväykset) ja sammuta jääkaappi. Irrota lokerikot ovesta ja pese ne keittiön tiskialtaassa astianpesuaineella. Tämän jälkeen irrota jääkaapista lasi- tai metallihyllyt ja pese ne samoin kuin lokerikot tai pyyhi läpikotaisin nihkeällä pyyhkeellä.
- Laita jääkaapin takaosaan pyyhe, näin sulamisvesi voi imeytyä siihen.
- Kun laite on sulanut, pinnat voi puhdistaa pyyhkimällä ne yleispuhdistusaineella tai astianpesuaineliuoksella.
- Älä jätä jääkaappia ovi suljettuna sulamaan.
- Älä käytä sulattamiseen sähkölaitteita, kuten hiustenkuivaajaa.
Tiskialtaan ja tason puhdistus
- Pyyhi allas ja taso säännöllisesti yleispuhdistusaineella.
- Liota tahroja ennen puhdistusta, tarvittaessa moneen kertaan.
- Voit hangata metallitasoja hankaussienellä tai karhunkielellä.
Uunin ja hellan pesu
- Uunin ja hellan perusteelliseen puhdistukseen et välttämättä tarvitse kalliita puhdistusaineita. Peruspesuun soveltuu esimerkiksi astianpesuaine.
- Pyyhi hella ja uuni säännöllisesti, etteivät tahrat pinty tai pala kiinni pintoihin. Kun pyyhit hellan vaikkapa joka käyttökerran jälkeen, vältyt ylimääräiseltä hankaukselta myöhemmin!
- Uunin ja tavallisen hellan pinttymiä ja palaneita tahroja voi hangata karhunkielellä tai hankaussienellä. Älä kuitenkaan käytä yleispuhdistusainetta, karhunkieltä tai metallisia hankaavia välineitä keraamisen lieden puhdistamiseen. Keraamisia liesiä varten on omia puhdistusaineita sekä puhdistusraappoja.
- Ennen hankausta tahroja kannattaa liottaa. Liotus kannattaa uusia niin monta kertaa kuin tarvitsee, että puhdistus käy vaivatta.
- Keraamisen lieden puhdistaminen kannattaa tehdä joka käyttökerran jälkeen, ettei ruoan valmistuksesta tulleet tahrat pinty lieden pintaan.
- Likaa saattaa kertyä myös uunin ympärille ja taakse. Tarvittaessa siirrä uunia hieman, jotta saat sen sivut ja takaosan puhdistettua.
Liesituulettimen ja rasvasuodattimen pesu
Jos rasvasuodattimen pesuväli on liian pitkä, suodattimesta saattaa tippua rasvaa liedelle. Suodattimeen kertyvä rasva hankaloittaa ilman kulkua hormissa ja aiheuttaa palovaaran. Siksi rasvansuodatin pitää pestä tai vaihtaa uuteen silloin tällöin.
- Ennen rasvansuodattimen irrottamista kytke virta pois. Irrota rasvasuodatin liesituulettimen käyttöohjeen mukaisesti.
- Pese metallinen rasvansuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla. Tarvittaessa voit liottaa suodatinta kymmenisen minuuttia kuumassa astianpesuaineliuoksessa. Jos rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa.
- Pyyhi liesituuletin päältä ja alta astianpesuaineella.
- Teräksisen liesituulettimen pinnasta saat helpoiten sormenjäljet pois mikrokuitupyyhkeellä tai ikkunanpesuaineella.
Kylpyhuoneen puhdistus
Suihkun seiniin voi ilmestyä ihmisen rasvan, saippuan ja veden yhdistelmästä usein punahometta, joka on ihmiselle vaaratonta ja erittäin helppo puhdistaa. Lisäksi usein kylpyhuoneisiin kertyy kalkkijäämiä vedestä. Sekä punahome että kalkkijäämät näyttävät melko ikävältä ja tarttuvat saumoihin kiinni, joten ne on suositeltavaa poistaa säännöllisesti (suositus kaksi kertaa vuodessa). Peset kylpyhuoneen helpoimmin hankaamalla suihkun seinät ja lattiat kylpyhuoneisiin tarkoitetulla puhdistusaineella ja kaakeliharjalla tai kylpyhuoneiden seinille tarkoitetuilla hankauspesimillä.
Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus
Lattiakaivo täyttyy nopeasti hiuksista ja muusta liasta, joten sen puhdistus on toisinaan tarpeen. Irrota lattiakaivon kansi ja poista irtonainen lika. Puhdista myös kaivo niin syvältä kuin yllät käyttämällä apuna vaikkapa vanhaa tiskiharjaa ja poista mahdolliset tukkeumat. Muista käyttää kumihanskoja!
Mikäli lattiakaivo ei vedä hyvin puhdistuksesta huolimatta, ota yhteyttä Soihtu Kiinteistöhuoltoon täyttämällä huoltopyyntö.
Ikkunoiden pesu
Jotta pääset ikkunoiden pesussa alkuun, tarvitset usein ikkuna-avaimen – voit hankkia sellaisen edullisesti itse tai lainata Rentukan infopisteeltä aukioloaikojen puitteissa.
Ikkunan puhdistukseen sopii yleispuhdistusaine, ikkunanpesuaine tai esimerkiksi astianpesuaine. Muista käyttää aina ikkunalastaa ikkunoiden kuivaamiseen. Viimeiset pisarat saat kätevästi poistettua kuivalla mikrokuitupyyhkeellä, joita löytyy jokaisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta.
Puhdistusaineet
Pesuaineen pH-arvosta riippuu, mihin ainetta kannattaa käyttää. Neutraalit (pH 7) käyvät kodin päivittäiseen ja viikoittaiseen puhdistukseen. Rasvalian poistamiseen astianpesuaine on parasta. Yleispuhdistukseen sopii neutraali tai lievästi emäksinen aine. Esimerkiksi astianpesuaineella peset kätevästi myös ikkunat, uunin ja hellan sekä jääkaapin ja pakastimen. Puhdistusaineet kannattaa laimentaa veteen.
Jätä emäksiset (pH 10 tai yli) ja happamat (pH 4 tai alle) puhdistusaineet puhtausalan ammattilaisille. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä siitä, miten pintamateriaalit ja kätesi reagoivat pH -arvoihin. Sitkeitä tarhoja kannattaa liottaa yleispesuaineliuoksella vähän aikaa, niin saat tahrat vaivatta pois. Ihmesientä voi käyttää vain teräs- ja kaakelipinnoilla, mutta maalattu pinta ei niitä kestä.
Oletko muuttamassa pois?
Tehdessäsi muuttosiivousta, katso myös tarkat muuttosiivousohjeemme.
Ajankohtaista
Yhdessä heittäytymistä
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuva: Tiitu Design Ilmeitä, eleitä, kuuntelua, reagointia ja kokeilua. Näiden ympärille rakentuu improvisaatioteatteri. Yksinkertaistetusti improvisaatiossa kohtaukset ja tarinat syntyvät ilman käsikirjoitusta....
Meidän kaupunkitilamme
Teksti: Jenni Kirkkomäki | Kuvat: Tiitu Design Kirkkopuiston kulmalta Seminaarinmäelle levittyvä Yläkaupunki on Ilokivi Venue managerin sijaisena työskentelevän Eeva Halkosaaren lempipaikka Jyväskylässä. Eeva puhuu Yläkaupungin...
Jyväskylän kaupungin AVOin kaupunkiympäristö -tunnustus 2024 on myönnetty Soihdulle
Jyväskylän kaupunki myöntää vuosittain AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen vetomaista ja kestävää rakentamista tai viihtyisää ympäristöä edistäneelle teolle, taholle, hankkeelle tai henkilölle. Vuoden 2024 tunnustuksen sai Soihtu,...