Miljoonakaupungin vilinästä luonnon rauhaan

Tarina on julkaistu alun perin Kylä-lehdessä 1/2020.

Kuva: Anssi Kumpula

Vaihto-opiskelijoita saapuu Jyväskylän yliopistoon vuosittain useita satoja. Yksi tämän lukuvuoden vaihto-opiskelijoista on chileläinen englannin opettajaksi opiskeleva Gustavo Orellana Díaz, joka saapui Suomeen tammikuussa.

”Suomi tunnetaan tasa-arvoisesta ja laadukkaasta koulutuksesta sekä yksilöiden hyvinvoinnista, joten kun sain mahdollisuuden opiskella suomalaisessa yliopistossa, jolla on pitkä historia opettajankoulutuksessa, päätös oli helppo tehdä,” hän kertoo Jyväskylään päätymisestään. Hänen oma yliopistonsa on Universidad Metropolitana de Ciencias de la Educació, johon hän palaa kevätlukukauden jälkeen. Myöhemmin tulevaisuudessa häntä kiinnostaisi palata opiskelemaan Suomeen.

Luonto ja kiireettömyys parantavat hyvinvointia

Gustavo on kotoisin Santiagosta, joka on pinta-alaltaan alle puolet Jyväskylän pinta-alasta, mutta jossa asuu 7 miljoonaa asukasta. Siellä lämpötilat vaihtelevat talven -2 celsiusasteesta kesän +35 celsiusasteeseen. Näistä suurista eroista huolimatta – tai niiden ansiosta – hän viihtyy Jyväskylässä hyvin: ”En osannut kuvitellakaan kuinka paljon omaan hyvinvointiini vaikuttaa se, että ympärillä on paljon luontoa eikä koko ajan ole kiire jonnekin.” Kortepohjan ylioppilaskylän hyviksi puoliksi hän luetteleekin sekä sijainnin lähellä keskustaa että mahtavat maisemat.

Monikulttuurinen Kylä

Santiagossa Gustavo asuu keskustan lähellä perheensä, koiran ja neljän kissan kanssa. Kylässä hän, kuten monet muutkin vaihto-opiskelijat, asuu valmiiksi kalustetussa soluasunnossa. Asunnon kalustusta hän kuvailee oikein riittäväksi. ”Esimerkiksi paistinpannu ja keittiöveitsi ovat olleet todella tarpeellisia heti muutosta asti,” hän mainitsee.

Gustavo viihtyy asunnossaan. ”Soluasumisessa on omat ongelmansa ja haasteensa, kuten erilaisista kulttuureista tulevien asukkaiden tapojen yhteensovittaminen. Näiden haasteiden selvittäminen on opettanut minut ymmärtämään erilaisia näkemyksiä ja kokemaan monikulttuurisuutta.”

Parasta Kylässä asumisessa hänen mukaansa on se, että sinne on kerääntynyt valtava määrä ihmisiä joka puolelta maapalloa. Tutustuminen ja ystävystyminen on ollut hänelle helppoa, koska hän on ollut avoin sekä kertomaan omasta elämästään että kuuntelemaan muiden tarinoita.

”Osallistuminen monenlaiseen toimintaan, erityisesti Kylässä järjestettäviin tapahtumiin, on lisännyt mahdollisuuksia tutustua sekä paikallisiin että vaihto-opiskelijoihin.”

Gustavo Orellana Díaz

Unohtumattomia kokemuksia

Gustavo toimii ylioppilaskunnan kehitysyhteistyövaliokunnan sihteerinä. ”Olen iloinen, että saan olla mukana järjestämässä itseänikin kiinnostavia asioita. Samalla opin uusia asioita muilta valiokunnan jäseniltä,” hän kertoo syistään olla mukana valiokunnan toiminnassa.

Vapaa-aikanaan Gustavo kävelee ja pyöräilee ympäri Jyväskylää. Kylästä löytämiensä ystävien kanssa hän käy myös vaeltamassa metsissä. ”Täytyy sanoa, että näiden Jyväskylässä viettämieni kuukauden aikana olen käynyt lähes joka paikassa tässä kaupungissa ja saanut mahtavia, unohtumattomia kokemuksia.”

Ajankohtaista

Avoimet työpaikat

Haemme kesätyöntekijää lyhytaikaisen majoituksen ylläpitoon Kortepohjassa

, , / 19.3.2024

Etsimme joukkoomme kahta-kolmea (2 – 3) ahkeraa ja motivoitunutta kesätyöntekijää auttamaan meitä varustelemaan ja ylläpitämään lyhytaikaisen majoituksen asuntoja kesä-heinäkuun 2024 ajaksi.

Asukasinfon artikkelikuva

Maaliskuun asukasinfo

, / 11.3.2024

Soihtu Asumisen asukkaille lähetetään kuukausittain uutiskirje Soihdun asuinkohteiden ajankohtaisista asumiseen liittyvistä asioista. Uutiskirje lähetetään järjestelmästämme löytyvään, asukkaan meille ilmoittamaan...

Avoimet työpaikat

Taloushallinnon työntekijä, määräaikainen

/ 7.3.2024

Haemme Soihdun talousosastolle harjoitteluun / opintovapaan sijaisuuteen taloushallinnon työntekijää monipuolisiin tehtäviin. Työmahdollisuuksia on tarjolla kahdessa jaksossa. Ensimmäiseen toivomme aloitusta mahdollisimman pian ja ensimmäinen jakso jatkuu 30.9.2024 saakka. Toinen jakso alkaisi 1.10.2024 ja jatkuisi huhtikuuhun 2025 asti. Toisen jakson tarve varmistuu kesän jälkeen.